Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Razvajeni otroci

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
kitty13
Starost: n/aPridružen: 18. maj 2006Prispevkov: 530Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. avg 2006 23:38
Povezava do prispevka
Zanima me, če se še komu zdi, da so dandanes skoraj vsi otroci totalka razvajeni. Starši jim nudijo vse in še več, kar se tiče materialnih dobrin, le prave vzgoje ne. Rešujejo težave namesto otrok, npr. v šoli se morajo učitelji dostikrat podrejati staršem, ko pa otrok postane popolnoma nesamostojen in težaven, se pa sprašujejo zakaj.
Mene včasih kar prime, da bi kakšnem mulcu eno okrog ušes primazala , ko se kje dere kot jesihar, zraven bi pa še staršem pošteno napela, ker mu nič ne rečejo.
 
 
Če ljubezen nosiš nosiš v sebi, potem jo vedno tudi srečaš.
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 0:38
Povezava do prispevka
Huh, tudi mene pogrejejo razvajeni otročaji, ki jih je danes malo
morje; zadnje tedne jih opažam v trgovini, ko se ali derejo, ker bi
imeli kakšno stvar ali pa se lovijo, ker mama gleda kakšne majčke so na
akciji; pri tem sliši svoje otroke kako se podijo po trgovini (in se
skrivajo za drugimi strankami) in potem se ene parkrat zadere v njihovo
smer, naj dajo mir, pa ne zaleže. Mama še naprej preučuje majčke,
otroci se še naprej motajo med nogami (po možnosti se še oprijemljejo
tvojih hlač ipd.). Mi dvigne pritisk na 360. Opažam vse več tega in me
res zelo moti.

Glede vzgoje imaš čisto prav - je skorajda nimajo (obstajajo svetle
izjeme). Saj nas je bila večina vsaj malo razvajena, ampak ne v
tolikšni meri, pa deležni smo bili vzgoje.

Predvsem so navajeni, da dobijo vse in še več, kot je to sploh potrebno
(ne samo računalniki, internet, gsmi ipd. ampak mame danes kupujejo
tangice 12-letnim hčeram; v
H&M si 13,14 letno dekle izbira seksi korzet, ki ga bo plačala
njena mama)... Od oblačil, računalnikov in podobnih zadev, do visokih
žepnin, poznega ponočevanja... Ne vem, v kakšne odrasle ljudi bodo
zrasli.
0
Nazaj na vrh
sunshine85
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 742Kraj: vsako minuto drugjeStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 7:06
Povezava do prispevka
Hmmmm..........Po moje je tako da nekatere mame enostavno ne morejo reči ne svojemu otroku.Očetje pa nimajo časa za vzgojo.Težko je nekomu ,ki ga imaš brezpogojno rad  ,reči da ne sme tistega ne sme onega in tako dalje.Potem kot od odraz tega nastane izkoriščevanje.Jaz vidim pri svoji sestri, kako isti trenutek ko ji nekaj ni všče ali ni po njeno , spusti potok solz ( ampak tistih krokodiljih), zraven še histerično ihti in ne preostane ti drugega kot da ji daš kar hoče.To pa se je navadila od mojega očija, ki je "spodbujal" to njeno vreščanje že od nekdaj.Kdo bi vedel kje ga v vzgoji polomijo starši.Upajmo da bomo mi boljši, čeprav znam zudi jaz biti taka mama , ki bo svojemu otroku dovolila skoraj vse ( če pogledam kok je moj pes razvajen Wink ) .Kaj hitro nastane meja, ko več nisi (po drugih standardih) dober starš in se preveč dereš na otroka in ga omejuješ in potem pravijo da ima komplekse , ker ni imel dovolj svobode
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 42Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 7:57
Povezava do prispevka
Vsakodnevno jih gledam. Pa ne samo razvajeni, ampak tudi "žleht". Ker jim je dovoljeno vse. Res je, da vsi niso taki, jih je pa veliko. Verjetno zaradi tega, ker dobijo vse, kar se spomnijo. To je začaran krog, ker če ne dobijo, tulijo dokler ne dobijo. Poznam enega fantka, ki ne sliši. Karkoli mu rečeš, se naredi gluhega in kar po svoje. Star je pa 5 let. Ne zaleže pa nič - naredil bo po svoje.
0
Nazaj na vrh
Emanuelle
Starost: -14Pridružen: 11. feb 2005Prispevkov: 84Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 8:14
Povezava do prispevka
Je res, da smo do drugih veliko bolj kritični kot do sebe in da so otroci drugih vrliko bolj razvajeni kot naši ;))
Jaz mislim, da je potrebna doslednost - če je ne danes, je ne tudi jutri in tudi pri očiju in babici, če en starš podkopva avtoriteto drugega,... adijo vzgoja. In seveda prepovedi v mejah normale, nekako tako kot smo bili vzgojeni mi - spoštovanje, do starejših, obzirnost, vljudnost,...
Imam prijateljico katere nemogoča 18mes hčerka terorizira oba starša, ona pa pravi, da je indigo otrok in zato zelo posebna.
Indigo my ass, dve čez rit, najprej njej potem pa še tamali!!
0
Nazaj na vrh
sophia
Starost: n/aPridružen: 28. maj 2006Prispevkov: 11Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 8:48
Povezava do prispevka
Se popolnoma strinjam, da so otroci res totalka razvajeni. Potem pa postavijo diagnozo, da je otrok hiperaktiven! Pa kaj še! Moje mnenje je tako: vsak otrok, ki ga starši spravijo na ta svet, bi moral biti resnično zaželen in starši bi morali več časa posvetiti resnični vzgoji. Danes je tempo življenja grozen in včasih nimamo več časa zase že takrat, ko še  nimamo otrok. Mislim, da starši otroku dajo vse, samo da bi jim dal malo miru. Potem otrok ne ve, zakaj je kako stvar dobil, vse mu postane samoumevno... In potem, ko mu česa ne damo in ko ni vse po njegovi volji se začne dreti in cepetati tako, da ne veš kaj bi naredil z njim. Še večji problemi pa po mojem mnenju nastanejo, ko ti otroci pridejo v šolo. Na najslabšem mestu so tu učiteljice, saj "pametni" starši svojega otroka seveda samo branijo, nihče pa ne naredi ničesar, da bi se stvari izboljšale. Prepričana sem, da so otroci toliko dojemljivi, da lahko razumejo kaj delajo narobe - seveda, če si starš vzame toliko časa in se z otrokom pogovori in mu stvari, ki jih ne razume, razloži. Seveda je to za starše gotovo zelo težka naloga. Fino je tule nekaj "filozofirat", drugače pa je verjetno v praksi. Vendar vseeno mislim, da se da. Priznam, da ne vem točno kako je, saj svojih otrok še nimam, vendar pa v svojem poklicu delam z otroki.
Včeraj je zgodovina, jutri je še skrivnost, danes je darilo!
0
Nazaj na vrh
Maxi
Starost: 57Pridružen: 18. okt 2003Prispevkov: 342Kraj: MozirjeStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 9:45
Povezava do prispevka
Punce jaz vam dobronamerno svetujem, da si tole shranite za čas, ko boste imele svoje otroke (predvidevam, da s kakšno izjemo morda jih še nimate, ker niste nič napisale, kakšne vzgojne prijeme uporabljate same... se vam bo takrat zdelo zelo zabavno, garantiram.
 
Imam štiriletnega sina in še zdaleč nisem zagovornik razvajanja in se z marsikaterim vašim mnenjem tudi strinjam. Ampak postavljanje meja otroku je pač nujno povezano z njegovimi napori, da te meje poskuša prestavit - kar se večinoma nanaša na pripombe o histeričnem joku, izsiljevanju... Bi bilo seveda fajn, da bi se z otrokom lahko pošteno pogovoril, zakaj NE pač pomeni NE, ampak majhni otroci tega pač še niso sposobni in odreagirajo tako, kot znajo (no, nekaj vpliva na te reakcije pa že imamo starši, predvsem pa na to, kako dolgo takšne "faze" trajajo). Težko se je pri vzgoji izognit raznoraznim reakcijam na postavljanje mej (ki so za okolico tako opazne in jih le-ta komentira v smislu razvajenosti), zato pa smo starši odgovorni za doslednost pri postavljanju mej.
 
Neenazadnje pa si niti ne želim vzgojiti otroka v takega odraslega, ki bo ob vsaki oviri ali NE-ju poslušno utihnil in pozabil na svoje cilje in želje.
 
Pa lep pozdrav od mame Maxi
 
P.S. Mimogrede, tudi "dve po riti" in "ena okrog ušes" pomenijo kršenje otrokovih pravic.... saj v odraslem svetu najbrž ne mahnete nekoga okrog ušes, če vas ne uboga ali ne dela po vaši volji, in to samo zato, ker veste, da je prešibek, da bi vas premlatil nazaj? Obstaja toliko bolj učinkovitih metod...predvsem pa manj ponižujočih.
 
 
 
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 10:42
Povezava do prispevka
Jaz pa priznam, da je naš Rok razvajen.Vse skupaj pa je posledica hude bolezni in operacije, ki jo je imel. Takrat nismo vedeli, če bo preživel in ko je smo ga od sreče scrkljali do onemoglosti.
Vendar je pa kljub razvajenosti kar dobro vodljiv in tudi pretepanja mi ravno ni treba uporabljati.  Napadi trme so že mimo in kar sfolgamo. Pa tudi pri petih letih se že da z njim kaj pogovorit.
Pri manjših otrocih je pa to veliko težje. Kako dopovedat dvoletniku, da naj neha tulit v trgovini. Tako, da mu obljubiš batine? Pa saj te ne razume. Vtakneš mu prvo čokolado v roke in šibaj po štacuni, da v miru kupiš. S čokolado si kupiš 10 minut mirnega nakupovanja.   Ker verjemite mi, da te je dvoletnik s svojim najedanjem pripravljen pripeljati tudi do norosti.
Je pa res, da nikdar, nikdar ne dovolim, da se sprehajata po gostilni in težita drugim gostom in po trgovini nema divjanja.
Postavila sem določene meje. Saj je težko, ampak gre. Včasih je potebno tudi malo podkupovanja.
 
0
Nazaj na vrh
Spelly
Starost: 42Pridružen: 18. nov 2005Prispevkov: 3014Kraj: gorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 10:52
Povezava do prispevka
No tudi jaz zadnje čase vse bolj razmišljam, kako sploh začeti z vzgojo otrok!? Kmalu bo namreč prišel na svet mali fantič in jaz kot prvič mamica nimam pojma, kako naj začnem z vzgojo.
 
Kje je meja normale? Koliko mu popustiti, dovoliti? Ker vem pa da kakor začneš na začetku tako potem je.
 
Kakšen predlog? 
0
Nazaj na vrh
Emanuelle
Starost: -14Pridružen: 11. feb 2005Prispevkov: 84Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 11:19
Povezava do prispevka
Maxi - tiste "dve po riti" sta verjetno leteli na moj odgovor. Ne me narobe razumet, pretepanja ne odobravam in ga nočem in ne bom uporabljala, ampak ko 10000000000x ponoviš NE, in otroka odpelješ stran in mu razložiš in ga ignoriraš in zakričiš in se totalno znerviraš, je včasih ena po riti edini izhod - pa to ni ena po riti kolikor ti roka da ampak majhen opomin, da je šlo čez mejo. Bi rekla, da ga je že vsaka mama uporabila.
In ja, se strinjam s Katjo, podkupovanje je včasih edini način, da opraviš stvar do konca.
Dokler nimaš otrok si resnično ne predstavljaš kako malo časa imaš in koliko moraš postoriti-vključno z vzgojo in usmerjanjem malčka v pravo smer... in cvčasih ne gre vse prav lahko.
0
Nazaj na vrh
kitty13
Starost: n/aPridružen: 18. maj 2006Prispevkov: 530Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 12:37
Povezava do prispevka
Se strinjam z Emanuelle. Tudi jaz sem kdaj dobila kakšno po riti, pa se mi ne zdi, da bi mi to škodilo. Je pa seveda meja med tem in pretepanjem otroka, česar pa niti pod razno ne odobravam.
Meni se zdi, da smo bili mi tako fajn otroci. Zunaj smo se skolesi podili, se lovili, skrivali, skakali gumitvist, pa je bilo vse tako super! Kakšni računalniki, mobitel ipb. oslarije. Pa tako nezahtevni smo bili. Punce smo imele po eno barbiko in konec. Pa tista je bila zlata vredna. Zdaj gledam hčerke kolegic, ki imajo malo morje punčk in barbik, ki se valjajo po celem stanovanju, pa avto za barbiko, pa hišo, pa konja, pa psa, pa mačko... Da ne govorim o tem, da za 6-letnega nečaka mojega fanta, ni bil dovolj dober star fantov računalnik, ampak mora pamž imeti novega za igranje igric.. Doma pa noče ene stvari pospraviti za sabo. Igrače mora vedno ata pospravljati. Ni več šans, da ga drugače naučijo. Nič ne pomaga.
 
Po drugi strani je pa moja 4-letna soseda pravi angelček! Jaz sem čisto nora nanjo! Mala je sicer čvekava, da je kaj, polna energije, ampak pridna, da ne moreš verjet. že odkar je shodila pospravlja igrače za sabo. Jaz nisem mogla verjet, ko sem to videla. Vse se ji da dopovedati, ne dere se brez razloga, tudi sama se zna zamotiti. Res je sonček.
 
Pa še "recept" ene od kolegic. Ko je bil sinček star 3 leta, sta šla v trgovino in na vsak način je hotel neko čokolado, ona pa je ni hotela kupiti, ker je enako že imel doma. Mali pa seveda v jok in na tla! Kolegica mu je tisto čokolado porinila v roke in sta šla. V avtu mu je pa samo rekla, da nikoli več ne bo šel v trgovino, ker se je tako grdo obnašal. In res je nekaj časa hodila v trgovino le takrat, ko je bil mali v vrtcu ali pač ni bil sam doma. Pa vedno mu je povedala, da je prišla iz trgovine, da je videla veliko lepih stvari, in da on ne more zraven, ker se je takrat grdo obnašal. Kmalu jo je začel prositi, če gre lahko zraven in obljubljal, da bo priden. Kakšen mesec ga je pustila prositi, potem pa je spet šel z njo. Pa ji nikoli več ni delal problemov.
Nazadnje urejeno 14. avg 2007 22:02; skupaj popravljeno 1 krat
Če ljubezen nosiš nosiš v sebi, potem jo vedno tudi srečaš.
0
Nazaj na vrh
Mimi_M
Starost: 45Pridružen: 13. dec 2005Prispevkov: 2127Kraj: PrimorskaStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 12:52
Povezava do prispevka
Ker nimam svojih otrok, se ne čutim ravno poklicano, da sodim o drugih otrocih, sploh ker si niti ne predstavljam, kako bi sama vzgajala otroka..
Za druge je pa itak lahko biti pameten...
"Odločimo se, da je nekaj mogoče in da hočemo to storiti, pa bomo našli tudi način."
(A. Lincoln)
0
Nazaj na vrh
loti
Starost: 40Pridružen: 12. dec 2005Prispevkov: 721Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 13:58
Povezava do prispevka
Če občasno delaš v vrtcu in na splošno z otroci, hitro vidiš kakšni so. Ogromno je razvajenih, nekateri so pa tudi taki . Poleg razvajenosti je prisoten tudi egoizem. Se strinjam, da občasna "ena čez rit" prav nič ne škodi in to nikakor ni pretepanje ali zlorabljanje otroka. Pa še en primer: moja kolegica ima v vrtcu enga 
in kar koli naredijo nič ne zaleže, mulc odgovarja z sej mi nič ne
moreš (zravn se pa smeji), potem mu grozi da se bo pogovorila s starši,
on pa njej sej mi tudi oni nič ne morejo, oz. bom pa policijo
poklical .

Da ne govorim o starših, nekateri so res .
Smo imeli nekega mulčka v koloniji, ki terorizira in izsiljuje doma vse
po vrsti (7 let je star!) in seveda se je tako obnašal tudi v
kolonijij, tepel otroke in tudi vzgojitelje. Potem pa nam starši
očitajo kako smo nesposobni skrbeti za otroka .
Mi nismo tam da prevzgajamo otroke, če ga doma ne morejo krotiti pa
imajo samo njega, kako nej ga mi ko hkrati skrbimo za 10 otrok v
skupini.
Iz izkušenj se učimo.
0
Nazaj na vrh
sunshine85
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 742Kraj: vsako minuto drugjeStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 18:23
Povezava do prispevka

loti je napisal/aČe občasno delaš v vrtcu in na splošno z otroci, hitro vidiš kakšni so. Da ne govorim o starših, nekateri so res .
Smo imeli nekega mulčka v koloniji, ki terorizira in izsiljuje doma vse
po vrsti (7 let je star!) in seveda se je tako obnašal tudi v
kolonijij, tepel otroke in tudi vzgojitelje. Potem pa nam starši
očitajo kako smo nesposobni skrbeti za otroka .
Mi nismo tam da prevzgajamo otroke, če ga doma ne morejo krotiti pa
imajo samo njega, kako nej ga mi ko hkrati skrbimo za 10 otrok v
skupini.

To zgodbo poznam tudi jaz.Sem bila z mojo mami , ko sem bila še mlajša , v koloniji in je prav tako teroriziral celo skupino.

Pa bom zdaj še jaz vprašala za nasvet , glede moje že omenjene sestre.Pri nas je tako, da sva se zbližali midve z mami in zdaj ko nisem več v puberteti sva res dobri prijateljici.Mislim da mora obstajati neka meja v zaupanju, toda jo spoštujem in je zares čudovita oseba.Z očijem se nisem nikoli razumela, je pa zato z njim v dobrih odnosih moja mlajša sestra.Ne bom trdila zase da sem top 1 oseba in da sem super, seveda imam tudi jaz izpade tu in tam , vendar nikoli nisem pretiravala v "izsiljevanju".Straši me prav tako niso nikoli tepli in tega ne odobravam niti sama.Tudi moja mami nikoli ni bila tepena in je zato tako vzgajala tudi nas, oči ni bil tak, vendar ga je v krtičnih momentih in izpadih besa mami držala nazaj.Moja sestra je hmmmm.......prav posebna pravzaprav-pravi mali gobec in vsako leto si dovoli več.Majhni izpadi besa prehajajo v prave bitke- tako je nekega večera zbudila celo hiši ,ker je prišla domov ob polnoči in vprašala če bo lahko šla za en teden na morje( ko je ravnokar prišla nazaj, in bi zaradi tega drugega dopusta manjkala še na praksi) in ji niso dovolili.Sledilo je odrivanje staršev ,dretje, histeričen jok, zaluputanje z vrati .........ne znam opisat z besedami, prav strašljivo.Občutek dobiš da jo ne moreš ustavit in da se povsem izgubi v besu in ji za "žrtve" ni mar.že prej nas je naganljala iz sobe na prav grd način, žaljivke je velikokrat vrgla tuid name in ko sem ji nekrat besedno te tudi vrnila, me je dobesedno napadla , zlasala in odrinila v mizo.Moja mami je bila zaradi vsega tega takrat zelo prizadeta in je jokala.Vedno smo se doma pogovarjali o težavah in tudi po teh zadnjih incidentih so imeli z njo pogovore tri dni skupaj , pa ni pomagalo.Po drugi strani je včasih (seveda če ima dober dan in je vse tako kot sama hoče) pravi curkček.Še posebej zna biti prijazna ko nekaj hoče od tebe.Saj jo imam rada ,toda izgubljam zaupanje vanjo in se bojim da bo čez 30 let terorizirala starše.Kaj narediti v takem primeru in kaj je šlo v vzgoji narobe?Mislim da smo bile vse tri sestre vzgajane na enak način, pa se starejši dve nisva tako obnašali.Je morda le še v puberteti in jo bo minilo?Ali morda ni vzgoja niti toliko pomembna, taki pač smo , mogoče na nas vpliva okolica in je tako povsem napačno "obtoževat" starše da za svoje otroke ne poskrbijo.Vska se trudi kolikor najbolj ve in zna.

0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 27. avg 2006 18:49
Povezava do prispevka
Maxi
Sem vesela, da si se spet malo oglasila.
Famozna "ena čez rit" pa je kot vzgojni ukrep čisto brez veze, kaj
mislite, da se otrok naslednjič ne bo drl samo zato, ker jih je že
enkrat dobil po riti? Ali da se bo nehal dreti, če jih bo dobil po
riti? Nisem še videla nikogar, ki bi ga starš udaril in bi potem
umirjeno in vzgojeno obmolčal.
Seveda pa tole "eno čez rit" čisto razumem, ker kot pravi Katja, ti je
otrok sposoben neskončno dolgo najedati in enim staršem pač
popustijo živci. Smo samo ljudje, jaz se v takih primerih na primer
derem, pa lepo priznam, da to ni nikakršen vzgojni ukrep, ampak da so
mi čisto po domače popustili živci.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Razvajeni otroci
Stran 0 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kar nekaj zvezdnic se je odločilo, da se ne bodo podvrgle kirurškim popravkom temveč sprejele svoj naravni videz.