Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Mleko

Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 27. feb 2005 17:40
Povezava do prispevka
hmm..men se zdi, da niti krevaje mleko niti meso nista škodljiva...Jana, kje si to slišala, da nej bi bla?
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. feb 2005 18:03
Povezava do prispevka
Lumpa  Malček pobrskaj po netu pa ti bo vse jasno.



Spodaj je en delček newslettera, ki so mi ga poslali Prijatelji životinja, imela sem cel članek pa je nekam izginil.



Mlijeko da, ali ne
životinjsko!
 
Koliko je mit o zdravlju i nužnosti životinjskoga mlijeka
sveprisutan i duboko ukorijenjen u živote naših sugra
0
Nazaj na vrh
Ester
Starost: 43Pridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 607Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 1. mar 2005 21:54
Povezava do prispevka
Na Kitajskem in Japonskem ljudje sploh ne poznajo osteoporoze, ker pijejo riževo mleko!
lp Ester
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 1:28
Povezava do prispevka
Evo, uspelo mi je najti članek o mleku:

http://www.prijatelji-zivotinja.hr

ISTINA O MLIJEKU

KOME JE MLIJEKO NAMIJENJENO?

Svrhamlijeka
jest da hrani mladunčad vrste. Prirodno, u početnoj životnojfazi, svi
se sisavci hrane mlijekom majke, ali nakon nekog vremenamliječna
prehrana prestaje.

Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi!

životinjamanije
prirodno da piju mlijeko u odrasloj dobi kao što im nije prirodnoni da
piju mlijeko nekedruge vrste, a ujedno je to i prilično teško zaizvesti
-primjerice da mačka siše kravu, odnosno zar možete zamislitisebe kako
čučite ispod krave i sišete je?

Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste.

Kemijskije
sastav kravljeg mlijeka drukčiji od ljudskog. Kravlje mlijeko
sadržikazein,koji je za ljudski organizam teško probavljiv te stvara
tromostorganizma. Osim toga,nusproizvodi mlijeka ostavljaju u tijelu
punootrovnih tvari koje su vrlo kisele.
Problem kod probave
mlijeka,jeststvaranje sluzi u organizmu.Ona prekriva membrane što
dovodi do sporogprodiranja ostale hrane te sevitalna energija
rasipa.Mlijeko,zbogneodgovaraju

0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 9:05
Povezava do prispevka
Lai Ming pa kje najdeš te članke...
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 9:44
Povezava do prispevka
Na spletni strani www.prijatelji-zivotinja.hr    - imaš
pravrazdeljeno po temah, vivisekcija, vegetarijanstvo, krzno ipd.
Nekajpeticij je, slike(iz klavnice...)... 
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 9:49
Povezava do prispevka
ma sej vem....to je blo bolj retorično vprašanje. Na to stran pa ne upam it !
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 9:53
Povezava do prispevka
Saj ni tako grozno; ni tako, da so grozne slike kar napopane kje, ampak
lahko sam klikneš na link, kjer piše da so in kaj je gor. Imajo pa vse
zelo lepo razloženo, skratka priporočam(pa še kakšno peticijo lahko
podpišeš  ).
0
Nazaj na vrh
pikica
Starost: 40Pridružen: 26. okt 2003Prispevkov: 10153Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 11:19
Povezava do prispevka
Meni se ta stran, ki jo je dala lai ming zdi podobno "enostranska" in
"napadalna" kot peta. Kot da je vse živalsko res tako zelo slabo in ne
vem kaj vse, tako zelo so nastrojeni proti vsemu živalskemu, da je joj
- sej v nekaterih stvareh se strinjam z njimi, ampak v vsemu pa
definitivno ne. Mislim, da moraš na vsak problem pogledati malo širše,
ne pa tako zelo ozko, in predvsem iz različnih perspektiv, kar oni
zagotovo ne počnejo.

Jaz vem, da bom pila mleko in jedla mlečne izdelke dokler bom živa,
zato ker jih imam rada in ker mojemu telesu PAŠEJO! Mislim pa, da mleka
tudi ne spijem v takšnih količinah, da bi se morala bati vseh slabih
stvari, ki bi jih pitje mleka naj povzročalo. Meni je dobro in mi
ustreza in to je pomembno, če pa mi enkrat ne bo več ustrezalo, ga bom
pa nehala pit, pa če bodo vsi govorili in pisali kako je dobro in
zdravo za organizem - mislim, da moje telo že ve kaj potrebuje.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 11:29
Povezava do prispevka
Ma jaz ne verjamem v te fore o škodljivosti mleka. Eni pravijo tako, drugi drugače. In dokler mi ne bo nekdo pod nos dal objektivne, strokovne raziskave, ne pa nekih enostranskih stvari, v to ne verjamem. Sicer pa že ljudje od nekdaj pijejo mleko. Če bi bilo res tako škodljivo, pol bi morali vsi že zdavnaj umreti. Sploh naši dedki in babice, ki so imeli mleko v vsakodnevni prehrani.
 
Jaz sicer nisem glih neka ljubiteljica mleka in mlečnih izdelkov, a mi ne škodi in zato ga mislim še naprej uporabljat.
 
Sicer pa, da se dobi kravje mleko, ni potrebno nobene krave ubit, zato ne vem zakaj so pristaši vegetarijanstva tako proti mleku. Pa nimam nič proti vegetarijancem, ker sem sama vegetarijanka.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
tinna
Starost: 45Pridružen: 17. okt 2004Prispevkov: 5909Kraj: KRANJStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 13:27
Povezava do prispevka
Pikica in Sinthija . Se v celoti strinjam z obema!
I LOVE THIS CITY.
0
Nazaj na vrh
ninna
Starost: 46Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 172Kraj: KamnikStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 14:22
Povezava do prispevka
Neprekuhano mleko ni škodljivo, prekuhanemu pa se beljakovine spremenijo, tako da niso več prebavljive. Da ne govorim o alpskem mleku, ki ima zaradi postopka homogenizacije maščobe razpršene na tako majhne delce, da jih telo sploh ne more prebavit, ampak se nalagajo na stene žil in zaradi tega kupljeno mleko ni zdravo. 
Lilypie 2nd Birthday Ticker
0
Nazaj na vrh
Andreja
Starost: 52Pridružen: 5. nov 2003Prispevkov: 931Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 14:28
Povezava do prispevka
Ninna je dobro opisala problem. Na žalost se nehomogeniziranega mleka več ne da kupiti v običajnih trgovinah. Vsaj jaz ga nisem našla in to kljub vztrajnem preverjanju izdelkov najrazličnejših proizvajalcev .
Lep pozdrav
Andreja
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 3. mar 2005 19:43
Povezava do prispevka
Tole je že Tinkara enkrat dala gor, kasneje še Anni (smo že imeli temo mleko):
 

HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC

Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek, ki samo preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov, na varnost pa nima nobenega vpliva, spremenil v vir bolezni. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3. izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih: Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške. Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo. Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine (predvsem kazein) in se tako emulzija z na novo formirano membrano stabilizira. Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija. Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker te membrane po homogenizaciji več ni, ta encim ob nalaganju maščobe na stene žil, le-te poškoduje. Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa. Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega. Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka. Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih načinih predelave mleka. Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi. Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti. Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče.

Maja Tomkiewicz-Vouk, dipl. ing. kem. teh.

Ljubljana, 26. 4. 2002



0
Nazaj na vrh
xtinax
Starost: 15Pridružen: 15. mar 2004Prispevkov: 4071Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. mar 2005 9:06
Povezava do prispevka
V Mercatorjih je sedaj sojino mleko v akciji - med drugim tudi moje najljubše Provamelovo čokoladno (prej 600, sedaj 350 SIT), pa še nekaeri drugi izdelki iz soje.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Mleko
Stran 7 od 21
Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.