- Nega obraza &
telesa - Make up &
ličenje - Moda &
stilZadnje novice
Najbolj brano
- Rekreacija &
hujšanjeZadnje novice
Najbolj brano
- Zdravje &
odnosiZadnje novice
Najbolj brano
- Nosečnost &
starševstvoZadnje novice
Najbolj brano
quote:598354051b="25:)"Bolj kot jogurt sta zdrava PINJENEC in KEFIR!!!!
Kakšen je pa okus?
DVOMLJIVA KAKOVOST JOGURTOV
Se
spomnite jogurtov, ki ste
jih kupovali pred dvajsetimi leti. Uporabni so bili
3-5
dni in že po nekaj urah, če
so bili izpostavljeni toploti, jim je grozilo, da bo
aluminijski pokrovček razneslo. Takrat nismo rabili posebnih
dokazov, da je jogurt poln žive flore in favne. Že na pogled
je bilo očitno, daje v kozarčku zelo živahno.
Potem
so tehnologi iznašli načine, da so rok uporabnosti
podaljšali sprva za nekaj dni, zdaj pa so dnevi prerasli v
tedne.
To so
dosegli tako, da so »utišali« življenje v jogurtih z
agresivno toplotno obdelavo. Pogosto tudi s homogenizacijo,
ki dodatno razbije molekule maščobe na prafaktorje.
Jogurt so najprej »ubili«, nazadnje pa mu dodali ščepec kakšne »posebno
patentirane« bakterije,
ki naj bi imela čudežne
lastnosti. Že lepo in
prav, da vam povedo, koliko milijard koristnih
bakterij z znanstvenim
imenom boste zaužili, ne pa tega, daje njihova
količina le delček tistega, kar
je imel navadni domači
jogurt, ki ga dandanes na policah trgovin ne najdete
več.
NARAVNO SE NE
SPLAČA!
Drugi
razlog za nenehno inovativnost
izdelovalcev jogurtov je čisti ekonomski račun.
Navadnih jogurtov se ne da prodajati
po
visoki ceni.Z dodatkom »nečesa« postanejo nenadoma
dvakrat ali celo trikrat dražji.
Tako je nastalo na stotine
na novo sestavljenih izdelkov, ki imajo z jogurti vse
manj skupnega.
Izdelovalci tekmujejo, kdo bo naredil
iz jogurta dobro prodajno
zdravilo brez recepta.
Reklame, ki jih gledamo na naših zaslonih,
so v marsikateri evropski državi že
prepovedane zaradi
kršitev kodeksa o korektnem oglaševanju. Res je, da
uživanje actimela
in podobnih izdelkov dobro vpliva na prebavo.
Pozabijo pa povedati, da ni
dokazov, da bi bil učinek
bistveno večji od
uživanja navadnega jogurta, kefirja in drugih
fermentiranih mlečnih pijač. Le cena
je občutno višja.Na
drugi strani pa nam jogurti obetajo nezaslišane užitke, v
primerjavi s katerimi
je vse,
kar doživite v življenju, neprimerno
slabše.
Tako
se vrstijo jogurtno-sadni čudeži,
v katere lahko verjamete le,
dokler ne preberete
nalepke.
Tam
pa vas čaka neokusno presenečenje:
Sadje, ki se tako bahavo ponuja na lončkih,
po navadi ne presega
6
odstotkov vsebine.
Prevedeno v človeku prijaznejše mere,
to pomeni, da boste našli v lončku, ki vsebuje
150
ml »sadnega užitka«,
6-9
gramov
sadja, ali še hujše, sadnega pripravka,
v katerem je več kot polovica že sladkorja.
Ali ste kdaj poskusili
narediti sadni jogurt
z eno žlico sadja? Kako
to potem uspe izdelovalcem?
Preprosto tako, da vse, kar so
»pozabili« dodati v svojo
sadno čarovnijo, dopolnijo z umetnimi aromami,
umetnimi barvili, sladili,
zgoščevalci in drugimi dosežki
kemične industrije, ki so na voljo. Samo
pri jagodah obstaja deset različnih spojev - naravnih ali naravi
identičnih arom - ki naj bi priredili okus jogurta in
spominjali na jagode. Umetno pridelani okus jagode
ima še zelo malo skupnega s pravim
sadežem jagode. Če že ne
veste - umetne
arome se
pridobivajo iz nafte.
Nova
uspešnica poletja so jogurti z
0
odstotka maščobe. Kako učinkovito sredstvo
za pranje možganov je reklama, lahko
ugotovite, če pogledate v vozičke kupcev
v
hipermarketih. Nemastni jogurti gredo za
med!
Vendar pozor, oznaka
0
odstotka maščobe
ne pomeni, da boste zaužili zdrav in nenevaren obrok. Tudi
pri teh izdelkih je
dobro vzeti očala z večjo dioptrijo in prebrati sestavine: res,
da je mleko z največ
0,1
odstotka maščobe, vendar so v
spremstvu tega še oligo-fruktoza,
modificirani škrob, fruktoza, želatina ...
SLADKORJI ALI SLADILA?
Če so
se izdelovalci odločili za sladkor,
ga je v jogurtu po navadi med
12
in
16
odstotkov. To pomeni, da ga v 150-gramskem
lončku najdete
3-4
žličke! Če so se
odločili uporabiti umetna sladila, potem so
v igri znova nevarne snovi:
aspartam (vsebuje vir
fenilalanina), acesulfam K, aromo….
ZAKAJ NE BEREMO
NALEPK?
To
vprašanje me je precej zanimalo in
sem se odločila povprašati
porabnike. Večina pravi,
da nimajo časa ali da nalepk preprosto ne morejo prebrati, ker so črke tako
majhne, da normalen
človek tega ne zmore.
Ali so narejene le za pilote z brezhibnim
vidom?
Tretjina mi je povedala, da pri jogurtih
niso
tako pozorni, ker gre za načeloma zdrava
živila. Pa smo tam. To, da so podedovali
ime
jogurt ali skuta, še ne pomeni, da so
tako
zdravi kot njihovi predniki.
Pri
jogurtih pa je pomemben še en dejavnik.
Na enoto ne gre za draga živila, zato
jim ne namenjamo preveč pozornosti. Tako hitro
zbašemo nekaj kozarčkov v voziček in se niti ne zavedamo,
kolikšen davek na neumnost s tem plačujemo.
ZDRAVO JE
NAJCENEJŠE
Če si
res želite zdravega jogurta, potem ga lahko dobite po
precej nižji ceni, kot jo je treba odšteti za sodobne mlečne
izdelke, ki imajo kaj malo skupnega z besedo živila.
Vzemite
navadni jogurt in mu dodajte vsaj
30
odstotkov kakovostnega
sadja.
Celo če
morate sadje kupovati, in to po najvišjih cenah, boste na
koncu še vedno plačali manj, kot to počnete zdaj.
Domači jogurt:
Kupite
sveže sezonsko sadje iz ekološke pridelave. Sadeže
pregnetite in jih dajte v vrečko v zamrzovalno skrinjo ali
naredite sadni pripravek tako, da zakuhate sadje z malo
fruktoze ali agavinega sirupa. Kilogram dobrega sadja stane
povprečno
500
tolarjev. Če ga naberete na
svojem vrtu, v naravi ali na plantažah, ki ponujajo to
možnost, boste še na boljšem.
Ne
pozabite, biodinamiki so s poskusi dokazali, da vsebuje
sadje nabrano na dan
za plod (po koledarju gospe
Marie Thun), o za tretjino več sladkorja, zato ga ni treba
veliko dodajati. Tudi aroma je takrat najmočnejša.
Količina sadja, ki ga potrebujete za zelo dober sadni
jogurt ali sadno skuto, pa vas ne bo stala več kot
30
tolarjev. Dodajte temu še
navadni jogurt in izračunajte kaj ste dobili in koliko ste
plačali. Prihranjeni denar lahko uporabite za nakup ekološko
pridelanega jogurta ali mleka, iz katerega lahko čez noč
naredite jogurt sami.
Ali je
zdrava prehrana draga? Sploh ne. Drago je, če se z njo ne
ukvarjamo. Posebno, ko vam čez leta izstavijo »poračun« v
obliki bolezni.
NALEPKE
Kaj povedo in kaj prikrivajo?
Koliko
je sadja?
Če piše
10-odstotni sadni pripravek,
to v
resnici pomeni, da je v lončku
5
odstotkov sadja in še
5 odstotkov
sladkorjev.
Da
odstotek sladkorjev ne bi bil videti
visok, uporabljajo izdelovalci zvijačo:vzamejo
več različnih sladkorjev (npr. fruktozin sirup, dekstrozo,
glukozni sirup
...)
vsakega po nekaj odstotkov, in to znese
že
omenjenih
12-15
odstotkov. Če bi uporabili
le eno sladilo bi ga bilo toliko, da bi
na
nalepki to morali navesti kot drugo sestavino,
ki je je več kot sadja.
NEVARNA SLADILA
Za izdelavo
nizkokaloričnih jogurtov
pa
se uporabljajo umetna sladila, kot so
aspartam in acesulfam K.
Aspartam
je pravzaprav
E
951,za
katerega
je vse več dokazov, da povzroča
glavobol (tudi zelo močan)
in migreno, slabost,
vrtoglavico, nespečnost, izgubo nadzora nad udi, zamegljen
vid, slepoto,
izgubo spomina, nejasen govor, vse vrste
pravzaprav
E
951,za katerega
je vse več dokazov, da povzroča
glavobol (tudi zelo močan)
in migreno,
vse vrste
depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje,
hiperaktivnost, črevesne
in želodčne motnje, epileptične na
pade, kožne poškodbe, izpuščaje, napade
tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih,
neobčutljivost, spremembe razpoloženja,
utrujenost, menstrualne krče
(tudi zunaj cikla),
izgubo sluha ali zvonjenje
v ušesih, izgubo ali spremembo
okusa, simptome podobne
tistim pri srčnem
napadu, astmo, stiskanje v prsih.
Kronične posledice, h
katerim aspartam
bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske
težave,A1zheimerjeva bolezen,
Parkinsonova bolezen,
hipoglikemija,
možganske poškodbe (tumorji), nevroendokrine
okvare.
Acesulfam K,
E 950
pa
povzroča raka pri poskusnih živalih in škoduje ščitnici.
Enako
velja tudi za ciklamat in saharin.•
BARVILA
Od
barvil se pogosto uporabljajo karmin (ki »pobarva« jogurte
z malinami in jagodami) ali avtocijani.
Kurkumin
(E 100)
lahko škoduje ljudem
z žolčnimi kamni, zlatenico, kolikami in zastrupitvijo
jeter.
Kinolinsko rumeno
(E 107)
povzroča alergijske
odzive pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
Rdeče
R4 (E 124)
povzroča alergijske
odzive še posebno pri osebah, preobčutljivih za aspirin in
pri astmatikih.
Rdeče AC
povzroča alergijske odzive še posebno pri osebah z
občutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih
živalih.
Rdeče
2G (E 128)
povzroča težave,
povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri
otrocih.
Barvila, ki niso škodljiva
so: E
160 (naravna rdeča
in oranžna barvila),
E161
(naravna rumena barvila),
E 162
(barvilo iz rdeče
pese) in
E 163
- naravno vijolično barvilo
iz cvetja.
STABILIZATORJI
Kremasti občutek jogurtov
ustvarjajo izdelovalci z želatino
(E 441),
ki se pridobiva iz govejih
kosti, in modificiranim škrobom (t.i. gustinom).
Pogosto
se uporablja tudi
E440
- pektin ali
guar
gumi
(E412).
Stabilizatorja pektin in
guar
gumi ne sodita med
nevarne, vendar v večjih količinah povzročata napenjanje in
vetrove
Viri AURA
-AVGUST
-SEPTEMBER 2005
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...
Tanja je všečkal/a forumski zapis Kaj ste danes uporabile za osnovno nego obraza? II. del.