Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Jogurt

Pojdi na stran 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:01
Povezava do prispevka
Meni so tile LCA malo presladki.
Kakšni so pa vitalineja pomoje kar strupeni
Kje dobiš džem, ki ga  vmešaš tinna?
"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
jagoda007
Starost: n/aPridružen: 21. mar 2007Prispevkov: 1216Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:46
Povezava do prispevka
Vitalinea, Jogobella nisem še nikoli probala - se mi zdi, da majo že dosti kemije notri. Dober mi je tud navaden, čvrsti, 3,2  od Ljubljanskih mlekarn.
0
Nazaj na vrh
Speli83
Starost: n/aPridružen: 16. maj 2005Prispevkov: 127Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:48
Povezava do prispevka
Mmmm meni so pa najboljsi LCA tekoči, posebno ananas-banana
0
Nazaj na vrh
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:51
Povezava do prispevka
Tudi meni se zdijo vitalineja umetni. Klub  0% maščob imajo kar dost kalorij.
"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
jagoda007
Starost: n/aPridružen: 21. mar 2007Prispevkov: 1216Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:53
Povezava do prispevka
Ja, več kot navadni 3,2.
0
Nazaj na vrh
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:55
Povezava do prispevka
Katerega se potem bolj splača
"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
jagoda007
Starost: n/aPridružen: 21. mar 2007Prispevkov: 1216Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2007 14:59
Povezava do prispevka
Če bi morala zbirati, potem sigurno tega navadnega.
0
Nazaj na vrh
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 7. avg 2007 14:08
Povezava do prispevka
Enako.
"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
Eni
Starost: 41Pridružen: 4. avg 2005Prispevkov: 621Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. avg 2007 23:00
Povezava do prispevka
Joooj kaj so dobri jogurti v Grčiji! Njam mljask, najraje bi si jih kar v Slovenijo prešvercala, pa nisem imela dovolj prostora v kovčku. Aja najboljši pa mi je bil z okusom limone, seveda.
0
Nazaj na vrh
25:)
Starost: n/aPridružen: 3. apr 2007Prispevkov: 78Kraj: ljubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. avg 2007 19:26
Povezava do prispevka
Bolj kot jogurt sta zdrava PINJENEC in KEFIR!!!!
0
Nazaj na vrh
Beyb
Starost: 122Pridružen: 18. jul 2007Prispevkov: 100Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2007 21:23
Povezava do prispevka
moja nova obsesija = navadni 1,6 jogurt + musli/kosmiči 
0
Nazaj na vrh
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 29. okt 2007 21:28
Povezava do prispevka

quote:598354051b="25:)"Bolj kot jogurt sta zdrava PINJENEC in KEFIR!!!!

Kakšen je pa okus?

"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 30. okt 2007 9:30
Povezava do prispevka
Bolj na kislo povleče...meni je kefir dober
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
1A
Starost: 41Pridružen: 7. mar 2006Prispevkov: 2365Kraj: vedno nekje vmesStatus:Offline
Objavljeno: 30. okt 2007 15:08
Povezava do prispevka



DVOMLJIVA KAKOVOST JOGURTOV 



Se
spomnite jogurtov, ki ste
jih kupo­vali pred dvajsetimi leti. Uporabni so bili

3-5
dni in že po nekaj urah, če
so bili izpostavljeni toploti, jim je grozilo, da bo
aluminijski pokrovček razneslo. Takrat nismo rabili posebnih
dokazov, da je jogurt poln žive flore in favne. Že na pogled
je bilo očitno, daje v kozarčku ze­lo živahno.


Potem
so tehnologi iznašli načine, da so rok uporabnosti
podaljšali sprva za ne­kaj dni, zdaj pa so dnevi prerasli v
tedne.


To so
dosegli tako, da so »utišali« živ­ljenje v jogurtih z
agresivno toplotno ob­delavo. Pogosto tudi s homogenizacijo,
ki dodatno razbije molekule maščobe na pra­faktorje.


Jogurt so najprej »ubili«, nazadnje pa mu dodali ščepec kakšne »posebno
paten­tirane« bakterije,
ki naj bi imela čudežne

lastnosti. Že lepo in
prav, da vam povedo,
koliko milijard koristnih
bakterij z znan­stvenim
imenom boste zaužili, ne pa tega,
daje njihova
količina le delček tistega, kar
je imel navadni domači
jogurt, ki ga dan­
danes na policah trgovin ne najdete
več.


 


NARAVNO SE NE
SPLAČA!


 Drugi
razlog za nenehno inovativnost


izdelovalcev jogurtov je čisti ekonomski ra­
čun.
Navadnih jogurtov se ne da prodajati

po
visoki ceni.Z dodatkom »nečesa« postanejo nena­
doma
dvakrat ali celo trikrat dražji.



Tako je nastalo na stotine
na novo se­stavljenih izdelkov, ki imajo z jogurti vse
manj skupnega.




Izdelovalci tekmujejo, kdo bo naredil

iz jogurta dobro prodajno
zdravilo brez re­cepta.




Reklame, ki jih gledamo na naših za­
slonih,
so v marsikateri evropski državi že
prepovedane zaradi
kršitev kodeksa o ko­
rektnem oglaševanju. Res je, da
uživanje actimela
in podobnih izdelkov dobro vpli­
va na prebavo.
Pozabijo pa povedati, da ni
dokazov, da bi bil učinek
bistveno večji od

uživanja navadnega jogurta, kefirja in dru­
gih
fermentiranih mlečnih pijač. Le cena

je občutno višja.
Na
drugi strani pa nam jogurti obetajo nezaslišane užitke, v
primerjavi s katerimi


je vse,
kar doživite v življenju, neprimerno
slabše.



Tako
se vrstijo jogurtno-sadni čudeži,

v katere lahko verjamete le,
dokler ne pre­berete
nalepke.



Tam
pa vas čaka neokusno preseneče­
nje:
Sadje, ki se tako bahavo ponuja na lonč­
kih,
po navadi ne presega

6

odstotkov vse­
bine.
Prevedeno v človeku prijaznejše me­re,
to pomeni, da boste našli v lončku, ki
vsebuje

150
ml »sadnega užitka«,
6-9
gra­mov
sadja, ali še hujše, sadnega pripravka,

v katerem je več kot polovica že sladkorja.
Ali ste kdaj poskusili
narediti sadni jogurt

z eno žlico sadja? Kako
to potem uspe iz­
delovalcem?
Preprosto tako, da vse, kar so

»pozabili« dodati v svojo
sadno čarovnijo,
dopolnijo z umetnimi aromami,
umetnimi barvili, sladili,
zgoščevalci in drugimi do­
sežki
kemične industrije, ki so na voljo. Sa­
mo
pri jagodah obstaja deset različnih spo­
jev - naravnih ali naravi
identičnih arom
- ki naj bi priredili okus jogurta in
spomi­njali na jagode. Umetno pridelani okus ja­gode
ima še zelo malo skupnega s pravim

sadežem jagode. Če že ne
veste
- umetne
arome se
pridobivajo iz nafte.



Nova
uspešnica poletja so jogurti z

0

odstotka maščobe. Kako učinkovito sred­
stvo
za pranje možganov je reklama, lahko


ugotovite, če pogledate v vozičke kupcev

v
hipermarketih. Nemastni jogurti gredo za

med!



Vendar pozor, oznaka
0
odstotka maščobe
ne pomeni, da boste zaužili zdrav in nenevaren obrok. Tudi
pri teh izdelkih je

dobro vzeti očala z večjo dioptrijo in pre­brati sestavine: res,
da je mleko z največ

0,1
odstotka maščobe, vendar so v
sprem­stvu tega še oligo-fruktoza,
modificirani
škrob, fruktoza, želatina ...



 




SLADKORJI ALI SLADILA?



Če so
se izdelovalci odločili za slad­
kor,
ga je v jogurtu po navadi med

12
in

16


odstotkov. To pomeni, da ga v 150-gram­
skem
lončku najdete

3-4

žličke! Če so se


odločili uporabiti umetna sladila, potem so

v igri znova nevarne snovi:
aspartam (vse­buje vir
fenilalanina), acesulfam K, aromo….



 



 




ZAKAJ NE BEREMO


NALEPK?



 



To
vprašanje me je precej zanimalo in

sem se odločila povprašati
porabnike. Ve­čina pravi,
da nimajo časa ali da nalepk pre­
prosto ne morejo prebrati, ker so črke tako
majhne, da normalen
človek tega ne zmo­
re.
Ali so narejene le za pilote z brezhib­
nim
vidom?




Tretjina mi je povedala, da pri jogurtih

niso
tako pozorni, ker gre za načeloma zdra­
va
živila. Pa smo tam. To, da so podedovali

ime
jogurt ali skuta, še ne pomeni, da so

tako
zdravi kot njihovi predniki.



Pri
jogurtih pa je pomemben še en de­
javnik.
Na enoto ne gre za draga živila, za­to
jim ne namenjamo preveč pozornosti. Ta­
ko hitro
zbašemo nekaj kozarčkov v vozi­ček in se niti ne zavedamo,
kolikšen davek na neumnost s tem plačujemo.



 



ZDRAVO JE
NAJCENEJŠE


Če si
res želite zdravega jogurta, po­tem ga lahko dobite po
precej nižji ceni, kot jo je treba odšteti za sodobne mlečne
izdelke, ki imajo kaj malo skupnega z be­sedo živila.


Vzemite
navadni jogurt in mu dodajte vsaj

30
odstotkov kakovostnega
sadja.


Celo če
morate sadje kupovati, in to po najvišjih cenah, boste na
koncu še vedno plačali manj, kot to počnete zdaj.


 



Domači jogurt:


Kupite
sveže sezonsko sadje iz ekološ­ke pridelave. Sadeže
pregnetite in jih dajte v vrečko v zamrzovalno skrinjo ali
naredi­te sadni pripravek tako, da zakuhate sadje z malo
fruktoze ali agavinega sirupa. Kilo­gram dobrega sadja stane
povprečno

500
tolarjev. Če ga naberete na
svojem vrtu, v naravi ali na plantažah, ki ponujajo to
mož­nost, boste še na boljšem.


Ne
pozabite, biodinamiki so s poskusi dokazali, da vsebuje
sadje nabrano na dan



za plod (po koledarju gospe
Marie Thun), o za tretjino več sladkorja, zato ga ni treba
veliko dodajati. Tudi aroma je takrat naj­močnejša.



Količina sadja, ki ga potrebujete za ze­lo dober sadni
jogurt ali sadno skuto, pa vas ne bo stala več kot

30
tolarjev. Dodajte temu še
navadni jogurt in izračunajte kaj ste dobili in koliko ste
plačali. Prihranjeni denar lahko uporabite za nakup ekološko
pridelanega jogurta ali mleka, iz katerega lahko čez noč
naredite jogurt sami.


Ali je
zdrava prehrana draga? Sploh ne. Drago je, če se z njo ne
ukvarjamo. Poseb­no, ko vam čez leta izstavijo »poračun« v
obliki bolezni.


 




NALEPKE




Kaj povedo in kaj prikrivajo?



Koliko
je sadja?



Če piše
10-odstotni sadni pripravek,

to v
resnici pomeni, da je v lončku


5

odstotkov sadja in še

5
odstotkov
sladkorjev.



Da
odstotek sladkorjev ne bi bil vide­
ti
visok, uporabljajo izdelovalci zvijačo:vza­
mejo
več različnih sladkorjev (npr. fruk­tozin sirup, dekstrozo,
glukozni sirup

...)


vsakega po nekaj odstotkov, in to znese

že
omenjenih


12-15


odstotkov. Če bi upo­
rabili
le eno sladilo bi ga bilo toliko, da bi

na
nalepki to morali navesti kot drugo se­
stavino,
ki je je več kot sadja.



 




NEVARNA SLADILA


Za izdelavo
nizkokaloričnih jogurtov

pa
se uporabljajo umetna sladila, kot so


aspartam in acesulfam K.




Aspartam

je pravzaprav


E

951
,za
ka­
terega
je vse več dokazov, da povzroča

glavobol (tudi zelo močan)
in migreno, slabost,
vrtoglavico, nespečnost, izgubo nadzora nad udi, zamegljen
vid, slepoto,

izgubo spomina, nejasen govor, vse vrs­
te
pra
vzaprav


E


951,za ka­
terega
je vse več dokazov, da povzroča

glavobol (tudi zelo močan)
in migreno,
vse vrs­te
depresije, ki pogosto vodijo v samo­morilske težnje,
hiperaktivnost, čreves­
ne
in želodčne motnje, epileptične na­

pade, kožne poškodbe, izpuščaje, napa­
de
tesnobe, bolečine v mišicah in skle­
pih,
neobčutljivost, spremembe razpo­
loženja,
utrujenost, menstrualne krče

(tudi zunaj cikla),
izgubo sluha ali zvo­
njenje
v ušesih, izgubo ali spremembo

okusa, simptome podobne
tistim pri srč­
nem
napadu, astmo, stiskanje v prsih.

Kronične posledice, h
katerim aspartam

bistveno prispeva: multipla skleroza, hor­
monske
težave,A1zheimerjeva bolezen,
Parkinsonova bolezen,
hipoglikemija,

možganske poškodbe (tumorji), nevro­
endokrine
okvare.





Acesulfam K,


E 950


pa
povzroča raka pri poskusnih živalih in škoduje ščitnici.



Enako
velja tudi za ciklamat in saharin.



BARVILA


Od
barvil se pogosto uporabljajo kar­min (ki »pobarva« jogurte
z malinami in jagodami) ali avtocijani.



Kurkumin
(E 100)

lahko škoduje lju­dem
z žolčnimi kamni, zlatenico, kolika­mi in zastrupitvijo
jeter.



Kinolinsko rumeno
(E 107)

povzroča alergijske
odzive pri astmatikih in hiper­aktivnost pri otrocih.



Rdeče
R4 (E 124)

povzroča alergij­ske
odzive še posebno pri osebah, pre­občutljivih za aspirin in
pri astmatikih.



Rdeče AC

povzroča alergijske odzive še posebno pri osebah z
občutljivo kožo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih
ži­valih.



Rdeče
2G (E 128)

povzroča težave,
po­vezane s krvnim hemoglobinom in hiper­aktivnost pri
otrocih.



Barvila, ki niso škodljiva
so:
E
160
(na­ravna rdeča
in oranžna barvila),

E161
(na­ravna rumena barvila),
E 162
(barvilo iz rde­če
pese) in

E 163
- naravno vijolično barvi­lo
iz cvetja.



STABILIZATORJI



Kremasti občutek jogurtov
ustvarjajo izdelovalci z želatino

(E 441),
ki se pridobi­va iz govejih
kosti, in modificiranim škro­bom (t.i. gustinom).


Pogosto
se uporablja tudi

E440
- pek­tin ali
guar
gumi
(E412).
Stabilizatorja pek­tin in
guar
gumi ne sodita med
nevarne, vendar v večjih količinah povzročata nape­njanje in
vetrove


 



Viri Question AURA
-AVGUST
-SEPTEMBER 2005

0
Nazaj na vrh
k4jch
Starost: 35Pridružen: 14. avg 2006Prispevkov: 3629Kraj: Nad oblaki Status:Offline
Objavljeno: 30. okt 2007 19:00
Povezava do prispevka
Jah, take mamo
Sicer pa je vprašljiva kakovost velike večine hrane, ki jo jemo in ne samo mlečnih izdelkov. Dejstvo je, da so dandanes so skoraj v vsaki hrani prisotni emulgatorji, se mi zdi da bomo s časoma postali odmorni na le te.
 
A pa je kefir fajn skupaj z misliji ali sadjem. Se mi zdi, da so navadni jogurti vsi nekako bolj kisli.
"A girl must be two things: classy and fabulous" Coco Chanel
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Jogurt
Stran 13 od 17
Pojdi na stran 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Fauci je dejal, da ne ve, od kod se je vzelo pravilo o socialni oddaljenosti dveh metrov, priznal pa je tudi, da ni bilo študij, ki bi priporočale maskiranje otrok.