Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Epigenetika / Sem to, kar jem

irmica
Starost: 122Pridružen: 15. feb 2006Prispevkov: 730Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2010 13:48
Povezava do prispevka
Našla sem zanimiv podcast o epigenetiki iz serije oddaj Frekvenca X na RTV. Epigenetika se ukvarja z vplivi prehrane in okolja na človeški dedni zapis. Posledice so dokazane, tista kremšnita se bo poznala pri vas in pri vaših potomcih še šest ali več generacij za vami
Pa seveda tudi razna stradanja, igračkanje s toksini, ki jih vnašamo v telo zaradi kratkotrajnega zadovoljstva, napačen izbor partnerja (ima pokvarjen genski zapis, ker je v mladosti pijančeval)...
Kar hudo, kaj?
Preveč dobrega je lahko... čudovito. (Mae West)
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2010 16:18
Povezava do prispevka
Jaz ravnokar berem tole knjigo - Štiri razsežnosti evolucije (genetska, epigenetska, vedenjska in simbolna raznolikost v zgodovini življenja).

Žal sem šele pri koncu drugega poglavja, o epigenetiki pa govorita v tretjem, tako da se še mogoče oglasim, ko preberem Smile Se mi pa takole na prvo žogo zdi mišljenje 'ena kremšnita/toksin/... bo vplivala na xy generacij za tabo' močno poenostavljeno.

Če mi je kaj jasno iz te knjige, je to, da so geni ena hudo zapletena stvar in so take posplošitve zelo zavajujoče (kot npr. to, da ti pregledajo genski zapis za bolezni, ali da bo nekega dne možno po naročilu zamenjati 'gen za barvo oči' - ker enega takega gena sploh ni, ampak je cel kup faktorjev, ki vplivajo na naš razvoj). Ampak tudi tole se seveda vsakomur, ki študira kaj v tej smeri, zdi prav tako zelo poenostavljeno Big smile

Edit: Lol, zdaj začnem poslušati oddajo in vidim, da imajo intervju ravno z eno od avtoric zgoraj omenjene knjige.
0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 10. avg 2010 17:10
Povezava do prispevka
Sydelle, strinjam se s teboj. Predvsem v smislu, da na naš razvoj oz. fenotip vpliva veliko več kot genotip. In četudi bi na eno fenotipsko lastnost vplivala zgolj genska predispozicija, niti ta ni sestavljena iz enega gena npr. za barvo oči, velikost nosu, astmo itd.. In na koncu ne moreš izmeriti, ali je moja negativna mutacija posledica genskega zapisa; sladkarij, ki jih je mati jedla v nosečnosti; očetovih prekrokanih noči; onesnaženega zraka v Zasavju ali morebiti lesa drugega. To je epistemološko in metodološko povsem zgrešeno.

Meni se zdijo te spremembe v genske zapisu zaradi (širše gledano) malenkosti (kot so kremšnita, pijančevanje, manjše količine toksinov) preveč evolucionistično naravnane. No, recimo neo-evolucionistične.
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
irmica
Starost: 122Pridružen: 15. feb 2006Prispevkov: 730Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. avg 2010 13:18
Povezava do prispevka
Se opravičujem, če sem zavajala s svojim duhovičenjem o kremšniti in prebogati preteklosti partnerjev. Je hudo karikirano, ampak epigenetika sama ne zveni ravno provokativno in ne kliče k branju. Oddaja me je še posebej pritegnila, ker sem na polovici nosečnosti in je premislek na to temo morda še aktualnejši. Zato sem jo želela deliti tudi z vami in pretiravala z doomsday varianto. Gotovo je tak črn scenarij tudi posledica premišljanj po koncu tedna  pri domačih na Štajerskem, kjer nas mama vedno pita ko pujčeke...
Strinjam se, da smo kompleksni in da nas gotovo to tudi rešuje. Dobra ilustracija tega, kako nepredvidljivo je spreminjaje genoma pri živalih in rastlinah, je v tejle oddaji o GSO.
Sydelle, Štiri razsežnost evolucije sem si takoj vpisala na wishlist za branje, zapisek imam že opremljen s pozicijo v moji knjižnici Smile hvala za napotek!
Preveč dobrega je lahko... čudovito. (Mae West)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Epigenetika / Sem to, kar jem
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Vaja 'deska' je kraljica vadb mišic jedra, torej trupa. Preprosta vaja, ki jo lahko izvaja vsakdo in povsod!