Sem kliknila na to temo, ker ...wtf...amarant-kaj je to? In wow, nekaj za papcat, pa še paše moji krvni skupini, kar sploh ni napačno, kajne?!
kopiram...
Amarant izvira iz mehike. pridelava je enostavna, kajti rastlina ne rabi veliko vode, umetna gnojila in pesticidi pa niso potrebni. Amarant ne vsebuje glutena, ki daje testu elastičnost, zato se pri pripravi dietnih kruhov meša s koruzno moko. Uporablja se za izdelavo številnih izdelkov, kot so testenine, pecivo in kaša. Uporablja se tudi v mešanicah s stročnicami in v drugi hrani. Amarant vsebuje približno 19% beljakovin, 5.6% vlaknin in 6% maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta redki aminokislini v rastlinskem svetu. Amarant ima čudovit, nenavadno sladek okus po lešnikih in oreških, ter prijeten vonj. Že kot dodatek obogati vsak kruh. Običajno se pri peki kruha dodaja od 25-30% moke iz amaranta. Pri kuhi pa moka iz amaranta lahko nadomesti vse vrste moke.
Ne samo, da je bogatejši s proteini kot večina običajno uporabljenih žit, vsebuje tudi lisin inmetionin, ter je bolj uravnotežen.
Amarant s svojimi 13-19% proteinov dosega skoraj 100% na teoretični proteinski lestvici žit. Na primer, Amarantovih 75 je znatno več kot žitnih 56.9, koruznih 44, sojinih 68 ali celo mlekčnih 72.5 (kravje mleko).
Amarant je prav tako bogat z vlakninami.
Amarant ima visoko vsebnost kalcija in železa, kot tudi mnogo vitaminov, ter sledi minerlov, ki jih ne najdemo v večini ostalih žit.
Najboljša plat vsega je, da ima Amarant ob svoji izredni hranilni vrednosti, tudi dober okus.