Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Akne pri dojenčku

Pojdi na stran 1 , 2
Saška
Starost: 44Pridružen: 2. jun 2004Prispevkov: 443Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2008 10:52
Povezava do prispevka
Hej,
 
res bi rabila vašo pomoč. Moja mala dojenčica, stara 2 meseca, ima namreč na obrazku in vratu precej hude akne - rdeče izboklinice, ki postopoma postanejo rumenkaste, koža na tem predelu pa je tudi izsušena in se lušči. Jaz kaj takega še nisem videla, res, izgleda kot najhujša puberteta.
 
Pediatrinja si ni bila na jasnem, ali gre za običajne baby akne, ki nastanejo zaradi maminih hormonov in same izzvenijo po parih mesecih, ali pa gre celo za alergijo na mleko ali jajca. Ker polno dojim, to pomeni, da sem zadnje 14 dni na dieti brez mlečnih izdelkov in jajc (vprašanje za novo temo - kaj naj sploh jem?!). Pri miški se je stanje sicer izboljšalo, niso pa akne povsem izginile - en dan je boljše, drug dan je slabše. Očitno povsem neodvisno od tega, kaj jem.
 
Pediatrinja je hkrati svetovala tudi, da jo po obrazu mažem s kakšno mastno kremo, kot je mazilo za ritko ali Bepanthen mazilo. Tega ne počnem, ker se mi zdi neprimerno mozoljčke flajsat s temi mastnimi zadevami, jo pa vsake toliko časa namažem z Bepathen kremo, ki je bolj lahke strukture. 
 
Skratka, ne vem več, kaj naj storim, da bi se stanje izboljšalo. Če bi šlo za moj obraz, ne bi imela težav, kaj uporabiti, pri njej pa sem čisto zmedena in brez idej.
 
Res bi bila hvaležna za kakšen nasvet ali izkušnjo, da pomagam moji malčici.
 
Hvala!
 
LP Saša
 
 
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2008 12:28
Povezava do prispevka
Saška, kolikor je meni znano, to ni tako redek pojav in si nekako še zdaj niso na jasnem, kaj vpliva na pojav aken pri dojenčkih.
Če ne je nobenih zdravil, ki bi akne lahko povzročale, smo "v megli". Sicer to lahko traja nekje do 6. meseca, narediti pa nimaš kaj dosti. Po nekaterih teorijah naj bi bila za to kriva tudi neka vrsta kvasovk, tako, da morda bi pomagala kakšna blaga zadeva proti glivicam. Nekateri sicer celo priporočajo uporabo retinoidov, ampak jaz tega res ne bi priporočila.

To, da je ne mažeš z mastnimi izdelki, je pa seveda prav, saj lahko stanje poslabšajo. Pazi le na to, da ji te predele redno čistiš z nežnimi čistilci za dojenčke, morda ne bi bilo odveč, da vodo prekuhaš, da ne mažeš z mastnimi ali komedogenimi izdelki in takoj počistiš, če se popljuva in pobruha, da to še dodatno ne draži kože.
Sicer ti najbrž nisem ne vem kako pomagala, ampak dejansko tu ni kaj dosti za narediti, razen počakati, da mine. Kajti kakorkoli škodljive ali nevarne niso, razen neprijetne na pogled, ker smo navajeni lepih, brezhibnih, gladkih, dojenčkastih kožic.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Saška
Starost: 44Pridružen: 2. jun 2004Prispevkov: 443Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2008 14:36
Povezava do prispevka
Tanja, najlepša hvala za tvoj odgovor.
 
Ja, večina ljudi mi pravi, da nimam kaj in da je treba le počakati, ampak vseeno bi ji rada nekako pomagala, če gre. Kar se tiče blagih čistilcev - imaš morda kaj konkretnega v mislih? Ker meni se zdi, da ji vse izsuši kožo na obrazu, celo navadna voda, tako da res ne vem, kaj naj uporabljam.
 
Sem se pa bala, da bi ji lahko ostale kakšne brazgotinice, ampak na tistih predelih, kjer so aknice že izginile, ni hvala bogu nič ostalo.
 
Še enkrat hvala, pa drži pesti, da čimprej izgine:)
 
Čau
 
 
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2008 15:12
Povezava do prispevka
ojoj Saša, tole pa ni nič kaj prijetno. sicer nimam izkušenj s tem, sem se pa takoj spomnila na Mustelino linijo Dermo-Pediatrics. mogoče bi pa bila katera od podlinij za tvojo hčerkico.  pojdi vprašat v lekarno, če bi morda kaj prišlo v poštev. mi sicer nimamo težav s kožo (trkam), smo pa zelo zadovoljni z Mustela izdelki nasploh. Smile
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
Saška
Starost: 44Pridružen: 2. jun 2004Prispevkov: 443Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. sep 2008 15:41
Povezava do prispevka
Hej Malina,
 
a veš, da sem tole Mustelino linijo gledala na netu - v liniji Stelatopia imajo neko zadevo za čiščenje brez izpiranja, pa kremico za obraz. Sem že razmišljala, da bi poskusila. Bom res vprašala v lekarni.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 21. sep 2008 12:14
Povezava do prispevka
quote:ba299a8e39="Saška"
Kar se tiče blagih čistilcev - imaš morda kaj konkretnega v mislih? Ker meni se zdi, da ji vse izsuši kožo na obrazu, celo navadna voda, tako da res ne vem, kaj naj uporabljam.


Ja, saj navadna voda suši, že zato, ker je precej trda. Sicer ima BabyLove (dm) in Muellerjeva znamka otroških izdelkov (beutybaby?) krasne izdelke, pa lahko vzameš kar čistilne robčke (vlažne, ne mastne), s katerimi samo nežno obrišeš obrazek.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Saška
Starost: 44Pridružen: 2. jun 2004Prispevkov: 443Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. sep 2008 9:11
Povezava do prispevka
Tanja, bom poskusila s temi robčki. Sicer pa so mi starši z vikenda včeraj pripeljali studenčnico - a misliš, da je glede izsuševanja kože enaka kot navadna voda?
0
Nazaj na vrh
špeeela
Starost: 37Pridružen: 23. apr 2007Prispevkov: 147Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 22. sep 2008 12:12
Povezava do prispevka
Čaw!

Nemara ti kaj pomaga naša izkušnja s problematično dojenčkovo kožo...

Bia je imela od rojstva dalje nekakšne rdeče pikice po obrazu. Sprva so govorili, da se to samo koža čisti, nato pa je bila kar naenkrat alergija na KML in jajca. Šla je na testiranje in dobili smo potrjeno alergijo in atopični dermatitis.

Za alergijo sem jaz dobila strogo dieto dokler sem dojila, za kožo pa so nam predpisali lekarniško zmešano mazilo (belobaza + olivno olje), kopeli sprva v hrastovem lubju, nato v olivnem olju. Če je bila zares kriza sem jo namazala s kremo Elocom, vendar ta ob prekomerni uporabi škodije koži (tanjša). Druge kozmetike razen Bepanthena za rito nisem uporabljala. Kasneje pa (ko se je stanje že izboljšalo) pa sem uporabljala Aderma kozmetiko (kopel in gel za tuširanje) ter še vedno lekarniško mazilo.

Zelo pomembna je bila prehrana... Beri sestavine... Izogibaj se tudi drugim alergenom (oreščki, koščičasto sadje, agrumi, ...) Voda iz pipe je pri nas vedno povzročila težave kadar je deževalo. Tako smo takrat uporabljali ustekleničeno, tako za pitje kot umivanje. Sicer pa brita filter in prekuhavanje.

Ok... malo sem se razpisala... Upam, da kaj pomaga in hkrati, da boste hitro ok.
0
Nazaj na vrh
Saška
Starost: 44Pridružen: 2. jun 2004Prispevkov: 443Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. sep 2008 14:26
Povezava do prispevka
Špela, hvala za tvojo izkušnjo. Se mi zdi, da je teh alergij in atopičnega dermatitisa zdaj res veliko. Ja, ta prehrana je katastrofa - res ti ostane malo stvari, ker so povsod mlečne beljakovine ali jajca. Celo v margarini in čipsu - vse preverjam in sem zato veliko dlje v trgovini Zdaj sicer probavam spet jogurt in čakam, če bo kakšna reakcija. Jaz vseeno še upam, da gre res le za čiščenje kože, čeprav ima tudi precej suho kožo in upam, da ni kaj drugega. Kopam jo pa čisto brez mila, samo v sensitive kopeli od babylove. Imava pa ta teden spet pediatrinjo, pa bomo videli, kaj bo rekla. 
 
Kdaj pa se je Bii stanje izboljšalo (po koliko časa) in kako je zdaj?
 
 
0
Nazaj na vrh
špeeela
Starost: 37Pridružen: 23. apr 2007Prispevkov: 147Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. sep 2008 13:47
Povezava do prispevka
Problematična koža je bila do kakega 8.meseca. Nekje z 11.meseci sem ji začela postopoma uvajat najprej izdelke z jajci, nato še mlečne izdelke. Sedaj, pri 14. mesecih je že vse.

Slej ko prej mine ;)   
0
Nazaj na vrh
Galaksija
Starost: -14Pridružen: 18. jun 2006Prispevkov: 343Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. okt 2008 19:56
Povezava do prispevka
Meni so v materinski šoli povedali, da je mozoljasta ali lisasta koža pri dojenčkih tam nekje okoli drugega, tretjega meseca čisto običajen pojav in da tako kot pride, tudi gre. Naj bi se telo čistilo.
Pri nas je bilo enako. Mozoljčki so izginili brez posredovanja.
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 14. okt 2008 12:03
Povezava do prispevka
Tudi pri naši je ena blaga oblika pojavila okrog 2. meseca in v roku meseca tudi izginila.
0
Nazaj na vrh
Charlie
Starost: n/aPridružen: 4. jan 2009Prispevkov: 257Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. mar 2010 9:38
Povezava do prispevka
V zadnjih štirianjstih dneh je imela naša pupa pogosto izpuščajčke (pojavljati so se začeli šele cca. 2 tedna po rojstvu). najprej so bili na vratu, potem so bolj ko ne izginili, nastali so novi na obrazu (kot nekakšni mozoljčki), sedaj je teh že precej manj, v sredo pa so se pojavili po zgornjem delu prsnega koša (teh je res veliko, morda so malo drugačni ob "mozoljčkov", ki jih je imela po obrazu, celoten predel je precej pordel, koža pa na otip prav hrapava). V petek smo šli pokazati pediatrinji - spraševala je, če sem kaj "takega" pojedla (don't remeber, da bi bilo kaj nenavadnega, kar sicer ne bi), rekla, da ni še oblike prave alergije, naj mažem z bapanthenom ali hladilnim mazilom ter naj bom en teden poskusno na dieti brez mleka, mlečnih izdelkov in jajc (juhu - pa ravno meni, ki sem pravi mlekoholik in sedaj sploh ne vem, kja naj jem!). Drugače deklica nima vročine, driske in ne bruha v loku.
Do danes ji izpuščajčki še niso začeli izginjati, v sredo imamo pa prvi kontrolni pregled in bomo videli, kako in kaj.
 
Imate kakšne izkušnje z izpuščaji ali alergijami? Čudno mi je, ker je tako lokalizirano (se ji ne pojavlja po celotnem telesu)! Če ni alergija na grano ali je možno, da je kakšna alergija na pršice, mehčalec, milo, psa ipd.??
0
Nazaj na vrh
Andy
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 9911Kraj: in paradiseStatus:Offline
Objavljeno: 15. mar 2010 11:43
Povezava do prispevka
Najbrž gre le za čiščenje kože, saj se dojenčkova koža čisti do 2. meseca. Tudi moja hči je imela pri mesecu in pol izpuščajčke po celem obrazu in rdečico, ki pa je zginila v roku 14 dni.
Pri 3. mesecih pa imajo že vsi lepo, žametno kožo.
Če ima otrok take izpuščaje tudi po 3. mesecu starosti in če se pojavlja npr. trdovratne temence, rdečina za ušesi, pod vratom, morda tudi napenjanje in krči, potem gre sumiti na kakšno alergijo.
Ti se kar potrudi glede ne uživanja mleka in mlečnih izdelkov. Boš preživela.
Jaz sem jih tudi povsem omejila, ko je imela moja krče oz. kolike, pa se je potem izkazalo, da ni nobene povezave.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2010 21:47
Povezava do prispevka
Citiram v ustrezno temo:
Rosalie je napisal/aZ mojo enomesečno pupiko imava problem. Kmalu po rojstvu je po obrazu in lasišču dobila cel kup rdečih izpuščajev, nekateri so kasneje postali nekaj podobnega mozoljem. Sedaj je že precej bolje, menda tudi ni nič hudega, pač pa samo čiščenje kože. Je pa zanimivo, da se ji izpuščaji selijo nižje, sedaj jih ima največ na vratu in ramenih. Torej, tam kjer so bili prej izpuščaji ima zelo suho, hrapavo kožo, ki se tudi lušči - predvsem lička in predel obrvi. S čim bi jo lahko namazala, da ne bi bila še večja "štala". Zaenkrat jo mažem z olivnim ali mandljevim oljem, ampak se mi zdi, da ne zaležeta za dolgo. 

Alena je napisal/aPri nama je skoraj isto. Z razliko, da se ji koža ne lušči, le rdeči izpuščajčki. Najprej na licih, potem po celem obrazu, sedaj je že vrat, malo na ramenih. Mažem z ribjim mazilom, aloe vero gelom ali jojobinim oljem, vsakič drugo se razume. Nič ne pomaga. Upam, da bo bolje kmalu. Vsak reče, da je to normalno. Me zanima koliko časa traja, da se pozdravi.

Ja, 'baby acne' so kar pogoste pri dojenčkih in po določenem času minejo. Žal nimate kaj dosti za narediti, ker pri taki nežni, nerazviti kožici ne moremo uporabljati izdelkov proti nečisti koži.
Tako, da je treba počakati, da mine.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Akne pri dojenčku
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.