_*Shaheena*_ je napisal/a vrtnica92 je napisal/aVeganstvo je najbolj zdrav način prehranjevanja,edini minus oz težava nastane ker so takšni ljudje sigurno beljakovinsko podhranjeni.
Tale je pa zelo bosa. Ogromno beljakovin se nahaja v sejtanu, tempehu, leči, soji, vseh vrstah fižola, divjem rižu, oreščkih, kvinoji, semenih, špinači in nasploh temnolistnati zelenjavi, artičokah, grahu, brokoliju, paradižniku, čičeriki, arašidovem maslu, gobah, polnozrnatih testeninah in rozinah, nadalje so beljakovine tudi v papaji, melonah, pomarančah, bananah, mangu ... A še nadaljujem?
? Svaka ti čast da zaužiješ toliko beljakovinske rastlinske hrane,če jo seveda
Beljakovine so zelo pomembne. Niso le gradniki naših mišic; vsi encimi in hormoni so beljakovine, prav tako hemoglobin, imunoglobulini (imunski sistem), brez dovolj beljakovin ni trdnih kosti.
Žal pa so beljakovine živalskega izvoratežko prebavljive. Prebavni organi potrebujejo najmanj tri ure, da jih razgradijo na sestavine - aminokisline. Problem se nadaljuje v celični presnovi: več kot polovica aminokislin se tam običajno ne izkoristi za tvorbo lastnihbeljakovin. Telo jih razgradi v strupene dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Izkoristek je odvisen od razmerja med osmimi esencialnimi aminokislinami, ki jih telo ne more ustvariti.
Najvišji je pri kokošjih jajcih (48 %) in pri mesu (32 %), a se pri presnovi živalskih beljakovin tvorijo razkrojki metionina, ki dokazano skrajšuje življenje in spodbuja razvoj degenerativnih bolezni. Uživanje surovih beljakovin, denimo surovega mesa, ne izboljša izkoristka, poleg tega je pri presnovi še vedno veliko strupenih odpadkov.Uživanje rastlinskih beljakovin je bolj varno. A njihov izkoristek ne presega 18 %. Z veganstvom in vegetarijanstvom zato tvegamo beljakovinsko podhranjenost. Pri vseh vrstah beljakovinskih živil pa je strupenih odpadkov zelo veliko. To ni problem, dokler smo mladi in so izločala krepka. S starostjo pa se zmogljivosti jeter in ledvic znižajo na vsega tretjino. Beljakovine bi takrat še kako potrebovali, a jih telo ne more uspešno presnoviti. Beljakovinsko bogata hrana nam ne ustreza več in zapadamo vse bolj v začaran krog beljakovinske podhranjenosti.
Že v prebavi se vse beljakovine ne izkoristijo, še več odpadkov pa nastane pri presnovi aminokislin v celicah. Dr. M. Lucà-Moretti je odkril postopek za izračun deleža aminokislin, ki ga lahko naše telo izkoristi [1]. Še zlasti je problematičen izkoristek esencialnih aminokislin, tistih torej, ki jih naš organizem ne more sam sintetizirati in jih mora zato pridobiti s hrano. Te morajo biti za sintezo človeških beljakovin v prav določenem razmerju. V živilih pa ni tako in je zato njihov izkoristek dokaj skromen. Merjeno z neto uporabo dušika (NNU) je njihov izkoristek pri materinem mleku 49%, pri kokošjih jajcih 48%, pri mesu od 30 do 38%, pri soji 17%, pri mleku in mlečnih izdelkih 16%. Slabo beljakovinsko hranilno vrednost ima zlasti rastlinska hrana, saj njen NNU ne presega 18%.
Vsi poznamo google in s tem tudi vire rastlinskih beljakovin,pa to ne pomeni da nismo beljakovinsko podhranjeni
Tako kot ne pomaga če uživaš veliko hranilnih snovi ,če telo nima zadosti kisika ker jih enostavno ne more sprejeti je tukaj isto. Dejavnikov je žal več,ki jih moraš poznati...ne samo da veš kaj so viri beljakovin
A še nadaljujem ? ;)
Drugače pa na tvoj karakter ki je res odbijajoč in rahlo bahanje ki ga spremlja kot je a še nadaljujem je res grozn no :).. nisi ravno kaj dosti obrazložila kar koli oz povedala o beljakovinah razn naštela vire,kar pa vsi znamo uporabljat google oz.jih kakor sm že omenila poznamo.
Vse o beljakovinah lepo piše na
http://map-amino-acid.com/zdravniki-o-map/ k
Že tako je vsa hrana osiromašena potem pa je tukaj še nešteto drugih dejavnikov da sploh telo sprejme ta hranila ki jih zaužijemo ,če jih kaj dosti sploh ima ....
Potem je pa vprašanje kakšno je tvoje črevesje,koliko kisika imaš v celicah ..kot sm že rekla....preveč dejavnikov in preveč je to zakomplicirano ..sicer pa brezveze debatirat ker ne vem če je katera od naju strokovnjak,oni pa domnevam da so
Tudi na spletni strani iztoka ostana so več kot odlična odzivna mnenja na tele MAP beljakovine tudi FHES in vse ostalo..prebe,če jihi si malo ane
;) P.S noben se ne krega ...raj povem ker tuki hitr zagrabte če poveš kar je res.... samo če že pametuješ saj dobro pametuj oz malo bolj obrazloži kako in kaj :D