Kirka, nisem se preveč dobro izrazila- pod gorčico sem mislila gorčična semena (črna- mustard seeds). To so take črne kroglice, dobijo se v trgovinah z zdravo prehrano.
Recept za riž z limono (prepisan in prirejen (poenostavljen) iz Krišnove kuhinje, ki je sicer fenomenalna knjiga receptov indijske hrane za gurmane, pa še poceni je) Po želji lahko dodamo manj začimb.
350 g basmati ali kakšnega drugega dobrega riža
1 žlica rastlinskega olja
pol žličke kumina (začimba, dobi se v trgovinah z zdravo hrano)
1 žlička gorčičnih semen
pol žličke curryja
1 cimetova palčka
malo čilija
700 ml vode
pol žličke kurkume (začimba, dobi se v trgovinah z zdravo hrano)
2 žlički soli
4 žlice limoninega soka
2 žlički masla
nekaj vejic peteršilja
Riž operemo v mrzli vodi, ga za 15-20 min namočimo in odcedimo. Medtem v posodi na majhnem ognju malce segrejemo olje, stresemo vanj kumin, semena gorčice, curry in cimet (to si pripravimo vnaprej). vse skupaj pokrijemo s pokrovko, ker začnejo gorčična semena pokati, kot pokovka. Ko kumin spremeni barvo- na malce rjavkasto in zadiši (to je hitro!), dodamo čili in odcejen riž.
Riž 2-3 min pražimo in ga ves čas mešamo. Ko začenjo zrna postajati prosojna, mu prilijemo vodo in ga pustimo kako minuto vreti, po želji dodamo kurkumo (potem dobi riž tako lepo rumeno barvo). Pokrijemo, in na majhnem oglnju kuhamo kakih 20 min oz dokler riž ne vpije vse vode (če je premalo, dodamo še vode)
Odstranimo cimetovo palčko, rižu dodamo limonin sok in potresemo s kosmi masla. Nepokritega kuhamo še 2-3 min, na koncu dodamo sol in riž rahlo pomešamo. Okrasimo s peteršiljem.