Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj je treba uporabljati izdelke z zelo visoko UV zaščito?

Sredstva z zelo visoko UV zaščito so nujnost

19. apr 2011 0:00 Tanja Matko
4

Oglasno sporočilo

... niso potrebna oz. da gre celo za zavajanje. Vendar temu ni tako, saj je še en test dokazal, da če želimo svojo kožo vsaj kolikor toliko zanesljivo zaščititi pred nevarnim UV sevanjem, je treba uporabljati sredstva z ekstremno visoko UV zaščito.

izdelki_z_visoko_uv_zascito

Že leta je namreč znano, saj so to pokazale mnoge raziskave, da povprečen človek oz. kar 80 % do 90 % prebivalstva nanaša izdelke z UV zaščito veliko preveč na tanko – večina nanese le tretjino do petino količine, ki bi jo dejansko morali nanesti, da bi dosegli zaščito, ki je navedena na embalaži. Razlog za to tiči v tem, da so pri ustvarjanju in testiranju tovrstnih izdelkov testirali SPF oz. ZF (zaščitni faktor) tako, da so nanesli izjemno velike količine izdelka, kar pomeni kar 30 ml za povprečno veliko telo. To pomeni, da bi imeli 200 ml embalažo izdelka z UV zaščito le za 6 do 7 nanosov! Pa jo imamo? Seveda ne, kar pomeni, da ob nanosu izdelkov z UV filtri tudi nimamo zaščite, ki je navedena na embalaži.

In tu nas pridejo 'reševati' izjemno visoki UV filtri: kolikorkat tanjše nanesemo izdelke z UV filtri, toliko manjša je torej tudi naša zaščita. Če imamo izdelek, ki nudi SPF/ZF 20, kar morda komu zveni celo veliko, dobimo tako od njega le zaščito Z ZF 4 do največ 7! Če pa imamo izdelek z zaščitnim faktorjem 50, pa je v takem primeru naša zaščita vsaj 12 do približno 20.

Da sredstva z UV zaščito nanašamo veliko preveč na tanko, pa je pokazala tudi raziskava, ki jo je opravila raziskovalna ekipa Beiersdorf. Uporabili so infrardeči spektrometer, ki je pokazal, kje in koliko sredstva z UV zaščito je bilo nanesenega, s tem pa tudi kolikšna je bila UV zaščita.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

Spektroskopija 'Fourier Transform Infrared Imaging Spectroscopy' (FT-IR Imaging Spectroscopy) z barvami od rdeče do zelene pokaže, koliko UV filtrov je bilo nanesenih, pri čemer zelena pomeni, da je bilo naneseno dovolj izdelka in rdeča, da ga je bilo naneseno premalo. Rezultati tega testa so tako jasno pokazali, da večina uporabi le 1/4 do 1/3 količine, ki bi jo morali, da bi dosegli UV zaščito, navedeno na embalaži. Za optimalno zaščito je potrebno uporabiti kar 2 mg izdelka na kvadratni centimeter kože, večina uporabnikov pa nanese do največ 1 mg, kar pomeni tudi toliko nižjo zaščito pred UV sevanjem. Na obraz bi tako morali nanesti kar tretjino do polovico čajne žličke izdelka, da bi dosegli želeno zaščito.
 

Nasveti za čim bolj zanesljivo UV zaščito

 1. Izdelek z zaščitnim faktorjem pred uporabo pretresite.
 2. Nanesite radodarno količino izdelka - kljub obilnemu nanosu je zelo težko verjetno, da boste dosegli zaščitni faktor, ki je naveden na embalaži.
 3. Izdelke z UV zaščito nanesite 30 min pred izpostavljanjem UV sevanju.
 4. Izogibajte se soncu med 11. uro dopoldan in 17. uro popoldan.
 5. Če je le možno, kožo prekrijte tudi z oblačili – nobeno sredstvo, niti tista z najvišjim zaščitnim faktorjem, ne nudi 100 % UV zaščite (ZF 15 filtrira približno 93 % UVB sevanja in zaščitni faktor 30 približno 97 %).
 6. Obnavljajte zaščito s ponovnim nanosom izdelka najmanj vsaki 2 uri.
 7. Ponovno nanesite UV zaščito po vsakem kopanju, brisanju, intenzivnem znojenju.
 8. Otrok, mlajših od 6 mesecev, nikoli ne izpostavljajte UV sevanju.
 9. Preverite, ali izdelek vsebuje tudi zanesljive UVA filtre – klik.
 10. Nikar ne pozabite, da tudi brez predhodnih opeklin zagorela polt pomeni poškodovano polt.

visoka_uv_zascita
(Foto: thehealthage.com)

Sonce povzroča prehitro staranje kože in več vrst kožnega raka, zato poskrbite, da boste uporabljali izdelke z zelo visoko UV zaščito ter da jih boste nanašali kar se da radodarno, saj boste lahko le tako svojo kožo zaščitili pred poškodbami, ki jih prinaša UV sevanje in dolgoročno ohranili njeno zdravje in lepoto.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

4

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 19. apr 2011 12:29

    Hvala, punce! Smile 1

   0
   • bubica10

   • 19. apr 2011 8:53

    tudi od mene pohvale za članek Smile

   0
   • moni8

   • 19. apr 2011 6:34

    Super članek, sem že malo pogrešala take članke;)

   0
   • Lisa

   • 18. apr 2011 11:55

    Spet zelo poučen članek! Vprašanje kako bi jaz skrbela za zaščito pred soncem, če ne bi bilo PL-ja.
    Ocena 5.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."