Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Začel se je vseslovenski projekt Varno s soncem

28. maj 2008 12:24
3

Oglasno sporočilo

Predstavnica Zavoda za zdravstveno varstvo Celje Simona Uršič je na novinarski konferenci v Celju povedala, da je projekt namenjen zaščiti otrok pred nevarnimi vplivi sonca. Po besedah Uršičeve je projekt Varno s soncem preventivni izobraževalni program, vanj pa je zajetih približno 15.000 otrok, starih od štiri do šest let.

"Projekt je nastal kot prizadevanje za izboljšanje stanja v Sloveniji zaradi zaskrbljujočih epidemioloških podatkov o naraščanju števila rakavih obolenj kože in hkrati kot odgovor na dejstvo, da je pojavnost kožnega raka močno povezana tako z izpostavljanjem ultravijoličnemu sevanju kot s pogostostjo sončnih opeklin," je poudarila Uršičeva.


Poskrbeti je potrebno za ustrezno zaščito otrok pred uv sevanjem


Izrazila je zadovoljstvo nad odzivom slovenskih vrtcev in s pripravljenostjo ravnateljev in strokovnih delavcev, da se aktivno vključijo v dejavnosti za osveščanje o nevarnosti sonca in načinih zaščitnega ravnanja.

Uršičeva je tudi pojasnila, da so za zdravstveno vzgojno delo s predšolskimi otroki razvili in izdelali didaktično igračo-pokrivanko Varno s soncem. S pomočjo te igrače lahko vzgojiteljice in vzgojitelji otrokom na zanimiv način približajo temo o soncu in jih učijo samozaščitnega ravnanja. Za strokovne delavce v vrtcih je pripravljen tudi priročnik.

Dermatologinja v celjski bolnišnici Ana Benedičič pa je opozorila, da bodo učinki preprečevanja kožnega raka največji, če začnemo s samozaščitnim obnašanjem že v otroštvu in nam to postane vzorec obnašanja za vse življenje. Meni tudi, da so spodbude za samozaščito pred posledicami škodljivih sončnih žarkov potrebne že v predšolski dobi.

3

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • mojca

   • 28. maj 2008 22:06

    O, to pa je super novica. Lepo so se tega problema lotili, vse pohvale.

   0
   • Tanja

   • 28. maj 2008 14:23

    Stella Alex, to je pa super! Sicer pa me res zelo veseli, da se je opozarjanje v zvezi z nevarnostmi UV sevanja malo bolj sprejelo in razširilo. Ko je nastal Planet Lepote, so nas gledali kot bi z lune padli, ko smo toliko opozarjali na to in na nujnost UV zaščite vsak dan, saj smo bili praktično edini.

    Upam, da se bo poznalo tudi pri zmanjšanju števila rakavih obolenj. Smile 1

   0
   • Stella Alex

   • 28. maj 2008 13:49

    Tudi sama sem v "našem" vrtcu prebrala namero o projektu zaščite pred soncem in nevarnostih le-tega. Zelo pozdravljam akcijo in sem vesela, da so se tega lotili, saj se mi zdi ključno, da se otroci seznanijo s škodljivimi posledicami sončnih žarkov...

    Staršem pa so priporočili, da otroke obvarujejo pred soncem z obveznimi pokrivali in mazanjem telesa s faktorjem že pred prihodom v vrtec. Priporočljivo je tudi, da ima otrok kremo z zaščitnim faktorjem tudi na svojem "znaku" v garderobi in jo nanaša po potrebi...

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 22 h
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsako leto se nahajamo na dveh ločenih koledarjih: gregorijanskem in astrološkem.