Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vročina pri otrocih

4. dec 2012 13:08 Vanja Šnopl
4

Oglasno sporočilo

Pogosta spremljevalka bolezenskih stanj je vročina oz. povišana telesna temperatura in mnogi starši so v dilemi, kako ravnati, zato bomo naslednje vrstice namenili povišani telesni temperaturi pri otrocih; o njenih značilnosti, kdaj in kako jo zbijamo, kaj so vročinski krči in kdaj obiščemo zdravnika.


Povišana telesna temperatura ni nevarna

Veliko staršev je prepričanih, da vročina nad 39° C otroka ogroža in jo je treba takoj znižati. Sredstva za zniževanje vročine lahko dobimo tudi brez recepta, zato jih starši pogosto dajo otroku tudi ko še ni potrebe po njih. Zdravniki so enotnega mnenja, da povišana temperatura za otroka ni nevarna oziroma je nevarna v redkih primerih. To je včasih težko verjeti, še posebno, če starši pri otroku doživijo napad vročinskih krčev. Večina strokovnjakov meni, da ima sicer zdrav otrok lahko zelo visoko vročino – tudi do 40° C ali celo 41° C, in ne bo povzročila nobene škode.

Povišana telesna temperatura je znak, da so telo napadli virusi ali bakterije in ima funkcijo obrambe. Pomeni tudi hitrejše bitje srca in hitrejše dihanje ter pospešene metabolne in imunske procese v telesu. Temperatura sama po sebi ni bolezen, ampak nakazuje, da se le-ta začenja. V ritki je temperatura za pol stopinje višja kot merjena pod pazduho, torej je normalna temperatura še do 37,5° C. Nad 37,5 ° C rečemo, da je temperatura povišana. Izjemno visoka je vročina 42° C, ki traja več dni.

Kdaj temperaturo zbijati?

Če je temperatura v ritki in ušesu nad 39° C oziroma pod pazduho 38,5 ° C, jo je potrebno zbijati. Otroka ohlajajte v mlačni kopeli, mu ponudite dovolj tekočine, oblecite ga v lahka oblačila in skrbite za redno zračenje prostora. Kadar ti ukrepi niso zadostni, temperaturo znižujemo z ustreznimi zdravili (tablete, svečke, sirupi). Če date otroku zdravilo za znižanje vročine (antipiretik), je pomembno, da merite, ali je vročina po njem padla. A vedeti morate, da začne sredstvo za zbijanje vročine delovati z zamudo. Praviloma se temperatura zniža šele od trideset do šestdeset minut po zaužitju. Najnižje pade po dveh do treh urah in po štirih do šestih ponovno naraste, če je bolezen še vedno prisotna.

Vročinski krč je nenadno, burno stanje s krči po celem telesu ter izgubo zavesti. Ko vročina narašča, ima otrok mrzle roke in noge ter drgeta. Otroka  položimo hladne obkladke preko čela in mu pripravimo hladilno kopel. Na spodnji povezavi je prikazan vročinski krč in kako ukrepati:

Kdaj k zdravniku?

Zdravnika obiščite v naslednjih primerih:

 • kadar ima otrok 1 do 2 dni temperaturo brez drugih znakov;
 • če se po nekajdnevni prehladni virozi, ko temperatura že pade, le-ta po dnevu ali dveh spet pojavi;
 • pri izrazitem slabem počutju in slabi odzivnosti;
 • pri znakih težkega dihanja.

Otroka peljite k zdravniku tudi, kadar se je bolezen s prehladnimi znaki začela s temperaturo, ki v 3 do 4 dneh ne pade.  Prav tako ne smete z obiskom zdravnika odlašati, če je otrok mlajši od treh mesecev.

Povišana telesna temperatura je ob kašljanju in smrkanju lahko tudi znak viroze. Nekatere viroze lahko potekajo z vmesnimi dnevi brez vročine, večji otroci pa lahko prebolijo virusne okužbe z enodnevno vročino. Za adenovirusno okužbo je značilna več dni ali celo tednov izmenjujoča visoka nekajdnevna vročina z vmesnimi izboljšanji. Pojavijo se izraziti prehladni znaki; kašelj, gnojno vnete oči in mehko blato.

Zanimivost: V otroškem obdobju je uravnavanje telesne temperature nestabilno – mlajši kot je otrok, bolj nestabilna je telesna temperatura. Novorojenček ali majhen dojenček do tretjega meseca starosti je lahko zelo resno bolan ob normalni telesni temperaturi, otrok v starosti dveh do petih let pa ima vročino 40°C že ob običajni virusni prehladni bolezni. Šele po osmem letu starosti opažajo, da je temperaturni odgovor podoben kot pri odraslem človeku.

4

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • hrstic.tatjana

   • 2. feb 2013 11:57

    Ste preizkusili Question krompir na stopala!

   0
   • zery

   • 24. jan 2013 7:54

    odvisno od otrok moja dva brez voltaren svecke nemorejo tudi pri najmanjši virozi vrucina naraste na 40
    nazalost obkladki al pa tuširanje pri njih nikakor nedeluje

   0
   • rotteja

   • 23. jan 2013 11:14

    ...

   0
   • nitka74

   • 8. jan 2013 11:49

    Ena možnost ohlajevanja je tudi z mlačno do mrzlimi obkladki za zapestjih, gležnjih in zatilju (pa tudi na čelu). To sem prakticirala, ko je bila pri otroku vročina nad 40°C in paracetamolova svečka ni učinkovala. Obkladki so namreč za otroka manjši šok kot kopel.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.