Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Resnica o kozmetiki - 2. del

Zavajanja kozmetične industrije

9. dec 2009 12:08 Tanja Matko
38

Oglasno sporočilo

V prvem delu 'Resnice o kozmetiki' ste izvedele za najpogostejše pasti, v katere pri nakupovanju kozmetike pade marsikatera ženska. Da pa boste znale same preceniti, ali je nek izdelek kakovosten in vreden svojega denarja ali ne in ali je sploh primeren za vaš tip kože, pa so v nadaljevanju naštete najpogostejše in najpomembnejše sestavine, ki imajo pomemben vpliv na kakovost izdelkov, povedo pa vam tudi, kaj lahko od določenega izdelka sploh pričakujete.


Komedogene sestavine
 

Najbolj pogoste sestavine, ki lahko (kar ne pomeni, da jih tudi bodo!) mašijo pore so: acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride.

Ponovno poudarjam: nikar se ne obremenjujte s temi sestavinami, če vaša koža ni nagnjena k nečistočam, kajti za suho kožo so te sestavine celo potrebne, saj kožo mehčajo, ji dajo svilen, gladek in zdrav občutek. Poleg tega so te sestavine 'nevarne' le, če so navedene na začetku spiska sestavin, ne pa proti sredini ali koncu, kajti manj jih izdelek vsebuje, manjša je verjetnost za vpliv na kožo.

Še nekaj absurdov, ki jih je skovala kozmetična industrija

Kreme s kisikom: so dokaz, kako absurdna je kozmetična industrija. Antioksidante (anti oxygen) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov – in eden najhujših je molekula kisika, ki se pretvori v radikale. Kreme s kisikom pa naj bi vsebovale kisik, ki poleg prostih radikalov iz okolja še dodatno škoduje vaši koži! Neverjetno, vendar (žal) resnično. Toliko o tem, koliko lahko zaupate trditvam in obljubam kozmetičnih podjetij …
 
Izdelki za mešano kožo: naj bi vsebovali 'posebne sestavine', ki 'ugotovijo' (od kdaj pa imajo kreme možgane?), kaj in kje potrebuje vaša koža – torej kdaj in kje vlago oz. maščobo in kje matiranje. To je povsem nemogoče, kajti takšne sestavine se med seboj v večji meri izničijo. Sicer pa najbrž nobena še ni imela kreme, ki bi bila tega zmožna; suhi predeli še vedno vlečejo in mastni se še vedno svetijo. V takem primeru je idealno uporabljati izdelke za mastno kožo na predelih z mastno kožo in izdelke za normalno ali suho kožo na predelih s tako kožo.
 
Serumi: niso nujno drugačni od krem – razlika je le v tem, da večinoma ne vsebujejo toliko sredstev za zgostitev in je zato manj možnosti, da bi mašili pore. Praviloma naj bi sicer imeli aktivne učinkovine (torej takšne, ki koži koristijo, jo ohranjajo gladko, negovano, mladostno in sijočo), vendar ne le, da jih pogosto ne vsebujejo veliko, temveč jih mnogi sploh ne vsebujejo. Zato so idealni za nego mešane, mastne in normalne kože (razen, če so na oljni osnovi, seveda). V večini primerov pa niso nič posebnega v smislu sestave in učinka, kljub trditvam prodajalk in kozmetičark, da prodrejo globlje v kožo.
 
Tako kot za vse kozmetične izdelke, tudi za serume velja, da je njihov učinek oz. vpliv na kožo odvisen izključno od sestavin, ki jih vsebujejo.
 

Sestavine izdelkov

Sestavine (ingredients) so edini zanesljiv pokazatelj, kaj izdelek v resnici vsebuje in kaj lahko od njega pričakujemo, zato se nikar ne zanašajte na prazne obljube na embalažah ali v katalogih. Če torej izdelek proti nečistočam ne vsebuje vsaj ene izmed ustreznih učinkovin, nečistoč preprosto ne more odpraviti. Prav tako mora izdelek za suho in občutljivo kožo vsebovati sestavine, ki kožo pomirjajo in ji vračajo vlago in maščobo. Krema proti gubam ne more delovati niti preventivno, če ne vsebuje antioksidantov, antiiritantov in hidroksi kislin in/ali retinoidov. Zato je pomembno, da ne glede na napise na škatlicah, ki vse prepogosto obljubljajo nemogoče, vedno preverite sestavine izdelka. Različne kože imajo različne potrebe, kar pomeni, da sestavine, ki bodo dobre za kožo z ogrci, morda niso ustrezne za suho in občutljivo kožo.

Sestavine so na embalaži izdelkov vedno navedene po vrsti – od tiste, ki jo je v izdelku največ (to je ponavadi voda) do tistih, ki jih vsebuje najmanj. To pomeni, da čeprav so spodaj našteti alkoholi škodljivi za kožo, lahko izdelek, ki jih vsebuje, vseeno kupimo, če niso navedeni na prvih nekaj mestih. Kasneje, kot je sestavina navedena na seznamu, manjši vpliv ima na kožo ali pa ga sploh nima. Enako velja za antioksidante in ostale sestavine – na izdelkih pogosto piše, katere antioksidante vsebujejo, ko pa preverimo pod iingredients', pa so navedeni čisto na koncu. V takem primeru naša koža od njih nima nič.

ANTIOKSIDANTI nevtralizirajo delovanje prostih radikalov, ki napadajo in uničujejo zdrave kožne celice in tako preprečujejo prezgodnje staranje (več o tem v članku o antioksidantih). Zato je to, da jih večinoma vsebujejo le kreme za zrelo kožo, neumno, saj bi jih morali vsebovati popolnoma vsi izdelki – tako tisti, ki so namenjeni otrokom, kot tudi izdelki, namenjeni odraslim vseh starosti in vseh tipov kože. Kajti lažje (in cenejše) je preprečiti (beri: uporabljati izdelke z antioksidanti), kot zdraviti (hoditi okoli dermatologov in kirurgov na laserske obdelave, kemične pilinge, liftinge ipd). Katere sestavine imajo antioksidantno delovanje, si lahko preberete v že omenjenem članku o antioksidantih.

VLAŽILNE SESTAVINE so ceramidi, hialuronska kislina, holesterol, maščobne kisline, trigliceridi, linoleic acid, glicerin, sodium PCA, kolagen, elastin itd. in delujejo tako, da kožo navlažijo in zadržujejo vlago v njej.

MAŠČOBE (LIPIDI), ki naj bi jih vsebovali le izdelki za suho kožo, so predvsem naravna olja (petrolatum, paraffinum liquidum, apricot, canola, peanut, almond, corn, jojoba, cocos, olive, safflower, sesame, mineral …, skratka vse, kar ima 'oil' v imenu) in voski ter ostale maščobe (jojoba wax, lanolin, shea butter …).

SLABI ALKOHOLI, ki jih kozmetični izdelki ne smejo vsebovati v večjih količinah, so sledeči: alcohol, alcohol denat., isopropyl alcohol, benzyl alcohol, ethanol, ethyl alcohol, methanol, alcohol SD. Vsi našteti alkoholi so zelo slabi za kožo, saj jo izsušujejo in dražijo, zato jih izdelki ne smejo vsebovati na prvih nekaj mestih pod 'ingredients'. Če so napisani 'kasneje', pomeni, da jih je v izdelku na srečo premalo, da bi imeli velik vpliv na kožo.

Pojdi na stran

38

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • unique

   • 29. apr 2015 15:39

    Supeeer članek! Točno to sem potrebovala. Ko vidim kakšen nevednež sem joj... Sem si kar določene odstavke natisnila na papir Tongue

   0
   • Tanja

   • 10. jan 2011 12:29

    Članek je bil doslej prebran 50418-krat (ravnokar preverjeno v administraciji) in ste prvi doslej, ki imate težave z razumevanjem, tako, da očitno je bil za ostale dovolj razumljivo napisan. Smo pa vseeno popravili stavek in upam, da je zdaj bolj jasno oz. razumljivo. Hvala za vaše mnenje in lp.

   0
   • Nyree

   • 8. jan 2011 12:17

    Zato pa ne kritiziram kaj točno ste povedali. Ampak vaš odstavek, ki bo kljub vsem dodatnim trditvam bralcu, ki 2-krat pogleda kaj ste napisali, še vedno nelogičn, ne glede na to koliko resnice se skriva v njem (ker v odstavku pišejo neumnosti, zdravn pa ni 5 komentarjev obrazložitev, da bi odstavek postal logičn-kar očitno postane le, če si dovolj ustrajen in se "kregaš" z Vami). Zato še vedno menim, da bi ga (če želite imeti kakovostno napisan članek) morali popraviti.

   0
   • Tanja

   • 5. jan 2011 11:24

    Hm, najprej pravite, da se ne spoznate na kreme, nato trdite, da kreme s kisikom ne obstajajo. Ja, obstajajo, med drugimi jo je imela znamka Lancaster - žal se imena ne spomnim in tudi ne vem, ali še obstaja, vsekakor pa so jo imeli, ker smo preverili sestavine in so jo kot takšno tudi oglaševali (tudi v imenu je imela oxygen ... nekaj). Tudi sicer je kozmetike preveč, da bi preverili 50+ sestavin vsakega izdelka, vsekakor pa vam lahko zagotovim, da kreme (in še kaj) s kisikom obstajajo oz. jih izdelujejo. Lahko pa si sami pomagate z googlom in vtipkate 'oxygen cream' in 'oxygen mask' in boste videli, koliko izdelkov vam bo našel.

   0
   • Nyree

   • 5. jan 2011 10:50

    Vi govorite o kremah S KISIKOM, ki NE obstajajo. Obstajajo namreč, samo ANTI OXYGEN kreme, ki so kreme PROTI OKSIDACIJI. Zanima me, kje ste vi zasledili kreme S KISIKOM (, katerim je posvečen cel prvi odstavek), ki jih tako kritizirate? Pač želim en primer, eno znamko, sliko enbalaže, karkoli, kar bo podprlo vašo tezo, saj je to, kar ste vi napisali le enako, kar sm povedala jaz. Nikjer pa ni razlage kje ste našli "S KISIKOM" kreme.
    Pojmam nimam zakaj se ne bi osredotočila na prevod, saj je le ta ključnega pomena!

   0
   • Tanja

   • 3. jan 2011 22:47

    V delu, kjer vas je zmotilo (antioksidante (anti oxygen)), je v oklepaju beseda anti oxygen mišljena kot pojasnilo, od kje beseda antioksidanti (antioxidants) izvira. Torej anti oxygen (proti kisiku), od kjer izvira beseda antioxidants (antioksidanti). Upam, da sem razumljivo razložila. Tule "Zmotilo me je, da govorite o KREMAH S KISIKOM, medtem ko ANTI OXYGEN pomeni PROTI ali anti KISIKU, kar sta 2 obratna pojma." pa žal ne razumem, kaj želite povedati oz. vprašati. Morda bo razumljivo, če še enkrat preberete odstavek in se skušate odsredotočiti na vsebino kot celoto in ne posamezne besede oz. prevode.

   0
   • Nyree

   • 30. dec 2010 10:45

    Ok. Ker sem trmast človek bom še enkrat povedala, kar sem želela in se Vam tudi opravičila, če sem Vas užalila. To ni bil namen. Namen je bil kritika, saj mislim, da predvsem prvi odstavek uključuje nepravilnosti in sicer se tu sklicujem na odstavek o Kremah s kisikom. V isti sapi spet (ker ste prejšnja 2 odgovora zbrisali) priznavam, da o krema ne vem veliko.Zmotilo me je, da govorite o KREMAH S KISIKOM, medtem ko ANTI OXYGEN pomeni PROTI ali anti KISIKU, kar sta 2 obratna pojma. Prav tako pojasnjujete ANTIOKSIDANTE v oklepaju ANTI OXYGEN, kar je spet proti kisiku in mi, vsaj meni ni jasno, kaj hočete s tem povedati (antioksidanti so v angleščini namreč antioxidants). Tako odstavka ne razumem, vsaj po mojem mnenju vsebuje veliko protislovji. Zato se sprašujem na čem temelji vaša razlaga o kremah PROTI KISIKU (kar ANTI oxygen kreme so). Če imate dodatno pojasnilo se Vam zanj že v naprej zahvaljujem,

   0
   • Tanja

   • 29. dec 2010 11:27

    P.S. Vaše drugo sporočilo je bilo izbrisano pomotoma, se opravičujem, izbrisati smo hoteli spam sporočilo na drugi temi.

   0
   • Tanja

   • 29. dec 2010 11:14

    Ja, Nyree, komentar je bil izbrisan, ker je bil vzvišeno-pokroviteljsko-žaljiv. Kar se tiče pa kritike - vedno so dobrodošle, pod pogojem, da so podane na kulturen način. In če menite, da je vaša kritika podana na primeren način, jo še enkrat preberite. Moj odgovor je vašemu načinu ustrezen, vendar ker se na Planetu Lepote na tak način ne pogovarjamo, smo vaše naslednje spporočilo, ki je bilo poleg še vzvišeno-pokroviteljsko, izbrisali. Hkrati pa še enkrat poudarjam, da so kritike, podane na KULTUREN in NEŽALJIV način vedno dobrodošle in upam, da se boste pri naslednji malce potrudili v tej smeri.
    Hvala.

   0
   • Tanja

   • 28. dec 2010 12:12

    Nyree, nikjer ne piše, da gre za prevod - gre le za dodatno pojasnilo. Se bomo pa v prihodnje potrudili pisati še bolj jasno, da boste lahko BISTVO razumeli tudi taki, ki vam gre razumevanje sicer slabše od rok.

   0
   • Nyree

   • 27. dec 2010 21:45

    HM.. Jst vidim na članku napake. Niti nisem prebrala celega, saj sm že v prvih odstavkih opazila NEUMNOSTI!

    "Antioksidante (anti oxygen) naj bi uporabljali za nevtraliziranje delovanja prostih radikalov

   0
   • Avalon

   • 18. nov 2008 17:48

    Mene pa zanima, kako lahko kolagen vlaži, če so to vlakna, ki dajejo čvrstost?!

   0
   • VaniLLa17

   • 2. okt 2008 15:02

    ..zelo zanimiv članek...poučen..:)

   0
   • bambi84

   • 29. apr 2008 15:59

    res poučno, pa sem mislila da že vse vem,..super!

   0
   • Connie

   • 29. apr 2008 12:14

    Zelo zelo koristen članek. ;-)

   0
   • janci89

   • 29. feb 2008 16:37

    špica članek.če js to vedela par let nazaj...

   0
   • igor007

   • 28. avg 2007 10:42

    dober članek

   0
   • Pikca

   • 28. avg 2007 0:01

    zanimivo!

   0
   • pikicaa

   • 19. avg 2007 19:17

    koliko nasvetou sem dobila Big smile

   0
   • Pulcina

   • 18. avg 2007 18:22

    Zanimivo

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas je razmišljala, da bi nekoč v življenju opustila kavo. Toda poleg tega, da bi se spopadli ...