Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Parfumski vodič - 2. del

Olfaktorne skupine

6. sep 2007 0:00 malina
9

Oglasno sporočilo

Parfume lahko glede na njihov vonj delimo v t.i. olfaktorne skupine ali družine. Ta sistematizacija nam pomaga pri kategorizaciji parfumov in iskanju sorodnosti med posameznimi parfumi glede na skupino, v katero spadajo. Prav tako nam je lahko ta delitev v pomoč takrat, ko se odločamo za nakup novega parfuma - če namreč večina nam ljubih vonjev spada v določeno olfaktorno skupino in si želimo sicer nov parfum, ki pa bi imel podobne lastnosti našim prejšnjim, potem lahko že na podlagi skupine za nekatere vonje predvidimo, ali nam bodo všeč ali ne. Lahko pa na podlagi znanja primerjamo različne parfume med seboj, ugotavljamo, v katero skupino bi sodili in podobno.

parfumi_1

Vsak parfum je v svojem bistvu zgrajen okoli določenega akorda, ki določa njegovo družino, nadaljni akordi pa ga razvrščajo še podrobneje v podskupino ali poddružino. Vedeti je potrebno, da je vsak parfum, tudi tisti, ki je navidezno zelo preprosto zgrajen, v resnici zelo kompleksen. Tudi t.i. »soliflores«, to so parfumi, ki dišijo le po eni cvetlici (npr. L'Occitane Eau des 4 reines, ki je vrtnični soliflor), vsebujejo kombinacijo not, ki so razvrščene v olfaktorno piramido.

Delitev na olfaktorne skupine je sicer več in pogosto se različni internetni ali literaturni viri med seboj nekoliko razlikujejo. Spodnja delitev se nanaša na ženske parfume in je povzeta po delitvi s strani osmoz.com.

Štiri glavne olfaktorne skupine so: chypre, citrusna, cvetlična in orientalska; družina chypre se naprej deli na cvetlično in sadno; citrusna ima samo eno podskupino in sicer aromatično; cvetlična skupina ima s kar desetimi podskupinami največ kategorij (aldehidna, jasmin, lesno mošusna, nagelj, sadna, šmarnica, tuberoza in cvet pomarančevca, vodna, vrtnica in vijolica, zelena); orientalska skupina pa vsebuje cvetlično, lesno, vanilijevo in začimbno podskupino.

Oglejmo si malo podrobneje štiri olfaktorne družine:

 

Chypre skupina

Chypre skupina temelji na sestavini hrastovega lišaja Evernia prunastri, ki raste na deblih in vejah hrastov centralne Evrope; tipično imajo parfumi iz skupine chypre lesnat, smolnat, včasih rahlo medicinski in globoko aromatičen vonj, ki je lahko podoben usnju ali nekaterim vrstam (zrelega ali suhega) sadja, npr. slivam. Ime je skupina dobila po parfumu »Chypre«, ki ga je l. 1917 izdelal parfumar François Coty. Poleg hrastovega lišaja ima ta skupina pogosto tudi note pačulija, bergamotke, vrtnice ter smolnatega ekstrakta ciste (sredozemskega grmička, imenovanega cista). Skupina chypre je bila, poleg svetličnih ekstraktov in mešanic, prva parfumska skupina, saj so bili nekoč, ko parfumski svet še ni poznal sintetičnih molekul in sestavin, vsi parfumi zgrajeni na zgoraj omenjenih notah. Dandanes ta skupina izgublja svojo popularnost, moderni chypre parfumi (npr. Chanel Chance, Dior Miss Dior Chèrie) pa s tistimi pravimi klasiki iz te skupine, kot so npr. Guerlain Mitsouko, Robert Piguet Bandit, mnogi Caroni ..., nima več prav veliko skupnega.

lisaj

 

Citrusna skupina

Citrusna skupina je najlažja in morda tudi najbolj 'moška' izmed vseh štirih - je osvežujoča, lahka, lahko športna, efervescentna, in se tipično bolj poda poletju ter višjim temperaturam (ni pa nujno). Vsebuje t.i. 'hesperide', ki je velika skupina vseh vrst agrumov. Mednje med drugimi spadajo: grenivka, limona, limeta, pomaranča, bergamotka, klementina, mandarina, yuzu, kumkvat in še nekateri drugi agrumi. Citrusna skupina ima pogosto dodane zeliščne, listnate, aromatične note, včasih pa tudi kanček lesnih ali cvetličnih not.

agrumi

Cvetlična skupina

Cvetlična je največja izmed vseh družin vsebuje kar deset podkategorij. Trenutno je zelo popularna med ljubiteljicami parfumov po vsem svetu. Sem spadajo vsi parfumi, ki so zgrajeni okoli glavne, cvetlične teme; to pa so lahko že prej omenjeni soliflori (glavni akord je baziran na eni cvetlici in temu so podrejene vse druge note, tako da skupaj tvorijo čimbolj naraven vtis te cvetlice), lahko gre za prave pravcate šopke (npr. kombinacija vrtnice, vijolice, šmarnice; tuberoze in gardenije; tuberoze, jasmina in cveta pomarančevca ipd.), tretja možnost pa je glavna cvetlična tema, ob spremljavi sadnih, vodnih, lesnih, mošusnih ali zelenih not. Aldehidna podskupina vsebuje parfume, ki so zgrajeni iz vrhnjih aldehidnih not; to so sintetične molekule, ki imajo ženstven, pudrast, lahko nekoliko cvetlično kovinski vonj, in so doživeli rojstvo s Chanelom No.5, ki je bil prvi parfum z zelo visoko vsebnostjo aldehidov.

vrtnice

Orientalska skupina

Orientalska: tudi ta družina je trenutno zelo popularna, tudi med mladimi dekleti in ženskami, saj vsebuje zelo popularno, gurmansko vanilijevo podskupino (fr. gourmand = ki rad dobro jé, ki z veseljem jé). Za orientalsko skupino so značilni bogati, sladkasti, začimbni vonji, ki kombinirajo note vanilije, ambre, eksotične lesne in začimbne note, včasih pa tudi sadne in cvetlične note. Parfumi iz te skupine so ponavadi težji, bogatejši, topli, čutni. Poleg vanilijeve podskupine v orientalsko družino spadajo še cvetlična, lesna in začimbna podskupina.

les_zacimbe

Kot že rečeno, je ta delitev le ena izmed možnih sistematizacij olfaktornih skupin, vendar se razlike običajno pojavljajo predvsem v podskupinah (npr. nekateri viri navajajo več podskupin pri družini chypre parfumov – poleg cvetlične in sadne še lesno, usnjeno in nekatere druge). Prav in edino pravilno je, da k parfumom pristopamo čimbolj neobremenjeno ter da z užitkom poizkusimo tudi kakšnega, ki nam zgolj po opisu sodeč ne bi ustrezal - tako kot pri hrani ali vinu nas tudi v parfumskem svetu namreč presenečenje lahko čaka za vsakim vogalom.

Olfaktorne skupine

9

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Ursula

   • 20. sep 2007 12:41

    Ponovno super članek, upam, da bo še kako nadaljevnaje. Pa všeč mi je tudi komentar od Petke, si ga bom kar sposodila: Malina, dišiš!:)

   0
   • toopink

   • 18. sep 2007 23:47

    Malina, super članek. Bravo!

   0
   • Malina

   • 8. sep 2007 21:12

    lencica, tako posploševanje meni nekako ni blizu. vem, da obstajajo take in podobne teorije, prav tako o povezavi barve las (ali kože) in parfumske skupine - po tej teoriji jaz, blondinka, ne bi smela nositi nič orientalskega, začimbnega, močnega, ampak le nežne cvetlične vonje. v svojem življenju poznam ženske vseh barv las in lahko rečem, da stereotipi o tem, da so temnolaske "močnejše", blondinke bolj krhke in rdečelaske bolj vročekrvne, še zdaleč ne držijo. vse je odvisno od karakterja, na parfume in vonj pa vplivajo še drugi dejavniki: lastnosti kože (pH, suhost/vlažnost/mastnost...), vreme, temperatura, letni čas, itd. prav zato sem mnenja, da mora ženska nositi tiste parfume, ki njej osebno ustrezajo in s katerimi se dobro počuti.

   0
   • lencica

   • 8. sep 2007 17:15

    Slovenkam naj bi se najbolj podale citrusne in cvetlične vonjave. Orientalske pa naj bi bile celo neprimerne. Seveda je odvsino od posameznika vendar to sem povzela po znani slovenski diplomirani estetinji. in na splošno se nekako strinjam z njo.

   0
   • Tash

   • 8. sep 2007 11:58

    Zanimiv članek. Drugače pa se nagibam k uporabi cvetličnih in citrusnih vonjev.

   0
   • petka

   • 7. sep 2007 13:44

    Skrajni čas, da začnem spoznavati malo globje te mamljive vode. Ravno danes sem razmišljala o tvojem znanju in talentu.
    Malina dišiš!

   0
   • irmica

   • 7. sep 2007 11:47

    Meni pa samo cvetlični ne grejo.
    Malina, spet me bo odneslo tja do dna žepa in še globlje Tongue

   0
   • klarca123

   • 7. sep 2007 9:30

    Super članek (kaj pa drugega Smile
    No, jaz sem pa malo kontra od Pegasus: moji najljubši so cvetlični in orientalski, ali pa
    Malina, a bo še 3. del?

   0
   • Pegasus

   • 7. sep 2007 6:59

    Malina, krasno in enostavno razloženo. Spadam med velike ljubiteljice cvetličnih in pa citrusnih skupin, vsekakor lažjih, osvežilnih parfumov. Bom pa z veseljem prevonjala tudi kaj izven "mojih" skupin. Se že veselim nadaljevanja Wink

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  • Dow* 20. sep 2021 20:00
   dobra
  • Dow* 20. sep 2021 17:09
   super
  • Dow* 20. sep 2021 17:04
   v redu
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  V ponedeljek je po dobrih dveh mesecih trpljenja umrla moja 92-letna mama.