Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Odkrili, zakaj rdeče meso povzroča raka

11. jul 2016 10:56
2

Oglasno sporočilo

Telo namreč zaužito meso dojema kot tujek, s čimer se sproži strupen odziv imunskega sistema.

Raziskovalci so se že dolgo spraševali, zakaj lahko ostali sesalci jedo rdeče meso, a ne dobijo rakavih in drugih obolenj, sedaj pa so odkrili, da svinjina, govedina in jagnje vsebujejo posebno vrsto sladkorja, ki ga ostali mesojedci tudi sami proizvajajo, ljudje pa ne. To pomeni, da ko ljudje zaužijejo rdeče meso, se v telesu sproži imunski odziv na tujek in začnejo proizvajati protitelesa. Ta seveda sprožijo vnetne procese v telesu, ki pa sčasoma vodijo v raka.

Pri ostalih mesojedcih se tak imunski odziv ne sproži, saj jim je ta sladkor – Neu5Gc – znan, ker imajo naravno prisotnega v telesih. Ko so ustvarili genetsko spremenjene miši, ki tega sladkorja niso imele v telesih, so jim ob uživanju rdečega mesa začeli nastajati tumorji. To je bilo prvič, da so to dejansko dokazali in je končni dokaz, da rdeče meso povzroča rakava obolenja in druge bolezni pri ljudeh (diabetes tipa 2, ateroskleroza ipd.), saj ustvarja kronične vnetne procese v telesih.

Občasno uživanje majhnih količin rdečega mesa morda še ni problematično, a zakaj bi tvegali, če ni potrebno, so povedali. Raziskava je bila opravljena na Univerzi Harvard in objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, v njej pa so zabeležili tudi, da imajo ženske, ki redno uživajo rdeče meso, 22 odstotkov pogosteje raka dojk ter vsi ljudje kar za tretjino več možnosti za nastanek raka črevesja. Torej, tako, kot za promocijo uživanja mlečnih izdelkov, tudi za pripročanje uživanja mesa tiči zgolj močna živilska industrija.

2

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Margity T

   • 24. jul 2016 13:43

    No, prebrali smo butast članek, sedaj pa nekaj resnih in strokovno podkovanih misli.

    Najprej se je treba vprašati, ali telo brokolija, peterilja, paradižnika in jabolk ne dojema kot tujke? So namreč še veliko bolj drugačnejši od našega telesa kot pa meso.

    Če bi veljalo, da mora telo uživati čimbolj "enake" stvari, potem bi ljudje morali biti ljudožrci. Prosim nehajte klatiti traprije.

    Drugič, treba se je vprašati, ali butasti znanstveniki morda ne vedo, da se meso v prebavilih razgradi v aminokisline, te pa so seveda enake kot tiste, ki jih v telesu že imamo. Telo zaužite hrane ne presoja po tem, ali mu je "čimbolj enaka", pač pa po tem, kaj lahko organizmu koristi.

    Tretjič, vitamini, minerali, antioksidanti, bioflavonoidi, izotiocianati itd. niso telesu niti najmanj podobni. Pa vendar niso rakotvorni. In tudi jih telo ne zavrača, čeprav so "tujek". Vsaka hrana je za telo tujek, pa vendar hrano potrebujemo. Zelo!

    Četrtič, ali niste mogli najti še kakšnega bolj butastega izraza kot je "strupen" odziv imunskega sistema? Strupen odziv imunskega sistema ne obstaja.

    Petič, rdeče meso seveda ne povzroča raka in ga tudi nikoli ni povzročalo. Kaj takšnega lahko trdijo samo nesposobni (in verjetno nepismeni) kreteni. Namreč ko se je človek kot vrsta še razvijal, so naši predniki na milijone let jedli pretežno samo meso, in to rdeče meso. To meso je tudi pomagalo, da smo razvili svoje današnje možgane homo sapiensa. Kljub temu nikjer ni bilo nobenega raka. Kar pa na veliko povzroča raka, so karcinogene maščobe, na katerih meso pripravljamo (t.j. rafinirana, procesirana beljena olja v plastenkah, inmenovana tudi tekoča plastika - sončnično, repično, sojino in koruzno) ter škodljive visokoglikemične priloge (krompir, testernine, riž, koruza in izdelki iz njih). Tudi ljudje, ki kuhajo na olivnem olju in si domišljajo, da je to zdravo, delajo velikansko napako. Če bi lahko kuhali na njem, potem bi bilo odveč, da ga hladno stiskamo (in za to plačujemo).

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ste se že kdaj ozrli nazaj na kako svoje preteklo razmerje in si rekli: "O čem, za vraga, sem razmišljala?"