Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Medsebojno zaupanje ali izvajanje pritiska?

Meje in zaupanje

21. apr 2010 12:13 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo
Vsekakor se z nadzorovanjem zaposlenih na delovnem mestu manjša zaupanje v delodajalca. 'Kontra efekt', ki ga nadzor povzroča, v zaposlenih vzbuja dvom v delodajalca: "Zakaj bi jaz zaupal delodajalcu, če tudi on ne zaupa meni".  Pogledati pa je potrebno tudi z druge strani: velikokrat zaposlene 'zanese' v brezdelje in absentizem. Določena mera samodiscipline je potrebna pri vsakem zaposlenem, ki mora razporediti svoj delovni  čas, sprejeti odgovornosti in opraviti dela znotraj časovnega okvira, ki ga ima. Zaposleni, ki svojega dela ne opravljajo zaradi svoje krivde in 'nedela', so lahko povod za delodajalca, ki začne z izvajanjem nadzora. Vsekakor pa ni dopustno, da se zaradi izjem nadzor (in pritisk) izvaja nad celotnim kolektivom.

pritisk_nezaupanje 


Izzivi delodajalcev

Dejstvo je, da socialna omrežja čedalje bolj vstopajo v naš vsakdan in popolna prepoved oziroma omejitev na delovnem mestu je skorajda nemogoča. Da je varnost poslovnih skrivnosti na prvem mestu, je jasno, a nepridipravi, ki imajo namen ukrasti poslovne skrivnosti, bodo to storili preko socialnih omrežij ali drugih povezav. Omejevanje aktivnosti na socialnih omrežij pa je tako rekoč že nemogoče, saj lahko zaposleni do spleta dostopa tudi preko mobilnih telefonov ali kako drugače.

Blokiranje določenih vsebin na internetu, predvsem socialnih omrežij, pa je lahko tudi izguba za delodajalca. Čas je, da delodajalci izkoristijo prednosti interneta, spletnih strani, socialnih omrežij.  Veliko podjetij v Sloveniji in v tujini že s pridom izkorišča oglaševalski prostor na najbolj obiskanih socialnih omrežjih. Targetirano oglaševanje ciljni skupini prinaša veliko večjo učinkovitost, s konkretno manjšimi stroški.

Prav tako so socialna omrežja lahko vir dobrih kandidatov za zaposlitev. Še posebej za 'headhunterje', ki gradijo mrežo za svoje stranke. Na teh omrežjih lahko najdete osebe, ki imajo specifične lastnosti, ki jih s standardnim oglaševanjem v časopisu ali na zaposlitvenem portalu ne bi dosegli. Prav tako pa delodajalec trgu dela pokaže, da je sodoben, da sledi trendom, da je v njihovem podjetju internet orodje, s katerim se dosegajo boljši rezultati, kar pri mlajših generacijah, ki sedaj vstopajo na trg dela in so svoje otroštvo preživeli ob računalniku, odigra še posebej veliko vlogo.


In kako bomo delovali?

Sodobna tehnologija nam je vsekakor v marsičem olajšala naše delo, vendar pa se vplivi kažejo tudi s prodorom teh tehnologij na področja zasebnosti, kjer je treba potegniti mejo. Pravico do zasebnosti na delovnem mestu je kljub temu potrebno ohranjati. Ravno spoštovanje svoje in tuje pravice do zasebnosti je treba negovati in delovati tako, da bodo vsi lažje in z večjim veseljem hodili na delo.

Pojdi na stran

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen korona virusom.