Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Glikemični indeks - kaj je to?

Najpogostejše zmote in prednosti upoštevanja GI

12. maj 2011 10:49 Sara Bürmen
1

Oglasno sporočilo

Katere so najpogostejše zmote o glikemičnem indeksu?

Zmot o delovanju glikemičnega indeksa je kar nekaj, med drugim tudi prepričanje, da upoštevanje zgolj nizkega glikemičnega indeksa zadostuje za zdravo življenje, kar pa seveda ni res. Če boste neomejeno jedli jedi iz seznama nizkega glikemičnega indeksa, ne boste shujšali samo s tem. Čeprav nizek glikemični indeks ne pospešuje pretvarjanja odvečne zaloge v maščobe in presežek kilogramov, pa je tudi takšna hrana, če je pojemo preveč, seveda še vedno potencialno nevarna za rejenje. Glikemični indeks tudi ne upošteva hrane, priporočljive po krvnih skupinah.

hrana_gi

Čeprav je rjavi riž z vidika glikemičnega indeksa primernejši od belega riža, vseeno vsebuje ogljikove hidrate, ki se v primeru presežka v telesu lahko pretvorijo v maščobne zaloge. Nasprotno pa je določeno sadje s sicer visokim glikemičnim indeksom vseeno precej zdravo, saj vsebuje številne telesu koristne snovi. Tako je na primer sadje vseeno priporočljivo uživati (seveda v zmernih količinah), saj vsebuje številne antioksidante in je odličen borec proti boleznim.

Nekatera živila z visokim glikemičnim indeksom pa so v določenih primerih celo nujna, denimo pri diabetikih, ki potrebujejo takojšen dvig krvnega sladkorja in tako jim denimo pomaga že košček čokolade. Prav tako je visok glikemični indeks koristen pri okrevanju po športnem treningu, saj poskrbi za nalaganje glukoze v mišice in s tem za hitrejše okrevanje od t.i. 'musklfibra'.


Kakšne so prednosti in slabosti upoštevanja glikemičnega indeksa?

Glikemični indeks sicer meri zgolj en vidik tega, kako priporočljiva oziroma zdrava je določena hrana: dvig krvnega sladkorja. To orodje pravzaprav doživlja hude kritike, saj merjenje glikemičnega indeksa ne predstavlja vseh dejstev o nekem živilu.

Glikemični indeks so izmerili glede na laboratorijske preiskave krvi ljudi, ki so na tešče zaužili določeno hrano, ki je vsebovala točno 50 g prebavljivih ogljikovih hidratov. Sledilo 2-urno jemanje krvi vsakih 15 minut, na podlagi katerega so ugotavili količina krvnega sladkorja. Naslednji dan so testiranje ponovili, takrat so morali udeleženci zaužiti isto količino 100 % glukoze.

Včasih so razpredelnice z naštetimi živili tudi precej nejasne, saj ne pojasnjujejo (tudi zgoraj navedena tabela ne), kolikšne količine hrane vsebujejo tolikšen indeks. Kaj pomeni merjenje GI rjavega riža? Je to 50 g riža, toliko kot v testnih eksperimentih, več ali morda manj? Tabele tudi ne pojasnijo, za katero vrsto, denimo sira, so izmerili GI.

Obstajajo različno mastne vrste sirov, ki se med seboj precej razlikujejo, zato bi bil takšen podatek več kot koristen. Tudi izbor sladoleda ni pojasnjen, saj ima ponavadi sadni sladoled manj kalorij kot čokoladni, poleg tega so sladoledi različno sladki in mastni. Pri GI za torto tudi ni pojasnjeno, kako velik je ta kos torte in iz česa je narejena.

Močna prednost glikemičnega indeksa pa je v tem, da so študije pokazale, da je vendarle koristen pripomoček za sestavljanje osebne diete, saj večina živil z visokim glikemičnim indeksom povzroča debelost. Na podlagi tega so se 'rodile' številne diete, ki temeljijo na upoštevanju nizkega glikemičnega indeksa, npr. South Beach Diet, ki je navdušila tudi Hollywood.

Poleg tega so študije prinesle tudi naslednje pomembno odkritje: pred pojavom pojma glikemičnega indeksa so znanstveniki namreč predvidevali, da zgolj živila s preprostimi ogljikovimi hidrati povzročijo hiter dvig krvnega sladkorja, pa temu ni čisto tako. Prav tako reagirajo tudi nekateri kompleksni ogljikovi hidrati, kot so v kruhu in rižu, ki torej prav tako niso povsem nedolžni in jih ne moremo uživati neomejeno, kot so mislili prej.

Pojdi na stran

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • katkoc

   • 14. okt 2010 23:44

    Ponozrnati kruh se pojavi v razpredelnici na dveh mestih, z GI 69 in 48. Mogoče bi bilo fino definirati razliko.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Odkar so razglasili pandemijo koronavirusa, so kmalu zapovedali tudi socialno distanco in nošenje mask.