Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spontano prenehanje kajenja prvi znak pljučnega raka

3. mar 2011 13:30
0

Oglasno sporočilo

težav prenehajo kaditi, preden ugotovijo, da imajo pljučnega raka. Raziskovalci ugotavljajo, da je nenadno prenehanje lahko zgodnji simptom raka na pljučih.

Rezultati raziskave, objavljene v marčevski številki revije Journal of Thoracic Oncology, uradnega mesečnika Mednarodnega združenja za proučevanje pljučnega raka (IASLC) kažejo, da je 48 odstotkov bolnikov sodelujočih v študiji prenehalo kaditi preden so opazili kakršnekoli simptome raka na pljučih.
Znanstveniki so za primerjavo anketirali tudi paciente obolele za rakom na prostati in tiste, ki so doživeli srčni infarkt. Povprečni interval med prenehanjem kajenja in diagnozo je bil 2,7 leta pri bolnikih z rakom na pljučih, pri bolnikih z rakom na prostati 24,3 leta in 10 let pri tistih s srčnim napadom.

kajenje_zdravju_skodljivo
(Foto: care2.com)

Dr. Barbara Campling, profesorica na univerzi Thomas Jefferson v Philadelphiji pravi, da je povezava med spontanim prenehanjem in pljučnim rakom že dolgo znana. Dolgo je veljala teza, da bolniki prenehajo kaditi zaradi simptomov pljučnega raka, ta študija pa dokazuje, da so kadilci prenehali s kajenjem še preden so se prvi simptomi sploh pojavili. Zanimivo je tudi to, da pri tem niso imeli nobenih težav, čeprav so mnogi med njimi pred tem velikokrat neuspešno poskušali prenehati kaditi.

Raziskovalci spontano prenehanje pripisujejo substanci, ki jo izloča tumor in ki vpliva na odvisnost od nikotina.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen z novim korona virusom.