Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Se vam kdaj zgodi, da ob poslušanju glasbe dobite 'kurjo polt'?

29. sep 2017 9:00
0

Oglasno sporočilo

...  ali 'kurje polti' prav edinstveni. 'Kurja polt' je povsem naraven pojav, ki se največkrat zgodi, kadar nas zebe. Nekateri ljudje pa dobijo kurjo polt, tudi, kadar slišijo lepo glasbo ali petje, kar je zelo zanimiv pojav. Kaj ima zvok s telesom?

PREBERITE TUDI: Lahko si oddahnete - pozabljivost je znak višje inteligence

Raziskavo je izvedel dodiplomski študent Mattew Sachs na Harvardu. Preučil je posameznike, kako se počutijo in kakšni občutki se pojavijo, ko poslušajo glasbo, ter da bi videl, kako so se ti občutki sprožili v telesu. V raziskavi je preučil 20 študentov, od katerih jih je deset priznalo, da so občutili mrzlico pri poslušanju glasbe, medtem ko drugih deset ni občutilo takega občutka. Skeniranje možganov vseh dvajsetih študentov je bilo previdno in skrbno pregledano.

Ugotovljeno je bilo, da so možganske celice tiste, ki naredijo povezavo med fizičnim in čustvenim. Njihove strukture možganskih celic se namreč razlikujejo od tistih, ki takšne povezave ne naredijo. Količina vlaken v možganskih celicah prvih je namreč bolj gosta, kar jim omogoča boljše komuniciranje. Vlakna tvorijo povezavo med področji, ki obdelujejo čustva in svojo slušno skorjo, zaradi česar so zelo občutljivi na čustva. Prav tako ljudje, ki dobijo kurjo polt ob poslušanju glasbe, pogosto povežejo glasbo s svojimi čustvi in s spomini na določeno osebo.

Ljudje, ki dobijo kurjo polt ob poslušanju določene glasbe, imajo torej tudi bolj intenzivna čustva. Raziskava je bila objavljena v Oxford Academic in čeprav je bila opravljena v majhnem obsegu, se je izkazala za pomembno razliko v strukturah možganskih celic pri ljudeh.

PREBERITE TUDI: Visoko občutljiva oseba (Highly Sensitive Person - HSP)

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 3 dnevi
   preprost
  • numi pred 3 dnevi
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Včasih smo ga tako nosili, ker je bilo najbolj praktično, danes pa bomo še videti modno.