Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 stvari, za katere niste vedele, da vplivajo na vaš menstrualni cikel

27. mar 2019 8:12
0

Oglasno sporočilo

Menstruacijski cikel je zanimiva stvar. Nekatere ženske imajo natančen in vedno enak menstruacijski cikel: vedno vedo, kdaj bo začetek menstruacije in koliko dni bo trajala. Za nekatere ženske pa je menstruacijski cikel prava neznanka: nikoli ne vedo, kdaj bo prvi dan menstruacije, koliko časa bo trajala in kdaj bo ponovno prišla. Seveda obstajajo dejavniki, ki lahko motijo ali uravnovesijo vaš menstrualni cikel, najbolj očiten dejavnik so seveda kontracepcijske tabletke, ki mešetarijo z vašim hormonskim sistemom. Obstaja pa še nekaj nenavadnih dejavnikov, ki vplivajo na menstrualni cikel.

PREBERITE TUDI: Vse, kar ste doslej mislili o menstruaciji … je narobe


Stres

Ko ste v stresu, vaše telo proizvaja več stresnega hormona kortizola. Stres v telo vnese paniko – sporočilo o stresu namreč preglasi druga sporočila v telesu. To povzroča obremenitev telesa, ki nato porabi veliko hranil in lahko vrže vaše hormone in cikel iz ravnovesja. 

Plastika

Vsi se dobro zavedate, da je svetovna poraba plastike nekaj, kar je nujno treba rešiti, vendar se verjetno ne zavedate, da je tudi plastika lahko razlog, ki meša štrene vašemu menstrualnemu ciklu. Zmanjšajte porabo plastike in kemikalij. Vse več je dokazov, da pesticidi, bisfenol, ftalati in druge kemikalije delujejo kot endokrini motilci, kar pomeni, da vplivajo na telesno skrbno reguliran hormonski sistem. Ti motilci umetno zvišujejo ravni hormonov v telesu ali ovirajo njihovo pravilno in bistveno razgradnjo, kar lahko povzroči nepravilne cikel. Težko je živeti popolnoma brez plastičnih materialov, vendar lahko majhne spremembe življenjskega sloga močno vplivajo na toksine, ki ste jim izpostavljeni. Začnite z izločanjem plastenk in plastičnih posod, iščite živila brez dodatkov, brez BPA in jejte ekološko, lokalno pridelano zelenjavo, kjer se boste lahko izognili pesticidom.

Sladkor

Milijonkrat ste že slišali opozorilo: “Sladkor je naš sovražnik”, in če bi vedeli, kako vpliva na hormone, bi se s tem še bolj strinjali. Hormonsko ravnovesje je bistvenega pomena za običajen cikel in to, kar jeste ali ne jeste, ima velik vpliv na to. Vsi bi se morali izogibati sladkorju. Presežek sladkorja vodi do povečanega inzulina, kar spodbuja jajčnike, da proizvedejo več testosterona. To pa nato še dodatno moti naš cikel. Izogibajte se tudi beli moki in predelani hrani.

Normalno delujoča prebava in presnova

Dobro delujoči prebava in presnova sta ključnega pomena za hormonsko ravnovesje. Če ste zaprti, se vaši porabljeni hormoni lahko ponovno absorbirajo, kar zmoti hormonski sistem. Za redno prebavo in dobro presnovo poskrbite z zdravo prehrano, zadostno količino vode in s čaji.

Potovanje

Sprememba okolja in menjava časovnega pasu lahko vplivata na vaš cirkadiani ritem, kar ruši hormonsko ravnovesje.

Vpliv Lune

Obstajajo nasprotujoče si raziskave o tem, ali luna vpliva na menstrualni cikel ali ne. Že leta pred nami so menili, da se lahko menstrualni cikli enačijo z luninimi fazami. Hmm, nekaj je že na tem, da oba cikla trajata 28 dni, kajne?

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki vam jih o vašem zdravju sporoča barva vaše menstrualne krvi

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozabite na ovohavanje prelepih vrtnic – kaj ko bi njih koristi izkoristile kar v vsakodnevni lepotni rutini?