Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 stvari, za katere niste vedele, da vplivajo na vaš menstrualni cikel

27. mar 2019 8:12
0

Oglasno sporočilo

Menstruacijski cikel je zanimiva stvar. Nekatere ženske imajo natančen in vedno enak menstruacijski cikel: vedno vedo, kdaj bo začetek menstruacije in koliko dni bo trajala. Za nekatere ženske pa je menstruacijski cikel prava neznanka: nikoli ne vedo, kdaj bo prvi dan menstruacije, koliko časa bo trajala in kdaj bo ponovno prišla. Seveda obstajajo dejavniki, ki lahko motijo ali uravnovesijo vaš menstrualni cikel, najbolj očiten dejavnik so seveda kontracepcijske tabletke, ki mešetarijo z vašim hormonskim sistemom. Obstaja pa še nekaj nenavadnih dejavnikov, ki vplivajo na menstrualni cikel.

PREBERITE TUDI: Vse, kar ste doslej mislili o menstruaciji … je narobe


Stres

Ko ste v stresu, vaše telo proizvaja več stresnega hormona kortizola. Stres v telo vnese paniko – sporočilo o stresu namreč preglasi druga sporočila v telesu. To povzroča obremenitev telesa, ki nato porabi veliko hranil in lahko vrže vaše hormone in cikel iz ravnovesja. 

Plastika

Vsi se dobro zavedate, da je svetovna poraba plastike nekaj, kar je nujno treba rešiti, vendar se verjetno ne zavedate, da je tudi plastika lahko razlog, ki meša štrene vašemu menstrualnemu ciklu. Zmanjšajte porabo plastike in kemikalij. Vse več je dokazov, da pesticidi, bisfenol, ftalati in druge kemikalije delujejo kot endokrini motilci, kar pomeni, da vplivajo na telesno skrbno reguliran hormonski sistem. Ti motilci umetno zvišujejo ravni hormonov v telesu ali ovirajo njihovo pravilno in bistveno razgradnjo, kar lahko povzroči nepravilne cikel. Težko je živeti popolnoma brez plastičnih materialov, vendar lahko majhne spremembe življenjskega sloga močno vplivajo na toksine, ki ste jim izpostavljeni. Začnite z izločanjem plastenk in plastičnih posod, iščite živila brez dodatkov, brez BPA in jejte ekološko, lokalno pridelano zelenjavo, kjer se boste lahko izognili pesticidom.

Sladkor

Milijonkrat ste že slišali opozorilo: “Sladkor je naš sovražnik”, in če bi vedeli, kako vpliva na hormone, bi se s tem še bolj strinjali. Hormonsko ravnovesje je bistvenega pomena za običajen cikel in to, kar jeste ali ne jeste, ima velik vpliv na to. Vsi bi se morali izogibati sladkorju. Presežek sladkorja vodi do povečanega inzulina, kar spodbuja jajčnike, da proizvedejo več testosterona. To pa nato še dodatno moti naš cikel. Izogibajte se tudi beli moki in predelani hrani.

Normalno delujoča prebava in presnova

Dobro delujoči prebava in presnova sta ključnega pomena za hormonsko ravnovesje. Če ste zaprti, se vaši porabljeni hormoni lahko ponovno absorbirajo, kar zmoti hormonski sistem. Za redno prebavo in dobro presnovo poskrbite z zdravo prehrano, zadostno količino vode in s čaji.

Potovanje

Sprememba okolja in menjava časovnega pasu lahko vplivata na vaš cirkadiani ritem, kar ruši hormonsko ravnovesje.

Vpliv Lune

Obstajajo nasprotujoče si raziskave o tem, ali luna vpliva na menstrualni cikel ali ne. Že leta pred nami so menili, da se lahko menstrualni cikli enačijo z luninimi fazami. Hmm, nekaj je že na tem, da oba cikla trajata 28 dni, kajne?

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki vam jih o vašem zdravju sporoča barva vaše menstrualne krvi

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 h
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.