Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

4 razlogi, zakaj ne bi smeli komunicirati z bivšimi partnerji preko socialnih omrežij

12. mar 2018 11:12 K. R.
0

Oglasno sporočilo
Ko je razmerja konec - to pomeni, da je resnično konec! Včasih je bilo lažje, ko so ljudje končali razmerje; bilo je manj komunikacijskih kanalov, osebe preprosto niso več veliko videli ali slišali (morda naključno). Ko je bilo konec razmerja, so se torej stiki prekinili, danes pa imajo ljudje nešteto možnosti nadaljnjega komuniciranja in spremljanja življenj drugih ljudi. Socialni mediji nam dandanes torej dovoljujejo in omogočajo sledenje drugim osebam, torej tudi bivšim partnerjem. Pogovarjati se s svojim bivšim partnerjem na socialnih omrežjih in spremljati njihova življenja se vam lahko zdi dobra ideja, vendar v resnici ni. 
 

PREBERITE TUDI: Ves ta blišč socialnih omrežij

 
 
Svetovalka za odnose in terapevtka pravi: "Uporaba socialnih omrežij je palica z dvema koncema. Medtem ko lahko krepi družabne povezave med prijatelji in poglobi romantični odnos s stalno komunikacijo kljub fizični razdalji, pa lahko stalna uporaba v socialnih medijih poslabša depresijo in škoduje vašemu splošnemu počutju." Tukaj so 4-je razlogi, zakaj bi bilo bolje, da bi se izogibali bivšim partnerjem na socialnih omrežjih.
 

PREBERITE TUDI: 5 opozorilnih znakov, da niste v razmerju s pravo osebo

1. Lažni upi

Ljudje delijo vse vrste stvari na socialnih omrežjih, vendar večinoma delijo samo dobre in pozitivne stvari. To pomeni, da dobite omejen pogled na življenje vaše bivše boljše polovice. Morda boste začeli čutiti lažno upanje, da so se stvari spremenile, da se je oseba kot taka spremenila in da ga zdaj vidite kot dobrega in primernega partnerja, tudi če prej ni bil.
 
Raziskave so pokazale, da ljudje, ki še spremljajo svoje nekdanje partnerje prek socialnih omrežij, bolj stremijo k temu, da bi bili z njimi še v stiku. To lahko privede do napačnega upanja, da bo romantičen odnos stekel, pa čeprav odnos ni imel prihodnosti, kar ste prej dobro vedeli.
 
Psihologi pravijo: "Če se je vaš odnos končal, potem je končano: to, kar ste imeli s svojim bivšim, ne obstaja več. Nadaljevanje komunikacije pomeni, da del vas še vedno upa, da v nekem vzporednem vesolju obstaja možnost, da boste vi in vaš bivši partner srečni skupaj." Naredite si distanco in se spomnite, zakaj ste se odrekli zvezi, ki ni bila srečna, namesto da preglejujete profile bivšega partnerja, kjer vidite samo pozitivne plati človeka. 
 

PREBERITE TUDI: Naravno zdravljenje depresije

 

2. Internetno zalezovanje se lahko spremeni v pravo zalezovanje

Večina ljudi misli, da preverjanje na svojih bivših socialnih medijih ni nekaj groznega in da nikomur ne škoduje. Kar ne vedo, ne boli, kajne? To bi lahko bilo res, če znanost ne bi potrdila, da ljudje, ki zalezujejo preko interneta, pogosto to vedenje prenesejo v resnični svet. Ker vedo, kako njihov dan poteka, jih lahko 'nenamenoma' srečajo in ogovorijo.
 
Psihologi pravijo: "Dandanes smo vsi javne osebnosti, vsi imamo profil na družabnih omrežjih in vsi smo v nevarnosti posameznikov, ki se lahko preveč navežejo na nas kot na osebo. Zalezovanje je opredeljeno kot obsedenost z drugimi. Če smo obsedeni z drugimi in v to vlagamo veliko energije, smo izpostavljeni tveganju, da razvijemo zelo težavno obnašanje", pravi strokovnjakinja za internetno zalezovanje in nadlegovanje. To je lahko neprijetno ravnanje za zalezovanega nekdanjega partnerja. Na prvi pogled se morda zdi neškodljivo, dejansko pa je ogrožujoče in neprrimerno, še posebej za zalezovano osebo, saj zanjo to pomeni vdor v zasebnost.
 

PREBERITE TUDI: Je ločitev poraz?

3. Dolgo okrevanje po razhodu

Obstajajo vse vrste enačb glede tega, kako dolgo boste prebolevali partnerja. Vemo, da je razhod lahko zelo boleč in da okrevanje in prebolevanje lahko traja nekaj časa. Res je odvisno tudi od tega, kako dolgo ste bili skupaj in kako globoko ste bili v razmerju, skupaj z drugimi dejavniki, ki lahko določijo, kako dolgo boste prebolevali zvezo. Eden izmed dejavnikov daljšega prebolevanja je tudi zalezovanje in spremljanje njihovega življenja.
 
Psihologi pravijo: "Z vidika duševnega zdravja ne bi smeli gledati življenja vaših bivših prek družabnih medijev, saj na ta način ne morete imeti resničnega predaha in odmora od odnosa, saj ne naredite zaključka in se ne premikate naprej, ker se proces zdravljenja sploh ne more pričeti". Ker vidite v njihovo življenje, je za vas težje celjenje ran in začetek zdravljenja bolečine. Oba, vi in vaš bivši partner si zaslužita, da živita dalje in znanost je potrdila, da to hitreje uspe tistim, ki ne spremljajo bivših partnerjev na družbenih omrežjih. 
 

PREBERITE TUDI: Socialna omrežja uničujejo naše družabno življenje

 

4. Povečuje depresijo

Znanost je pokazala, da imajo ljudje, ki se nagibajo k zalezovanju svojega bivšega partnerja na socialnih omrežjih, večje tveganje za razvoj depresije. Stalno opominjanje na razmerje, ki se je končalo, je odličen način, da povzroči nepotrebno bolečino. Psihiatri in psihologi poročajo, da obstaja tesna povezava med socialnimi mediji in depresijo, saj postaja glavno sredstvo komuniciranja. Zasvojenost vodi do socialnega umika, saj imajo osebe zapolnjen svoj prosti čas za internet, namesto za druge aktivnosti in  dejavnosti. Vsak psiholog bo poudaril, da vam zalezovanje ni potrebno, saj bi to lahko samo povečalo anksioznost in depresijo. Lahko celo otežuje nove odnose.
 
Sledenje preko socialnih medijev ni zabavno za nikogar, ki je vpleten. Za osebo, ki opravlja zalezovanje, lahko povzroči težave pri premiku naprej od razpada in lahko poslabša depresijo. Pustite bivšega partnerja iz svojega življenja, ne glejte njegovega profila in se premaknite naprej, dobro vam bo delo. 
 

PREBERITE TUDI: Top 5 vrst najbolj nadležnih 'Facebook staršev'

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • mijauuu 14. sep 2018 14:41
   Super konsistenca
  • prue 12. sep 2018 19:37
   lep nanos
  • TP 10. sep 2018 21:08
   lip duo sculpt
  • Teena 6. sep 2018 13:53
   Najljubši
  • Akasha 26. avg 2018 16:07
   Super lahka konsistenca
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Katere so barve, ki same po sebi izžarevajo eleganco in prefinjen izgled?