Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

15 razlogov za vegetarijansko prehrano

25. apr 2016 14:06
0

Oglasno sporočilo

Še bolj zdravi pa so vegani. A če vam je preskok od vsejedstva na veganstvo preveč drastičen korak, lahko najprej preidete na vegetarijansko prehrano. Pri tem vam vsekakor priporočamo, da zaužijete čim manj mleka in mlečnih izdelkov.

Zakaj bi sploh prešli na vegetarijansko oz. vegansko prehrano? Spodaj si preberite 15 razlogov, ki vas bodo prepričali!

1. Odkrili boste popolnoma nov svet okusov, jedi in kuharskih receptov

Mnogim vsejedcem se zdi zgolj misel na (izključno) rastlinsko prehrano grozljiva – a še vsi, ki so jo preizkusili, so bili navdušeni tako nad novo odkrito hrano in recepti kot tudi okusi. Izostril se vam bo okus in postali boste bolj zahtevni ter hkrati bolj uživali v hrani.

2. Imeli boste boljše zdravje

Vaše zdravje, sploh srce, vam bo hvaležno. Vegetarijanci imajo neprimerljivo manj bolezni srca in ožilja, visokega krvnega tlaka in diabetesa. (A moramo posebej omenjati, da vegani še manj?) Vegetarijanci, ki se prehranjujejo zdravo (torej ne ocvrte cvetače namesto zrezka, ali na tone mlečnih izdelkov) so veliko bolj zdravi, vitalni, imajo manj kroničnih bolezni in dosežejo višjo starost kot vsejedi.

3. Dlje časa boste siti

Stročnice so vsaj tako nasitne kot zrezek, kar je potrdila nemška raziskava. Skupina, ki je imela obrok s stročnicami, je bila nekaj ur kasneje enako sita kot tista, ki je jedla zrezek.

4. Privarčevali boste

Tofu, stročnice in zelenjava so povečini cenejši od mesa, poleg tega jih lahko, če imate kak kos zemlje, pridelate sami. Tako veste, kaj jeste!

5. Shujšali boste in lažje ohranili vitko linijo

Še zlasti, če bo vaša prehrana večinoma rastlinskega izvora (mleko in mlečni izdelki in pa ocvrta zelenjava niso nekaj, kar bi želeli dajati svoje telo, če želite dolgoročno zdravje in vitalnost). Raziskava, opravljena v Nemčiji, je pokazala, da so tisti, ki so prešli na vegetarijansko prehrano, shujšali veliko več in hitreje kot vsejedi – vegani pa še več in hitreje kot vegetarijanci. Tudi sicer imajo vegetarijanci manj težav z odvečno telesno maščobo kot vsejedi, so na splošno vitkejši.

6. Ščitite živali in ohranjate planet

Z vegansko (ali vsaj vegetarijansko) prehrano ne koristite le sebi in svojemu zdravju, temveč tudi planetu. Živinoreja – poleg že omenjenega brutalnega ravnanja z živalmi in grozljivih življenjskih pogojev – namreč najbolj onesnažuje planet. Že ljudje, ki jedo izjemno malo mesa in mlečnih izdelkov – morda do dvakrat tedensko – ogromno doprinesejo k manjši onesnaženosti planeta. Menda naj bi bilo zgolj zaradi njih kar za 22 odstotkov manj emisij toplogrednih plinov.

7. Ščitite in ohranjate možgane vitalne

Profitirali bodo tudi vaši možgani. Prehrana, ki temelji na zelenjavi, pomeni manj depresije in anksioznosti in boljše kognitivne sposobnosti. Tudi ko smo starejši, kar je potrdila raziskava, opravljena v Španiji (in še nekaj drugih).

8. Zasijali boste

Dobesedno! Barvni pigmenti in drugi antioksidanti v sadju in zelenjavi dajo koži zdrav, 'sun-kissed' sijaj, je potrdila britanska raziskava (ki je pokazala tudi to, da smo s tem sijajem privlačnejši drugim ljudem), in lasem zdrav lesk. Seveda je pogoj, da sta sadje in zelenjava res zdrava, ekološka pridelava.

9. Imeli boste bolj zdrave kosti

Ste (še vedno) med tistim, ki nasedajo trditvam, da so za močne kosti potrebni mleko in mlečni izdelki? Uživajte temno zeleno-listnato zelenjavo in vitamin D (ali se občasno malo posončite) in verjemite, za vaše kosti bo najbolje poskrbljeno.

10. Olajšale boste simptome menopavze

Ali ste vedeli, da Azijke, ki se prehranjujejo najbolj zdravo, skorajda nimajo simptomov menopavze, medtem, ko imajo Britanke in Američanke, katerih prehrana praviloma skorajda temelji na mesu, mlečnih izdelkih in ostali nesnagi, imenovani hitra hrana, najhujše? To marsikaj pojasni, mar ne? Zelenjava in saje vsebujeta hranila, imenovana fitoestrogeni, ki oponašajo delovanje estrogena. Ti povečajo ali zmanjšajo količino estrogena in progesterona, zato je tako pomembno, da je naša prehrana zdrava. Med drugim se nahajajo (največ) v soji, pa tudi jabolkih, rdeči pesi, češnjah, dateljnih, česnu, olivah, slivah, malinah …

Ker je menopavza tesno povezana tudi z upočasnjenim metabolizmom in rejenjem, je vegetarijanska – ali, še bolje, veganska – prehrana idealna izbira za zdravje, vitalnost, boljše fizično in psihično počutje in zmanjšanje simptomov menopavze.

11. Imeli boste več energije

Hrana nam daje energijo, a nekaj jo porabimo tudi za predelavo in prebavo te hrane. Če v svoje telo dajemo sodobno nesnago, napačno imenovano 'hrana', s tem telo močno obremenimo in imamo manj energije kot preden smo sploh jedli. Če pa telesu dejansko dajemo zdravo hrano, ki jo lahko porabi za kakovostno gorivo, saj ne bo preobremenjeno s tem, da spravi nesnago iz telesa, kaj šele, da dobi koristne snovi, ki jih potrebuje za dobro delovanje.

Tako ne bo obremenjeno z nezdravimi živalskimi maščobami, hkrati pa bo dobilo zdravo energijo iz kompleksnih ogljikovih hidratov in zdravih maščob (olivno olje, avokado, nepraženi oreščki).

12. Imeli boste boljšo prebavo

Vlaknine so skorajda najbolj pomembne za redno in dobro prebavo in če naša prehrana temelji na zelenjavi, sadju žitaricah in stročnicah, skorajda ni možnosti, da bi imeli slabo prebavo. Meso, mleko in mlečni izdelki vlaknin ne vsebujejo. Ljudje, ki pojedo najmanj zelenjave ipd., imajo najslabšo prebavo in zdravje.

13. Močno boste zmanjšali nevarnost za rakava obolenja

Nešteto raziskav je že pokazalo, da je med tistimi, ki ne uživajo mesa, veliko manj rakavih obolenj, med vegani pa še manj. Meso vsebuje živalske maščobe, hormone, antibiotike, stresne hormone grozljivega življenja rejenih živali ter rakotvorne snovi kot so heterociklični amini in policiklični aromatski ogljikovodiki, ki nastajajo pri procesiranju in kuhanju mesa. Obe spojini povečata tveganje za nastanek rakavih obolenj.

Poleg tega maščoba, ki jo vsebujejo meso, mleko in mlečni izdelki, poveča proizvodnjo hormonov in s tem možnost za nastanek rakavih obolenj, povezanih s hormoni (rak dojk in prostate). Idealen dokaz za to so (tudi na smrt obsojeni) rakavi bolniki, ki so prešli na presno vegansko ekološko prehrano in pozdravili oz. odpravili raka.

14. Upočasnili boste staranje

(Ekološko pridelana) sadje in zelenjava namreč vsebujeta veliko vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki ščitijo telo pred oksidacijo, propadanjem, torej staranjem. Tako se staramo veliko počasneje, še zlasti, če zdravo prehrano spremlja zdrav življenjski slog, ki vključuje tudi redno gibanje.

15. Živeli boste dlje

In še glavna zmaga … živeli boste dlje, saj so, kot že omenjeno, vegetarijanci bolj zdravi in vitalni in živijo dlje (sedaj verjetno ni potrebno več ponavljati, da jo vegani odnesejo še bolje?). Raziskava, opravljena na univerzi Oxford, je pokazala, da vegetarijanci živijo v povprečju 6 let dlje od vsejedov.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zadnja leta smo priča zelo močnim make-upom tudi med 'navadnimi ...