Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

12 živil, ki jih ne bi smeli hraniti v hladilniku

2. okt 2014 8:00 Tanja Matko
3

Oglasno sporočilo

Hlad namreč ne koristi vsej hrani, zato upoštevajte spodnja navodila in našteta živila raje hranite v shrambi ali kuhinji, torej na sobni temperaturi. Tako bodo bolje ohranila svoja hranila, ostala okusna in sveža, trajala dlje, vi pa boste koristili svojemu zdravju!

 

1. Arašidovo maslo

Medtem, ko drži, da je treba popolnoma naravno arašidovo maslo hraniti v hladilniku, da maščobe ne oksidirajo, klasičnega, ki ima dodano sol in ostale dodatke, ni potrebno. Hranjenje v hladilniku povzroči le to, da se maslo tako strdi, da ga je nemogoče namazati, profitiramo pa prav nič.

2. Banane

Banane dozorijo na sobni temperaturi, hladilnik pa naj bo možnost le, če želite upočasniti njihovo dozorevanje. Hranjenje v hladilniku tudi povzroči, da lupina porjavi, kar ne vzbuja ravno apetita.

 

3. Krompir

Če krompir hranite v hladilniku, hlad povzroči, da se škrob hitreje spremeni v sladkor. To pa ne škoduje le vašemu krvnemu sladkorju in vitki liniji, temveč tudi spremeni okus krompirja. Krompir hranite na suhem, temnem in zračnem prostoru – zelo dobra izbira je papirnata vrečka, ki diha, s čimer se prepreči, da bi krompir začel gniti. Hlad je ustrezen, a ne tako nizke temperature kot so v hladilniku. To velja za navadni in sladki krompir.

4. Kruh in pecivo

Če v hladilniku hranimo kruh in peciva, postanejo hitreje postani in izsušeni, zato jih raje hranite v zaprtih posodah na sobni temperaturi. Izjema je narezan kruh, ki ga nameravate pojesti v par dneh, sicer pa ga shranite ali v zamrzovalnik ali na pult.

 

5. Paradižnik

Paradižnik je eno izmed živil, ki najmanj sodijo v hladilnik. V trenutku, ko zapremo vrata hladilnika, začne izgubljati hranilne snovi. Poleg tega s tem, ko se te snovi razgrajujejo, izgubi tudi svoj značilni okus in aromo – to je pa zadnje, kar želimo, mar ne? Paradižnik, hranjen v hladilniku, je zato slabšega okusa in skorajda brez zdravju koristnih snovi.
Mraz v hladilniku tudi popolnoma ustavi zorenje in spremeni teksturo v neprijetno pasto.

Kaj pa, če paradižnik še ni zrel? Imejte ga obrnjenega od zgoraj navzdol, tako, da leži na mestih, kjer so bili pritrjeni na rastlino.

6. Melone

Celih melon ne bi smeli hraniti v hladilniku. Ko pa so že narezane, pa je to vsekakor obvezno. To velja tudi za lubenico. Tako melone kot tudi lubenice ob hranjenju v hladilniku izgubljajo antioksidante (likopen in beta karoten), saj ti propadajo.

 

7. Čebula

Čebula ima rada zrak, ne pa vlage in mraza, zato v hladilniku hitro postane plesniva in mehka. Imejte jo na zraku, na sobni ali malo hladnejši temperaturi, a stran od krompirja in jabolk. Ti namreč sproščajo pline, ki povzročijo, da sadje in zelenjava prehitro dozori oz. začne gniti.

8. Olivno olje

Olivno olje hranite na hladnem in temnem prostoru, a hladilnik je preprosto premrzel. Zeleno-zlata dragocena tekočina se bo strdila, da ga ne boste mogli uporabljati.

 

9. Česen

Hranjenje česna v hladilniku povzroči, da začne prehitro kaliti. Če ga boste hranili na sobni temperaturi, bo trajal dlje časa! V hladilniku lahko začne na česnu nastajati tudi plesen.

10. Kava

Nobenega razloga ni, da bi kavo hranili v hladilniku – obstaja pa precej razlogov, zakaj je ne bi. Kot prvo, v hladilniku izgubi velik del svoje čudovite arome, hkrati pa se navzame vonjav drugih živil, ki jih imate v hladilniku. Kavo hranite v dobro zaprti posodi na suhem in temnem, najbolje kar na sobni temperaturi – tako bo ohranila svojo svežino in aromo.

 

11. Avokado

Avokado začne zoreti šele ko se ga pobere z dreves – a v hladilniku sploh ne bo dozorel. Če ste kupili zrelega in ga nameravate nekaj časa hraniti, ga seveda dajte v hladilnik, vendar če ga nameravate v kratkem pojesti in želite, da je sočen in zrel, bo bolje, da ostane izven hladilnika. Skratka – zrel avokado hranite v hladilniku, razen, če ga nameravate takoj pojesti, trdega pa zunaj.

12. Sveža bazilika

Bazilika bo v hladilniku hitreje ovenela, poleg tega pa bo absorbirala vonjave druge hrane iz hladilnika. Najbolje jo je hraniti na sobni temperaturi, v kozarcu sveže vode – kot rezano cvetje. Če pa jo želite imeti shranjeno dlje časa, vam ostaneta dve možnosti; da jo blanširate in zamrznete, ali pa posušite in uporabljate kot klasično suho začimbo.
 

PREBERITE TUDI: Teh živil ni dobro shranjevati skupaj

3

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • borovnicka87

   • 2. okt 2014 21:43

    zelo zanimivo, takoj sem šla umaknit paradižnik in čebulo iz hladnega Wink

   0
   • Tanja

   • 2. okt 2014 21:31

    Čebula in krompir sta že letela ven - seveda sta bila poleg jabolk. Big smile

   0
   • Jeremish

   • 2. okt 2014 15:50

    Super nasveti! Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predlagamo vam 7 stajliš kosov, v katerih boste tudi v legicah videti izjemno.