Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To, kako empatični smo, lahko pripišemo tudi svojim genom

14. mar 2018 8:11
0

Oglasno sporočilo

Empatija ni nekaj, kar bi razvili le skozi življenje, pod vplivom okolja in dogodkov, ki so nas obkrožali, temveč je delno tudi podedovano. Raziskava, narejena med 46.000 ljudi, je potrdila, da imajo tudi geni vlogo pri tem, kako empatični smo. To je prva raziskava, ki je ugotavljala, ali je empatija odvisna tudi od genov. 

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj je empatija tako pomembna v naših življenjih

Empatija ima vlogo v naših odnosih. Pomaga nam razumeti čustva drugih ljudi in nas vodi, da se primerno odzovemo, saj vemo, kdaj je kdo razburjen in potrebuje tolažbo. Do sedaj smo verjeli, da je empatija nekaj, kar smo razvili preko otroštva in skozi življenjske izkušnje. Sodelujoči v raziskavi so izpolnili vprašalnik, z rezultati katerega so nato strokovnjaki izmerili kvocient empatije. Sodelujočim so vzeli tudi vzorce DNK. Nato so strokovnjaki preučili tudi vzorce, na podlagi katerih so preučevali, zakaj so nekateri bolj empatični od drugih. Ugotovili so, da je vsaj 10% razlik v občutju empatije pripisati genom.

Vodja raziskave Varun Warrier je dejal: "To je pomemben korak k razumevanju tega, kakšno vlogo imajo geni pri empatiji. Ampak glede na to, da je le 10 % odvisno od genov, bi bilo dobro ugototoviti, kateri so še drugi - negenetski dejavniki." Raziskava je ugotovila tudi razlike v empatiji med različnima spoloma. Ugotovljeno je bilo, da so ženske bolj empatične kot moški. Nižji čut za empatijo je povezan z večjim tveganjem za avtizem. Čeprav so ugotovili genetske razlike med empatičnimi in manj empatičnimi ljudmi, pa niso našli specifičnega gena, ki bi za to bil odgovoren.

PREBERITE TUDI: Visoko občutljiva oseba (Highly Sensitive Person - HSP)

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 5. jun 2018 23:44
   Krasen in nežen
  • Katrin 5. jun 2018 23:16
   Povprečna
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali ste že slišali za 'earthing' ali 'grounding', po slovensko ozemljevanje?