Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Solata: kupiti pripravljeno ali jo pripraviti doma?

5. jun 2017 12:42
0

Oglasno sporočilo
Koncesija RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev (primerjalno ocenjevanje predpakiranih solat za takojšnje uživanje): doma pripravljena je lahko do osemkrat cenejša!
 
V tokratno primerjalno ocenjevanje so na MIPORju vključili 9 predpakiranih svežih solatnih mešanic različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk, namenjenih za takojšnje uživanje. V okviru primerjalnega ocenjevanja so preverili njihovo sestavo, ocenili vsebino in preverili skladnost označb z zakonodajo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram. Pregledane predpakirane solatne mešanice pa so v povprečju stale 7,3 evra za kilogram. Tabele in konkretni podatki so objavljeni na www.potrošnikovZOOM.si – v celoti dostopni brezplačno. 
 
Primerjalno ocenjevanje prepakiranih solat za takojšnje uživanje je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. 
 
Med predpakiranimi solatami, ki so jih izbrali, so bile vse oprane in pripravljene za takojšnje uživanje. "Najprej smo se osredotočili na zunanjost ocenjevanega izdelka oz. prvi stik potrošnika z izdelkom. Ocenjevali smo, ali je embalaža poškodovana ali umazana, preverili smo tudi količino uporabljene embalaže (trajnostni vidik) in ocenili vsebino, pri čemer smo se osredotočili na videz in vonj predpakirane solate," je predstavila postopek ocenjevanja Nika Kremić.
 
Nadaljevala je: "Poškodovane ali umazane embalaže pri pregledanih izdelkih nismo opazili. Nekoliko manj smo bili zadovoljni s kakovostjo samih solat. Pri treh izdelkih smo zaznali vonj po gnilem, prisotnih je bilo tudi kar nekaj porjavelih in gnilih listov solate, pri enem pa je imela solata močan, neprijeten vonj po kislem, ki tudi po večkratnem pranju ni izginil. Vsekakor potrošnikom svetujemo, da ne kupujejo predpakirane solate, pri kateri je rok uporabnosti tik pred iztekom. Narezana solata nima več naravne zapore pred vdorom bakterij in je tako bolj izstavljena okužbam in gnitju. Predpakirana solata se torej hitro stara in ima zato kratek rok trajanja (približno en teden), če je shranjena na temperaturi manj kot 5 °C."
 
Očiščena, narezana, oprana solata, pripravljena za uporabo, ima tudi svojo ceno. Nas stane manj, če kupimo glavo solate in si jo pripravimo sami doma?
Kot poudarjajo na MIPORju je odgovor odvisen od tega, katero vrečko predpakirane solate boste kupili, saj se cene zelo razlikujejo. Za vzorce so odšteli od 3,2 pa do 12,5 evra za kilogram, medtem ko ocenjevane predpakirane solatne mešanice stanejo v povprečju stale 7,3 evra za kilogram. 
 

Naš nasvet

 • Predpakirano solato si pred nakupom kar se da natančno oglejte. Vsebina zavitka mora biti suha in ne sme vsebovati porjavelih, gnilih listov.
 • Čeprav je predpakirana solata oprana, priporočamo, da jo pred uživanjem vsaj enkrat splaknete. Tako jo boste primerno osvežili in odstranili morebitne preostale tujke in bakterije.
 • Priporočamo, da predpakirane solatne mešanice za takojšnjo uporabo porabite takoj, še isti dan.
 • Vsak dan užijte 3 do 5 enot zelenjave. Ena enota je recimo en lonček kuhanega brokolija, ena 250-mililitrska skleda zelene solate ali dva manjša paradižnika.
 • Solata začne takoj, ko jo odrežemo, izgubljati hranilno vrednost (še tisto malo vitqaminov in mineralov, kolikor jih zaradi sodobnega načina pridelave vsebuje). Zato je pomembno, da od trenutka, ko je odrezana, do zaužitja, preteče čim manj časa. 
Še več podatkov z vsemi rezultati in informacijami najdete na http://potrosnikovzoom.si/ 
Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si/).
0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kako je Rockefeller sponzoriral farmacijo, kakršno poznamo danes, in začel boj proti naravnim zdravilom.