Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Neodvisni test sončnih krem

29. maj 2008 0:30
7

Oglasno sporočilo

Zveza potrošnikov Slovenije in Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave sta prvič aktivno sodelovala v vseevropskem neodvisnem primerjalnem testu sredstev za sončenje, ki ga pod okriljem organizacije ICRT (International Consumer Research and Testing) izvajajo potrošniške organizacije. Letos je sodelovalo več kot 60 sredstev za sončenje s srednjo ravnjo zaščite (SPF od 15 do 25), vzorce pa so prispevale potrošniške organizacije iz celotne Evrope. V reviji VIP bodo v junijski številki objavili rezultate testa približno 15 sredstev za sončenje, ki so naprodaj na slovenskem trgu.

Že na prvi pogled tabela z rezultati razodene, da cena sredstva za sončenje ne odraža tudi njegove kakovosti. Na samem vrhu se je tako znašel Cien Sun, ki je naprodaj v Lidlu, medtem ko je na dnu najdražji, Lancasterjev zaščitni sprej za sončenje, ki je skoraj 9-krat dražji od Lidlovega. Nasploh bodo najbrž marsikoga presenetili sorazmerno dobri rezultati sredstev za sončenje trgovskih znamk, ki jih je bilo tudi sicer na testu zelo veliko. Prvič lahko poročamo tudi o rezultatih testa slovenskega sredstva za sončenje, Sun Mix se je izkazal za povprečnega, njegova največja težava je prešibak filter za sevanje UVA.


Neodvisni test sončnih krem - sončne opekline


V laboratorij so poslali še eno slovensko sredstvo za sončenje, a je rezultat bistveno odstopal od podatkov, ki jih je navajal izdelovalec, zato so se odločili, da opravijo še dodatno super analizo. O izsledkih bodo najprej poročali v oddaji za potrošnike Posebna Ponudba, ki nastaja pod okriljem informativnega programa TV Slovenija in je del projekta EU, ter v prihodnji številki reviji VIP.

Testiranje sredstev za sončenje je potekalo v s strani potrošniških organizacij izbranem laboratoriju v skladu z vsemi mednarodno sprejetimi standardi in postopki. Največji delež pri oceni ima kakovost filtrov za zaščito pred sončnim sevanjem UVA in UVB. Zadnjega večina potrošnikov pozna po navedbi faktorja SPF na embalaži, na testu pa so ugotovili, da je vrednost lahko zgolj informativna, včasih pa celo to ne. Odstopanja so dosegla celo do 170 odstotkov navzgor in več kot 60 odstotkov navzdol. To v prvem primeru pomeni, da sredstvo ne nudi več "samo" srednje, pač pa že visoko zaščito, v drugem primeru pa je zaščita daleč od obljubljene in v določenih primerih lahko pomeni celo nevarnost za uporabnika.


Neodvisni test sončnih krem


Tudi na našem trgu je naprodaj nekaj sredstev, ki so padla na testu zaščite pred sevanjem UVA. Zadnja dognanja strokovnjakov kažejo, da ima UVA sevanje lahko še večji vpliv na možnost za nastanek raka kože, saj prodira globlje v kožo in so zato posledice dolgoročne. V spodnji polovici tabele so zato praviloma sredstva, pri katerih je filter UVA prešibak. Dodatno so na testu preverjali, ne pa tudi ocenili, ali drži navedba o vodoodpornosti, medtem ko so bila sredstva z navedbo o vlaženju kože preizkušena tudi s tega vidika. Oba dodatna testa lahko bistveno zmanjšata končno oceno, saj menimo, da morajo biti vse trditve izdelovalca resnične, sicer gre za zavajajoče označevanje.

Tabela z rezultati testa

Priporočila Evropske komisije o označevanju sredstev za sončenje naj bi z letošnjim letom potrošnike na bolj preprost in pregleden način opozarjala na nevarnosti sončenja in pravilno uporabo sredstev za sončenje. Žal je na trgu še vedno veliko izdelkov, ki zapisanih trditev nimajo ali pa nimajo dovolj nazorno podanih na embalaži. Med preverjanjem v slovenskih trgovinah so celo našli sončno kremo, ki ni imela nobenih slovenskih napisov, kar bodo prijavili tržni inšpekciji.

Vir: ZPS

7

Galerija

    Preberi še


    Razvrsti po:
      • Tikka

      • 4. jun 2008 13:43

        Cien ima tudi škodljiv alkohol (sploh nisem preverila ob nakupu), pa sem šla potem po Sundance za otročke SPF 30. Pri Cienu sicer ni panike, ni me nič dražilo, ampak se zelo svaljka...bljak. Bomo videli kako bo Sundance.



        Drugače pa komentar na vse skupaj: Končno da so povedali resnico!

      0
      • paisley

      • 2. jun 2008 15:14

        Sestavine Ombia sončnih krem: Alcohol Denat na prvih mestih.

      0
      • *mala*

      • 29. maj 2008 22:10

        Mene pa zanima, če se kje da dobiti rezultate vseh izdelkov? Ker je še kar nekaj sončnih krem za katere me zanima kako so se odrezale.

        Že povsod sprašujem, pa nikjer odgovora Smile

      0
      • Tanja

      • 29. maj 2008 17:48

        Punce, hvala za izkazano zaupanje. Tudi jaz sem vesela, da se tako ali drugače vedno znova potrdi, kar že ves čas "učimo" na Planetu Lepote - pa naj gre za dejstvo, da dražje ni vedno boljše, za pomembnost UV zaščite ali karkoli drugega . Smile 1



        Vsekakor lahko (ponovno) priporočim SunDance, ki je na drugem mestu (skupaj z Ombio), ostala dva (Ombia in Cien) bi morala še preveriti sestavine, ampak predvidevam, da je test zanesljiv. Vam pa priporočam filter najmanj 30, ker te izdelke večinoma vsi nanašamo veliko pretanko, da bi bila zaščita dejansko enaka tej, ki je navedena na embalaži. Jaz si bom za letos kupila faktor 50 in ga seveda raje bolj na tanko nanašala, ker v poletni vročini ni ravno prijetno biti še dodatno lepljiv od debele plasti krem in podobnih zadev. Učinki sonca na kožo so pa prehudi, da bi reskirali s (pre)nizkimi faktorji.

      0
      • Tinka

      • 29. maj 2008 13:57

        Tudi mene zanima Tanjino mnenje.

      0
      • SPA

      • 29. maj 2008 10:17

        Evo, zdaj pa za najboljše ocenjene kreme še na "žegen" Tanje počakam in hitro v nakup!



        Upam, da bodo taki testi razširili obzorje tistim, ki mislijo, da je najdražje najboljše...

      0
      • Stella Alex

      • 29. maj 2008 8:19

        Veseli me, da ljudje končno spoznavajo in se ozaveščajo, da najdražje ni nujno najboljše.

        Upam, da se jih bo kaj prijelo... Takšne in podobne teste izdelkov pa podpiram in si jih želim še več....

        Ob tej priložnosti bi rada pohvalila tudi teste izdelkov (predvsem dekorative), ki jih ocenuje in testira naša Tanja, ter Kozmetometer, ki sicer ne deluje na principu testiranja izdelkov, pač pa na ocenah uporabnikov, ki pa tudi nekaj veljajo!

      0
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.