Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako pravilno obdarovati otroke?

Ne delajno usodnih napak

5. dec 2016 11:46
0

Oglasno sporočilo
V današnjem času, ko je namesto v izkazovanju ljubezni in posvečanju časa otrokom bolj prisotno tekmovanje v tem, kdo bo kupil večjo in bolj drago igračo oz. več njih, je še toliko bolj pomembno, da se zavedamo posledic pretiranega obdarovanja in ustrezno ukrepamo. Obdarovati moramo tako, da se otroke obvaruje pred pretiranim potrošništvom in poskrbi, da otroci ohranijo želje po stvareh, torej darilih - torej da jim ta niso nekaj samoumevnega, pričakovanega.
 
 

Preveč daril, povsod

Problem predstavljajo že 'trije možje', ki sedaj nosijo darila. Nekoč je bil to za večino zgolj tako težko pričakovani Dedek Mraz, v zadnjih letih pa sta se mu pridružila še Miklavž in Božiček. Že to torej pomeni trojno obdarovanje namesto enega.
 
Poleg tega ti 'možje' ne nosijo le doma pri starših, temveč še pri tetah, stricih, babicah, dedkih, v šolah in še kje. To pomeni absolutno preveč daril, s čimer se otroku odvzame tako veselo pričakovanje kot tudi veselje, navdušenje in hvaležnost. Darila so postala nekaj samoumevnega, pričakovanega. Če jih ni ali niso dovolj dobra, draga, postane otrok nejevoljen.
 

Otroci tekmujejo

Tekmovalnost in primerjanje je prisotno že v vrtcih, v šolah pa je še bolj opazno. Tako otroci tekmujejo tudi, kdo je dobil večje, dražje darilo oz. več daril. A žal je to vse prepogosto poskus kompenzacije staršev za tisto, kar bi otroci od njih v resnici najbolj potrebovali: to pa je prisotnost staršev, ki so svojim otrokom v čustveno in moralno oporo. 
 

Kako obdarovati

Naj obdarovanje otrok ne bo samoumevno, temveč morajo otroci tudi darila zaslužiti. Nekoč so 'Dedki mrazi' nosili le, če smo bili dovolj 'pridni' – kaj pa danes? Otroku dajte že tekom leta vedeti, da darila dobijo le otroci, ki si jih zaslužijo, s čimer darila takoj ne bodo več samoumevna.
 
Prav je, da otrok dobi, kar si je želel, a tudi manjša odstopanja so popolnoma ustrezna. Veliko pomembneje je, da otrokom nudimo svoj čas, energijo, pozornost, občutek, da nam lahko zaupajo in ljubezen. Nudimo jim topel dom, kjer se počutijo varne ter da lahko vedno pridejo po pomoč, nasvet ali ramo, na kateri se lahko zjočejo. In to je tudi bistvo božično-novoletnih praznikov: toplina, zaupanje, pripadnost in domačnost.
 
V razmislek pa si oglejmo spodnji video:
 
 

Kako torej obdarovati?

 1. daril naj ne bo preveč;

 2. naj jih ne dobijo od vseh;

 3. naj ne bodo predraga;

 4. naj si jih želijo, zaslužijo in se jih veselijo.

 

Foto: pixabay

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da sta mama in otrok tesno povezana že v času nosečnosti, ni nobena skrivnost.