Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj je bolj pomembno pri izbiri kozmetike: naravno ali kakovostno?

Je naravno zagotovilo za kakovostno, učinkovito in neškodljivo?

7. sep 2016 19:20
0

Oglasno sporočilo

Če ste med tistimi, ki prisegajo na (izključno) naravno, imamo novico za vas: pojma naravno in strupeno si nista nasprotna. Tako, kot obstajajo izjemno zdrave, koži koristne sintetične snovi, obstajajo tudi izjemno strupene in kožo dražeče naravne snovi. Slednje lahko izzovejo ekceme in alergije in tovrstne reakcije niti niso redke.

Prav tako lahko težavo predstavljajo strupene snovi, ki se žal znajdejo v naravnih sestavinah oz. izdelkih zaradi neprimernega in škodljivega sodobnega načina pridelave – to so pesticidi, težke kovine, ostanki topil in podobno. In nenazadnje: tudi pridobivanje naravnih snovi iz rastlin (nikoli se namreč ne uporabi samih rastlin ali njih delov direktno) lahko za sabo pusti oz. ustvari strupene stranske snovi.

Največji izzivi proizvajalcev

Pri izdelavi naravne kozmetike so proizvajalcem največji izziv stabilnost, učinkovitost in konsistenca. Tako npr. sestavine, ki se pri določenih izdelkih v seznamu sestavin INCI nahajajo pod enakim imenom, niso nujno popolnoma enake, saj na njih vpliva nešteto dejavnikov. Tipičen primer je npr. ekstrakt aloe vere (aloe extract), ki je odvisen od: same rastline; sezone, v kateri je rasla in bila nabrana; kje je rasla; metode ekstrakcije in mnogih drugih dejavnikov, ki lahko močno vplivajo na kakovost in s tem učinkovitost sestavine.

Ekstrakt je tako lahko bogat z zaščitnimi in antioksidativnimi fitokemikalijami ali pa zelo reven, kar pomeni, da tudi na kožo nima posebnega pozitivnega učinka. Poleg tega mnoge sestavine, potem, ko so jih nabrali in s tem odstranili iz njihovega naravnega okolja, izgubijo učinkovitost in stabilnost.

Velik problem pri proizvodnji naravne kozmetike predstavlja tudi učinkovitost, saj lahko postopki pridobivanja sestavine le-to uničijo. Npr. vročina ob parni destilaciji povzroči oksidacijo koristnih fitokemikalij; filtriranje lahko izloči koristne učinkovine ipd.

Kaj torej storiti, kako se odločiti za nakup kozmetike?

Mnogi strokovnjaki so zato mnenja, da se pri nakupu kozmetike ne bi smeli ozirati (zgolj) na to, ali je naravna, idealno pa bi bilo, da bi dobili natančno kemično analizo vsaj treh različnih lotov, da bi videli morebitne razlike.

Kako pa sama kupuješ kozmetiko? Kaj ti je najbolj pomembno; da je naravna in/ali ekološka; da vsebuje čim več antioksidantov ali morda kaj tretjega?

0

Galerija

  Preberi še

  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  • Merika19 29. jan 2018 19:15
   Moj rešitelj
  • models 6. jan 2018 19:58
   Prvič in zadnjič
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ljudje v življenju prejemamo tudi boleče izkušnje in ena izmed teh je zagotovo lahko tudi zveza in razhod z narcističnim človekom.