Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zlomi kosti

Pojdi na stran 1 , 2
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. jul 2013 13:08
Povezava do prispevka

Teme o zlomih nisem našla, tako, da odpiram novo. Čeprav se na internetu najde ogromno informacij na to temo, me moti, da so si vse zelo različne. Jaz pa prav ne vem pri čem sem.

Ljudi, ki poznam, da so imeli že kaj zlomljenega se tudi nič ne spomnejo, kako so okrevali oz. večinoma se ne spomnejo posebnih bolečin.

Torej, zlomila sem si zapestje, in sicer naj bi bil to najbolj tipičen zlom zapestja. Prve dni me je zelo bolela točno določena točka v zapestju, mislim, da je bila tam kost zlomljena. Zdaj je od dejanskega zloma minilo 10 dni in me roka še vedno noro boli, če jo kaj premaknem, a je to normalno? Sicer me ne boli več ena točka, ampak celotno zapestje, ki je v "prerezanem" gipsu. Imela sem dislociran zlom, oz. pač je bilo zapestje čisto vidno obrnjeno, in ena kost čisto iz mesta, druga pa zlomljena, tako, da so mi kosti zravnali v anesteziji. A to pomeni, da bolijo vse vezi in mišice, ki so mi jih, predvidevam, da dobro pretegnili še med ravnanjem? Oz. sem si jih že prej med zlomom? Veste kaj o času okrevanja? Namreč noben zdravnik, mi ni hotel niti nakazat, koliko časa se to približno celi. Po prvem tednu sem imela pregled, na katerem pa je zdravnik v 5 sekundah pogledal slike kosti in rekel, da je vse ok in naj pridem čez 3 tedne. Ful me muči ker ni roke niti pogledal. Jaz sem bila pa v nekem stanju strahu in nisem mogla nič vprašat.

A je imela še katera tak zlom, da je bilo pol potrebno ravnanje? V kolikih dneh se je stvar zacelila? Kakšne so bile bolečine? Je možno, da bi ti rekli po enem mesecu, da rabiš operacijo? 

A obstajajo kakšna posebna priporočila, ki bi pripomogla k hitrejšemu zdravljenju? Koliko škodi nemirovanje? Namreč meni se že pošteno meša od negibanja in se grem pol telovadbo ali grem na sobno kolo, ampak se mi zdi, da samo poslabšam situacijo.

Pa še glede pozicije roke. Jaz že od samega začetka ne nosim rute, ker me začne bolet vrat oz. držim vglavnem roko v pregibu prosto oz. veliko sedim in jo mam na kakem povštru, (me pa zaradi prekomernega sedenja boli križ.) 

In tudi ne najdem nobene zanimive ali koristne kratkočasne aktivnosti, ki bi jo lahko počela, imate kakšno idejo?

Vem, da vas je bilo nekaj poškodovank tukaj, kako vam gre? Smile

 

Najlepša hvala, če se vam je dalo to brat smiley

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Manaya
Starost: 42Pridružen: 28. okt 2012Prispevkov: 42Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2013 22:07
Povezava do prispevka

Želim ti, da se psihično bolje počutiš in da si našla poti, da se ne obremenjuješ preveč s svojo travmo. Poskrbi za svoj notranji mir in marsikaj v življenju bo veliko lažje.

Roka je v tem času zagotovo že veliko bolje in zdravnik je imel prava priporočila. 

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2013 22:38
Povezava do prispevka

Hvala za odgovor, ampak žal nimam težav z notranjim mirom, ampak dejanske težave z bolečinami.

A res ni nobene, ki je imela kak zlom? Je po več kot 2 tednih normalna bolečina? Mene roka še vedno ful boli in po novem še zateka. V roko lahko primem stvar, ki je težka kot kemik in to je vse. Ne vem, vsi se čudijo okoli mene, da me lahko še boli. Če bi se mi premaknila kost, kar so mi na začetku tudi povedali, da je mogoče, bi to zabolelo? Najbolj si rokoo uničujem med spanjem oz. med obračanjem v postelji, ker ne morem spat. V bistvu prav ne morem več. 

 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Manaya
Starost: 42Pridružen: 28. okt 2012Prispevkov: 42Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2013 22:55
Povezava do prispevka

Imela sem že vse vrste poškodb: zlome, izpah, izvine, natrgane mišice, zdrobljen sklep prsta....in še veliko hujše poškodbe, ki terjajo veliko psihične in bolečinske rolerance.
Boli? Ja vem da boli. Vzemi analgetik. Travmatske poškodbe so za nekoga blagih bolečin, za nekoga drugega močnejših bolečin. Ne poznam te osebno, da bi vedla nazorno svetovat. Če je res izjemno hudo po tvoji presoji, pojdi do osebne zdravnice, pokaži otečeno roko in opiši bolečine. Na ta način je lažje pristno razbrati težave vsakega posameznika in nadalje ukrepati, če je to potrebno. 

Želim ti čimprejšnje okrevanje, predvsem pa mirovanje, ki je v času zdravljenja nujno potrebno!

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. avg 2013 23:37
Povezava do prispevka

Hvala za odgovor. Jaz čisto zares sprašujem koliko je normalno, da boli, ker se vsi čudijo, če rečem, da me še vedno grozno boli in da nič ne morem s to roko. Tako, da mi ni še noben rekel, da ga je tako dolgo bolelo. Zato me skrbi. Upam, da je normalno. Prvih 10 dni ni roka nič zatekala, oz. malo, zdaj pa precej in imam občutek, da mi gori in mravljinči kakorkoli jo postavim. 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
lupupa
Starost: 40Pridružen: 4. okt 2012Prispevkov: 21Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. avg 2013 8:04
Povezava do prispevka

Ti imaš maravljince in pekoč občutek po celi roki ali samo na primer v področju mezinca in prstanca...ali naprimer palca in kazalca? so tudi v podlahti? Če ti roka zateka, jo moraš nujno imeti v dvignjenem položaju (poskusi ruto navezat na nekaj višje ležečega (lestev?) da ti potem roka gor počiva.

you are, who you are when no one is looking
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. avg 2013 11:10
Povezava do prispevka

Hvala za nasvet. Ja, sem poskušala jo met gor, ampak je pol v kratkem še hujše, najmanj bolečin imam, če jo držim nekje na sredini ne prenizko, ne previsoko. Jo pa moram potem konstantno premikat, ker me mravljinči, kakorkoli jo postavim. Mravljince pa dobim samo na področju, ki je v gipsu, najbolj v zapestju. Prsti so ok, oz. zatečeni in z njimi ne morem kaj dosti, ampak so ok. A je po 2 tednih priporočljivo že razgibavat prste? Pekoč občutek mam pa tudi v zapestju in dlani. Mogoče je tudi vročina kriva, samo imam kar širok gips in če bi hotela, bi si ga lahko fajn razprla, oz. drugo roko dam lahko v gips. Ah, upam, da je vse to normalen potek celjenja.

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
student10
Starost: 44Pridružen: 23. jun 2007Prispevkov: 981Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 5. avg 2013 22:22
Povezava do prispevka

Pravzaprav je imel brat tudi poškodovan komolec oz. kosti okoli komolca, ko so mu morali ravnati (takrat na Jesenicah), potem je imel pregled ali dva. Jaz sem imel pa zlomljeno kost v "rami" in ker nisem nosil rute oz. bi moral roko držati v tem položaju, bolje malo nazaj, se mi je kost zarasla delno nepravilno, pri zapestju to verjetno nima bistvenega vpliva.

0
Nazaj na vrh
Barbye
Starost: n/aPridružen: 9. avg 2006Prispevkov: 310Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. avg 2013 23:08
Povezava do prispevka

V teh dneh ko iščeš nasvete tukaj na forumu bi že prišla na vrsto pri zdravniku/zdravnici in dobila strokoven nasvet. 

Odločanje in ravnanje v nasprotju z navodili zdravnika (v kolikor razberem na lastno odločitev ne nosiš roke v ruti --> spuščena roka --> otekanje!) lahko zadeve izredno poslabša (kot so že napisali predhodniki). Posledica spuščene roke je otekanje, glede na to da je roka v mavcu jo ta "bremza" --> utesni --> mravljinčenje --> bolečine.

Da se ne bi smela ukvarjati s športom ki vkljuluje mišice spodnjega dela telesa je absurdno, ker pri tem delu roka nima nič veze, komot lahko delaš tudi trebušnjake. Obstaja vrsta vaj leže za stegenske / zadnjične mišice ipd...

V glavnemm zmigaj se k zdravniku, ker je čisto preveč oseb ki s tem odlašajo in majo pol posledice ker nasvete iščejo preko raznoraznih forumov in strička googla. 

 

Kar se tiče pa rentgenskega posnetka ti pa kot strokovno mnenje povem, da radiolog v 3 sekundah vidi ali je vse kot mora biti ali ne, če imaš sliko / CD lahko pogledaš tudi sama kakšna je bila roka pred repozicijo in kakšna je po njej. 

 

Zdaj pa šibaj v ZD Wink

Vse kar prebereš je napisano z razlogom
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. avg 2013 11:34
Povezava do prispevka

Ah, če bi bilo tako lahko prit do zdravnika, bi tudi šla. V bolnico je ful težko prit, k osebnemu zdravniku pa še težje. OZ sem menjala pre nekaj meseci pa mi ga v bistvu ni uspelo še niti videt. Ko sem imela za dobit napotnico, sem jih klicala in sem jih hotela še vprašati za nekaj stvari, glede na to, da poškodbe na nogi v bolnici niso niti pogledali in oko in obraz sem imela res grozno pa ker je bil lih petek in njihov zadnji dan dela, mi je sestra neprijazno rekla, da ni govora, da pridem do njih, ampak naj grem do tistega zdravnika, ki jih nadomešča naslednji teden. Pol sem tako naredila, ampak tudi nadomestna zdravnica me ni hotela pogledat, češ da imam itak pregled v tistem tednu in da bom že tam (sicer takrat mi je šlo že na boljše), no, to mi je sestra rekla. Pol je bil pa še problem, da nisem podpisala nekaj za menjavo zdravnika. Pa že prej se mi je zgodilo, da me zdravnik ni hotel sprejeti, zaradi ene druge stvari pred par meseci pa je bila tudi dokaj nujna stvar. Sem samo vesela, da mamo širše v družini farmacevta. 

Zato je bolj efektivno vprašat na forumu, kot se poskušat kaj dogovorit za it k zdravniku. No, danes sem se spet zbudila s čisto otečeno roko. Čisto sem že depresivna. 

Saj kot alternativo ruti, nosim povšter vsepovsod in v glavnem mirujem. Ne vem kaj naj naredim, da bi lahko nosila roko v ruti, ker me vrat preveč boli, že samo od mirovanja in sedenja. Kot sem brala pa večina protibolečinskih tablet zavira celjenje. In pol še vsi, ki se okoli mene čudijo, da me še kaj boli, češ, da je minilo že več kot preveč časa in bi me moglo nehat in imam občutek, da si mislijo, da si izmišljujem, zato, da visim na računalmniku. 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 7. avg 2013 13:07
Povezava do prispevka

.

Nazadnje urejal/a MeiMei 27. jul 2022 12:06; skupaj popravljeno 2 krat
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Starlight
Starost: 36Pridružen: 16. dec 2008Prispevkov: 1869Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2013 13:54
Povezava do prispevka

Meni je roka (oz. noga) po zlomu takoj začela zatekati, potem je pa počasi oteklina splahnela in tudi bolečina ni bila več tako huda kot na začetku. To, da te čedalje bolj boli in da ti zdaj začenja zatekati, se mi vsekakor ne zdi normalno. Definitivno moraš čimprej k zdravniku, najbolje, da pokličeš k v ordinacijo, kjer si bila na pregledu po operaciji in jim konkretno zatežiš. Najdi kakšen zakon o pravicah pacienta, v skrajni sili pa zagrozi, da jih boš prijavila inšpekciji/ministrstvu, da boš poklicala medije ali kaj podobnega. 

Z zlomi se ni za hecati, če se ne celi ok, ti bodo verjetno morali še enkrat operirati in bo potem čas okrevanja še daljši. 

Upam, da boš čimprej prišla do zdravnika in da boš kmalu bolje! smiley

“Strive for perfection in everything you do.“ (Sir Henry Royce)
0
Nazaj na vrh
Barbye
Starost: n/aPridružen: 9. avg 2006Prispevkov: 310Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2013 22:41
Povezava do prispevka

Uf, najhujši so zdr. delavci pred dopustom (sebe izvzamem, ker bi še pol ure po koncu delovnega časa lahk  sprejela pacienta, se mi preveč smilijo ljudje :/ ).

 

Lepo greš v ZD, oddaš kartico sestri in ji poveš kaj te pesti. Ti ona odvrne da te ne bojo sprejel in preprosto rečeš: V redu, najlepša hvala, toda preden grem mi napišite in podpišite izjavo zakaj me niste hoteli sprejeti pa grem k drugemu zdravniku.  To je moj nasvet vsakemu ki se zaj.... z zdravniki in sestrami ki se jim ne da delat.  

Čeprav po eni  strani jih je pa za razumet, ker eni ljudje že za trn v prstu kličejo in se naračajo za preglede :/ *sigh* 

 

Vse kar prebereš je napisano z razlogom
0
Nazaj na vrh
meme
Starost: n/aPridružen: 24. avg 2011Prispevkov: 1393Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 7. avg 2013 23:02
Povezava do prispevka

Kaj pa če se odpraviš na urgenco? Tam poveš da te ful boli, ne moreš spat itd.... verjetno boš ene 3-4 ure tam, ampak te bodo pa vsaj pregledali in povedali kako in kaj.
Drugače pa tudi v primeru dopustov, naj bi tvojega osebnega zdravnika nadomeščal nek drug zdravnik, ki te ne more kar tako odsloviti.

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. avg 2013 0:20
Povezava do prispevka

Res hvala za nasvete. Ja, nisem ravno taka oseba, da bi se samozavestno postavila zase, sploh npr. v tem primeru, v katerem nisem sigurna, če je vse normalen proces zdravljenja, ali je mogoče kaj narobe. Zavedam se pač, da za urgenco nisem. Je pa res, da marsikaj pretrpim oz. imam visok prag bolečine.

Na koncu sem govorila z enim zdravnikom znancem, ki me je pomiril. Mislim, da bom počakala pregled naslednji teden. Sem na koncu tudi ugotovila najverjetnejši razlog večjega zatekanja in sicer pritiskanje prstov ob kako stvar. Med spanjem sem verjetno pritiskala prste ob steno. Če pa bo slabše v naslednjih dneh, bom šla že prej do zdravnika in uporabila katerega od vaših nasvetov smiley Bodo zelo uporabni, čeprav verjetno se jih na licu mesta ne bi upala držati.

A veste drugače morda koliko časa se ima isti gips gor? Moj je že v precej slabem stanju. Upam, da mi bojo menjali.

Res hvala za prijaznost. 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zlomi kosti
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.