Pa še nekaj idej za šampinjonove poslastice, ki sicer niso moja avtorska last, ampak vseeno zeo dobre:
Šampinjonovi hlebčki (polpeti)Sestavine: 50 dag šampinjonov, srednja čebula, šopek peteršilja, 7 dag masla, 6 dag gladke moke, sol, poper, jajce, 2 rumenjaka
Čebulo na drobno nasekljamo. Šampinjone očistimo in narežemo na rezine. Peteršilj sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 dag masla, zarumenimo čebulo, dodamo šampinjone in jih zdušimo; stresemo na cedilo in sok prestrežemo. Ostalo maslo segrejemo in moko na svetlo prepražimo. Prežganje zalijemo s sokom, ki smo ga pri precejanju šampinjonov prestregli in po potrebi še z malo juhe, hitro zavremo in ohladimo. Dodamo zmes šampinjonov in čebule, jajce, rumenjak in toliko drobtin, da dobimo maso, ki se da lepo oblikovati. Začinimo tudi s soljo in poprom. Oblikujemo 4 hlebčke, jih povaljamo v drobtinah in ocvremo.
Šampinjonov namazSestavine:30 dag šampinjonov, 3 dag masla, sok polovice limone, šopek peteršilja, 2 kuhana rumenjaka, 4 jedilne žlice majoneze, 2 jedilni žlici naribanega hrena, alo worchesterske omake, sol, poper.
Šampinjone narežemo na lističe, pokapamo z limoninim sokom in na vročem maslu hitro zdušimo; ohlajene drobno nasekljamo. Peteršilj sesekljamo, kuhana rumenjaka z vilico pretlačimo. Majonezo zmešamo z rumenjakoma, hrenom in worchestersko oamko. Dodamo peteršilj in šampinjone ter vse skupaj zgnetemo v mazavo maso. Po potrebi dodamo še malo majoneze ter na koncu začinimo s soljo in poprom. Namaz ponudimo na rezinah francoskega kruha ter okrasimo s paradižnikom in peteršiljem.
Oboje je meni zelo dobro in predvsem malce drugače. Glede worchesterske omake v drugem receptu ni treba komplicirati. Jaz je nisem imela in je bilo kljub temu dobro. Če jo pa imate, pa tudi ok.