Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Posojanje denarja prijateljem

Pojdi na stran 1 , 2
JoLynn
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2010Prispevkov: 1285Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 8:21
Povezava do prispevka

Zanima me kako ve gledate na to. Posodite denar prijatelju, če veste, da ga res nujno potrebuje? Govorim o večjih količinah, par sto oz. par tisoč eur. Sama sem bila vedno proti, trenutno pa sem v situaciji, ko je prijateljica precej v krizi in potrebuje denar. Problem je v tem, ker pri njej ne vidim izhoda in mislim, da ne bo sposobna vrnit kaj kmalu, če sploh kdaj. O podrobnostih ne želim razpredati, je pa situacija takšna, da se ne more obrnit na nikogar, razen na peščico prijateljev.

 

Se opravičujem, če tema že obstaja, ampak iskalnik mi ni našel nič podobnega.

0
Nazaj na vrh
sedora
Starost: n/aPridružen: 5. mar 2012Prispevkov: 468Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 8:41
Povezava do prispevka

Manjše vsote (do nekaj 10 EUR) brez težav posodim, če kdo potrebuje. Pri večjih zneskih je pa že malo za razmislit, predvsem če veš, da tega denarja ne boš dobila nazaj, ali pa vsaj ne v nekem krajšem času oz. v celoti.

Glede tvojega primera pa mislim, da bi bilo prav prijateljici pomagat - če ti je blizu pa sploh. Mogoče z nekoliko nižjim zneskom za začetek. Ne vem, ko se nekdo znajde v taki situaciji mu zagotovo ni lahko prosjačit za denar naokoli ... Jaz vedno pomislim na to, kako bi bilo meni na mestu nekoga, ki rabi denar in pa na to, kako bo ta oseba, ki ji bom pomagala, čutila neko olajšanje oz. rešila svoje težave.

 

0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 8:52
Povezava do prispevka

Jaz ne bi. Če banka ne posodi, ker je presodila, da ne bo mogla vrniti, enako ni zanesljivo, da bo vrnila tebi. Ti imaš še manj vzvodov, ki jih lahko uporabiš, da ti vrne, kot pa banka.

Poznam primer, ko je znanka posodila veliko 1000 EUR na podlagi prijateljstva, pa najverjetneje tega ne bo več videla. Že več let dobiva samo obljube. Da ne omenjam, da bi trenutno ona sama krvavo rabila ta denar...ampak ne duha ne sluha o njem. Dolžnik je šel pa v drugo državo.

Jaz bi posodila samo znesek, za katerega mi je vseeno, če ga nikoli več ne vidim.

 

 

Nazadnje urejal/a Akasha 22. jan 2013 11:41; skupaj popravljeno 1 krat
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
JoLynn
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2010Prispevkov: 1285Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 9:15
Povezava do prispevka

 

Sva si nekje srednje blizu, ravno toliko, da sem v dilemi ali pomagati ali ne. Problem je tudi v tem, da sem trenutno sama brez dohodka, kar pomeni da bi morala reči možu ali pa vzeti iz skupnih prihrankov. Možu itak da ne bo všeč, ker imava dogovor, da denarja ne posojava prijateljem. Po drugi strani se mi zdi bedasto sedet na kupčku denarja, ki ga trenutno ne potrebujem, če bi nekomu prišel prav. Vseeno pa ga ne bi želela kar odpisat, ker ga bova nekoč potrebovala. 

Vseeno pa se posojanja denarja brez nekega pisnega dokazila (posojilne pogodbe) tudi jaz ne bi šla, vsaj ne pri večji količini. Ali se pri posojanju prijatelju pričakuje, da mu daš keš na roke in se greš na zaupanje? 

Akasha, imaš prav, kaj hitro se lahko situacija obrne. Vseeno mislim, da ne obstaja večja količina denarja za katero bi mi bilo vseeno, če je nikoli več ne vidim. Uf, sovražim to krizo in dejstvo, da ljudje z visoko izobrazbo ne morejo normalno živet.smiley

0
Nazaj na vrh
Starlight
Starost: 36Pridružen: 16. dec 2008Prispevkov: 1869Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 9:29
Povezava do prispevka

Nič kaj zavidanja vredna situacija... Odkrito povedano, ne vem kaj bi naredila. Lahko je nekaj reči, ampak ne veš, dokler nisi v dotični situaciji. 
Če se postavim v prijateljičino kožo se mi zdi, da bi bilo 'lepo' posoditi, če je res v brezizhodnem položaju. Jaz bi si vsekakor želela, da bi mi prijatelji in družina pomagali, če bi bila v tako hudi stiski. Po drugi strani se mi zdi pa preveč tvegano, ker si že takoj rekla, da ne veš, če bo kdaj sploh lahko vrnila. Lahko, da boš že čez par tednov krvavo potebovala ta denar. 

Vsekakor se pa moraš pogovoriti s partnerjem, še posebej, če bi ji posodila skupen denar. 

“Strive for perfection in everything you do.“ (Sir Henry Royce)
0
Nazaj na vrh
TEJAgirl
Starost: 40Pridružen: 9. nov 2007Prispevkov: 1958Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 9:37
Povezava do prispevka

Jaz imam samo eno res najboljšo prijateljico in njej bi pomagala. Vsem ostalim pa ne.

Vprašanje je tudi za kakšen znesek se gre in za kaj bo ta denar porabila. Če je to recimo za plačilo položnice za elektriko, ker bi v nasportnem primeru ostala brez elektrike ....

So pa naju tudi že prosili za denar, sploh če vedo, da imaš nekaj prihrankov....

 

 

0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 11:07
Povezava do prispevka

Seveda je ful odvisno od tvoje finančne situacije, tvoje prihodnosti oz. sigurnosti v prihodnosti, bližini in odnosu s prijateljico itd. Osebno velikih količin denarja ne bi posojala nekomu, ki mi je srednje blizu, k večjemu bi mu stala ob strani na drugačne načine... Sploh pa če je denar, ki ga imaš skupen z možem oz. je morda celo v osnovi pretežno možev, pol pa bi se moral odločit on oz. skupaj... 

Moja mama je marsikdaj tako neki posojala denar,... celo vabila ljudi-znance (ali celo niti to ne) domov, ki niso imeli kam... pomagala itd ipd... Je pa sevea fuuuul naivna oseba - pretirano... Ampak večinoma se je končalo zelo slabo. Tudi po sodiščih zaradi hujših zapletov... Tudi zato, sem mogoče jaz popolnoma nezaupljiva... 

Ljudje imamo pa tudi različne vrednostne kriterije... Nekdo bo nujno rabil denar za nekaj, kar se npr. tebi ne zdi niti najmanj nujno in če takemu posodiš denar, se ti lahko hudo zameri vse skupaj... 

https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
katarincka
Starost: 34Pridružen: 22. jun 2011Prispevkov: 281Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 11:28
Povezava do prispevka

Take stvari so za dvakrat premislit. Moja teta je bila svoji najboljši prijateljici, s katero sta bili nerazdružjivi že od majhnega, porok pri kreditu. In čez nekaj mesecev se je ta prijateljica lepo potuhnila in zdaj teta odplačuje njen kredit. Tako da ti res priporočam, da dobro premisliš, sploh, če gre za nekoga s katerim si si srednje blizu.

 

0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 11:36
Povezava do prispevka

JoLynn, jaz ti glede na tvojo situacijo odsvetujem.

Naj se obrne na svojo (ožjo in širšo) družino..... 

Če se je že nekje zadolžila in zdaj nima za vračilo, pa jo terjajo, bi morala to misliti preden je vzela denar.

 

Poroštvo je še ena taka "fina" reč. Ljudje sploh ne vedo, kaj pomeni biti porok.

Če si solidarni porok za posel na banki in dolžnik ne plača, lahko porok pričakuje izvršbo - enako kot glavni dolžnik, banke ponavadi hkrati vložijo na sodišče na dolžnika in na poroka.

Nič ne pomaga, da je poroku dolžnik obljubil, da bo on plačal, če tega ne naredi. V poroštveni izjavi točno piše vsebina zaveze in to je to - na koncu pa porok plačuje, z regresnim zahtevkom pa v praksi težko kaj nazaj dobi od dolžnika.

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Orion
Starost: 36Pridružen: 3. mar 2010Prispevkov: 857Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 11:53
Povezava do prispevka

Se strinjam z Akasho, glede na to, da si sama brez dohodkov in bi morala vzeti denar iz skupnih prihrankov, se mi ne zdi pametno posojati denarja. Sploh ker praviš, da si nista zelo blizu. Če bi šlo za najboljšo prijateljico/partnerja/ožjega družinskega člana, jaz ne bi niti razmišljala (čeprav se zavedam, da bi se mi lahko to maščevalo).

Mogoče ji lahko kako drugače pomagaš, razen finančno? Ali pa če je res v breizhodni situaciji in se nima na nikogar drugega obrnit, se mogoče dogovorita za manjši znesek (tak, ki ga bo vama z možem še "udobno" posoditi, npr. 100 € bi še lahko posodila, 200 € bi ti bilo pa že preveč)? 

0
Nazaj na vrh
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 12:03
Povezava do prispevka
niika je napisal/a

Samo tole bom rekla: pri denarju se vse konča - ni pomembno, ali se gre za sorodnike (bližnje in daljne), najboljše prijatelje ali znance.

Točno tako.

Pred leti je ati posodil zelo dobremu prijatelju večjo vsoto denarja (mislim, da je šlo za milijon tolarjev). Sicer jih je dobil nazaj, ampak je trajalo kakšni 2 leti .... Da ne omenjam, koliko živcev mu je to požrlo, koliko laganja je moral prenašati in koliko izgovorov ''naslednji mesec pa res dobiš'', ta dolžnik je še celo grozil, da bo naredil samomor, če mu bo ati še naprej težil .... V glavnem - groza. Verjetno ne rabim omenjati, da to prijateljstvo več ne obstaja.

Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Woowee
Starost: 36Pridružen: 24. avg 2008Prispevkov: 598Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 12:04
Povezava do prispevka

Ja se strinjam z predhodnicami....smo meli podoben primer...in to celo v druzini.....mene so tak razocarali, da ne vem kak naj povem....vsi drugi bi pomagali v druzini, samo niso mogli (danasnji cas je grozni)...sestra od moje mame pa ni hotela pa ima denar pa nobenega kredita pa nic..niti za poroka ni hotela.....moja mama je krvavo potrebovala denar ( nakoncu sem jaz mogla ves moj prisparani denar dati njej pa moj fant se posodo pa se za poroka sel) ker oba vema, da nama mama lahko vraca denar sao za toto terjatev je rabla vecjo kolicino....in se mi zdi totalno nesramno od moje tete da ni pomagala lastni sestri, ko ji je se pred par mesci rekla, da ce kaj rabi jo naj poklice....pol pa se za udarec nazaj pa cez dva tedna za tem zvem da si kupila novo dnevno pohistvo v celoti plus predsobo pa jedilno mizo za katero vem da je posteno par 1000€ prislo vse skup....v glavnem razocaranje......

jaz vem da bi posodila edino moji sestri pa najboljsi kolegici za katero vem, da bi mi vrnila denar...za vse ostale bi 3x premislila sploh ce ne ves kdaj bi ti ga lahko vrnila....problem pa se je, ker je vajin skupni dnar... tako, da jaz se v to nebi spuscala...situacija se lahko hitro obrne

The only people you need in your life are those that need you in theirs.
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 14:08
Povezava do prispevka

Težko je, ko si v takšni situaciji..ampak dejstvo je, da ponavadi se pri denarju vse konča.. Pa dobro morebiti še nekako drugače sprejmeš oz. se odločiš za nekoga bližnjega, ki ti je res blizu..ampak pri takšnem bolj površinskem prijateljstvu bi pa sama še za nekaj sto evrov 3× premislila.
Sploh pa če je punca že zdaj v škripcih, kdo ti pa garantira oz. njej, da bo lahko čez nekaj časa ta znesek rabila.. In če se seveda gre za življenjsko pomembno stvar, bi mogoče poskusila dobiti kredit, v nasprotnem primeru pa žal (za njo).

in če že sedaj dvomiš v to, da ti bo kdaj sploh lahko vrnila, potem mislim, da ni veliko za premišljevat, da imaš odgovor na dlani..

Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
meme
Starost: n/aPridružen: 24. avg 2011Prispevkov: 1393Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 19:04
Povezava do prispevka

Tudi jaz se menim, da denarja ne posojaj, še posebej, ker praviš, da ti je oseba ''srednje'' blizu. In še posebej zato, ker se mi zdi, da ljudem vedno manj lahko zaupaš in vsak samo čaka na to, da te bo prinesel okoli.
Sama trenutno razen fantu, staršem in bratu ne bi posodila svojega denarja.

Poleg tega, da si rekla, da bi morala posodit skupen denar, kar je spet tvegano (ker lahko vpliva tudi na odnos s tvojim partnerjem), kako bi bilo če bi on tebi predlagal, da bi posodil vajin denar nekemu ''skoraj'' prijatelju. 

Nič kaj zavidljiva situacija, težko je rečt ne, še posebej, če nekaj imaš našparano. Ampak ja, zadeva se lahko hitro obrne, kdo ostane brez službe, in na koncu ti še bolj naj*** kot tisti, ki si mu posodila denar. Tako da jaz bi rekla da ne, predvsem ker ne gre za nekega bližnjega prijatelja (pa še tedaj, bi zelo zelo razmislila).

0
Nazaj na vrh
ninnna
Starost: 39Pridružen: 18. jan 2006Prispevkov: 2123Kraj: pod kovtromStatus:Offline
Objavljeno: 22. jan 2013 20:06
Povezava do prispevka

Jaz na tvojem mestu ne bi posojala.

Že v preteklosti sem enkrat posodila 80000sit najboljšemu prijatelju in tega denarja nisem nikoli več videla, pa sem si rekla, da ne bom nikoli več posojala...

In potem je bila dobra prijateljica res par dni pred plačo broke in sem ji posodla najemnino, ki sem jo takoj v roku 3 dni dobila nazaj, ko je pač plačo dobila...

No in zdaj je spet rabila, sem nakazala in jo prosila, če lahko naslednji dan, ker sem nujno rabila za en projekt.

In pol kr eni izgovori, češ a ni šlo z banke, da bo iz tipovga računa nakazan, in ko ni blo ja da se je zih zmotu k mu je dala trr, no od takih do bolj brutalnih zdravstvenih izgovorov itd...

Vseen sem zarad teh zdravstvenih razlogov pol rekla da lah počakam max do naslednje plače... Ker pač nisem kamen, ampak nekak slutim, da se mi bo to maščevalo še drugič. Gre pa za 250.Trikrat definitivno ne grem na led, me je izučilo.

How come Barbie never got pregnant? Ken always came in another box
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Posojanje denarja prijateljem
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Kmetijstvo je temelj sodobne civilizacije, vendar je ustvarilo nočno moro za naše zobe – kmetijska revolucija je spremenila vse in to dejstvo je nemogoče zanikati.