Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Bolečine v nogah v nosečnosti

burja
Starost: 42Pridružen: 16. dec 2009Prispevkov: 79Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. feb 2013 11:37
Povezava do prispevka

a je še katera imela podobne težave kot jaz, namreč grozno me bolijo noge. Začelo se je pred kakšnim mesecem sem 17 tednov noseča, in sicer z pekočo bolečino v golenici, nato me je izmenično dva tedna bolelo enkrat levo od gležnja gor, drugič desno, pol me je začelo boleti že okoli kolena enkrat levo drugič desno, sedaj me pa bolijo stegna. Pijem magnezij + kalcij + d3 pa ni nič bolje. Se mi pa zdi da je vedno slabše ko gre sneg oz se vreme pokvari. Res ne vem več zakaj me tako bolijo noge, desna sicer veliko bolj kot leva. Bila sem pri ortopedu pa je rekel da bi lahko bil živec okvarjen ne vem no. Problem je ker se mi bolečina tako seli na različna mesta, zjutraj ko se zbudim mam pa take noge kot da bi celo noč hodila na Triglav.

0
Nazaj na vrh
armyBITCH
Starost: 38Pridružen: 17. maj 2006Prispevkov: 1678Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. feb 2013 12:06
Povezava do prispevka

Ojoj burja to pa verjamem da ni prijetno. jaz prvič slišim za take probleme. Sem imela v prvi nosečnosti tudi jaz probleme z nogami in sicer z sindromom nemirnih nog (ja prav tako se reče) in sem ful trpela, ker na koncu v zadnjem mesecu nisem smela več magnezija. Ampak to je bolj neprijetno ščemenje, kot bolečina.

Preostali post sem citirala na nosečniški čvek. Alena

Life begins at the end of your comfort zone
0
Nazaj na vrh
gingerlily
Starost: n/aPridružen: 24. dec 2010Prispevkov: 261Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2013 10:48
Povezava do prispevka

Vsi simptomi, ki jih opisuješ so res sindrom nemirnih nog. Ta je nosečnosti precej pogost.

Simptomi so bolj poudarjeni med mirovanjem in pogosto motijo spanec in tako lahko vodijo v kronične motnje spanja. Če je diagnoza pravilna, se lahko težavo tudi lajša z zdravili (t.i. dopaminskimi antagonisti).

Pogosto je težava pri zravnikih spregledana in neprepoznana. Natančen vzrok še ni poznan, trenutno pa znanstveniki mislijo, da gre za dedno nagnjenost in nenormalnosti v centralnih subkortikalnih dopaminergičnih poteh.

Poznamo primarno in sekundarno obliko ( ta oblika je pogosta v nosečnosti). Lahko je vzrok pomankanja železa v krvi, periferna nevropatija, pomankanje folata ali magnezija, vzrok je pogosto tudi sladkorna bolezen, uremija,pomanknje vit. B12...

Tudi nosečnost je eden od vzrokov in prizadane  20-40% nosečnic. Sindrom se pogosto umiri nekaj tednov po porodu. Če se slučajno ne bi, pa se slovenska nevrologinja dr. Leja Dolenc ukvarja z motnjami spanja in tudi s težavami v smislu sindroma nemirih nog.

Kaj lahko v nosečnosti naredimo? Kar se tiče zdravil so kontraindicirana ( jih ne smemo jemati). Kofein, nikotin in alkohol poslabšajo stanje. Tudi nekatera druga zdravila ( antidepresivi skupine SSRI, TCA, litij) poslabšajo stanje.Potrebno je korigirati anemijo, če je prisotna in dodati majkajoče vitamine in minerale. Nekaterim pomaga zmerna telesna aktivnost pred spanjem, topla kopel in masaža nog.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Bolečine v nogah v nosečnosti
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo